Ik ben veranderd. De geek bestaat niet meer, in haar plaats is een meisje met glamour gekomen. Populair. Cool. Een gloednieuwe Harriet Manners.

Deel 2 over de glamourgeek

De Geek Girl-serie van Holly Smale is al een tijdje in zijn geheel gepubliceerd, maar ik loop nog behoorlijk achter met lezen: onlangs herlas ik deel één en besloot ik om regelmatig een volgende deel te lezen: de glamoureuze avonturen van een meisje dat op en top geek is zijn namelijk te leuk om te laten liggen – en bovendien perfect als heerlijk tussendoor-leesvoer. Het duurde dan ook niet lang voor ik deel twee oppakte, vol nieuwsgierigheid over hoe het verhaal voortgezet zou worden, naar nieuwe inkijkjes in de o zo intrigerende modellenwereld en nieuwe Harriet-hilariteit – en ik wist vrij zeker dat dat wel goed zou komen, aangezien ze in dit vervolg naar Tokio bleek te gaan. En hoewel het allemaal heel leuk was, was ik ook wel een ietsiepietsie teleurgesteld.


Dit is mijn grote avontuur. Ik heb 9000 km en vijftien jaar afgelegd om hier te komen. Ik ben naar Japan gegaan om de leukste zomer van mijn hele leven te krijgen en dan gaat het gebeuren ook.


Geek goes Japanese

Het is bijna een jaar geleden dat Harriet ontdekt werd door een modellenscout en een baan kreeg bij legendarisch mode-icoon Yuka Ito.  De afgelopen maanden heeft ze naarstig geprobeerd haar schoolwerk te combineren met haar modellenklussen en heeft haar klunzige nerderigheid maar al te vaak voor net zo klunzige blunders gezorgd… maar nu is alles anders. Haar vriendje en collega-model Nick heeft het uitgemaakt, haar beste vriendin kan niet de zomer met haar doorbrengen en ze voelt zich een stuk minder belangrijk nu haar stiefmoeder Annabel bijna moet bevallen. Een grote campagne in Tokio met haar excentrieke oma als haar begeleider lijkt hét antwoord op alles – maar ook dat is totaal niet wat het lijkt en Harriet weet steeds minder goed wat ze nou eigenlijk aan het doen is.

Puur vermaak

De Geek Girl-boeken zijn echt van die heerlijke tussendoor-feelgoodboeken: het is leesvoer waar je absoluut niet over na hoeft te denken en waar je je gewoon door kunt laten verrassen. Maar ja: een serie is zo goed als het laatst gelezen deel, toch? En na het eerste boek had ik toch best hoge verwachtingen voor de rest, want Geek Girl: Knap anders! had echt hele mooie diepgang en toffe ontwikkelingen en wendingen, en naast het modellenwereldje en de kleurrijke personages waar ik zo van smulde verwachtte ik daar ook weer verheugd om te kunnen glimlachen. En dat viel toch best tegen, want eigenlijk… eigenlijk, als ik heel eerlijk ben, is Geek Girl blundert door gewoon puur vermaak.


Want zo zit het echt met mensen met obsessief georganiseerde plannen: we proberen niet om alles in ons leven onder controle te houden. We proberen de dingen die we niet kunnen controleren buiten te sluiten.


Modellendrama ten top

Begrijp me niet verkeerd, het is een hartstikke leuk boek dat ik echt tof vond om te lezen. En het is echt niet alleen maar oppervlakkig… maar het is wel beduidend minder diepgaand. Het verhaal draait voor een groot deel om modellendrama: extravagante opdrachten die zo in America’s Next Top Model voorbij zouden kunnen komen, crews die verrassend interessant zijn, opdrachten die jammerlijk de mist in gaan door Harriets klunzigheid, concurrentie, bondgenootschappen… en ja, dat is heel leuk en fijn en je kunt je hart er absoluut bij ophalen. Maar er gaat wel heel veel fout. En het is wel heel veel drama. Het is net zoals bij een echt modellenprogramma, waarbij je af en toe ook echt met je ogen zit te rollen… soms puur uit leedvermaak, soms omdat het toch een beetje irritant wordt.


Ik ben écht aan een transformatie toe. Ik wil alles. Ik wil worden opgedirkt en opgedoft en opgeverfd en opgekamd. Ik wil worden opgetut en opgetuigd, geborsteld en gepolijst, mooier en beter gemaakt, net zolang tot ik eruitzie als een echt model. Als heel iemand anders.


Jongensdrama

Maar wacht, er is nog meer! Er is ook nog jongensdrama! Want tja, Harriet en haar droomvriendje zijn uit elkaar… en dat is natuurlijk wel echt een ding als je vijftien bent. Geek Girl blundert door is doorspekt met hoofdstukjes waarin wordt teruggeblikt op de oneindig schattige en aandoenlijke momentjes in hun relatie en het zit ook vol heerlijk overtrokken puberreacties op wat Nick al dan niet doet. En natuurlijk verschijnt Nick zelf op zeker moment ook weer ten tonele, en dan wordt het allemaal nog sappiger. Voorspelbaar, dat wel. Maar sappig. En schattig. Maar ook weer niet vreselijk diep.


LIEFDE = 1 eerste zoen + ruim 400 daaropvolgende kleinere zoentjes + 182 dagen + 278 dagdromen + 186 telefoontjes + 2087 sms’jes + 1 laatste zoen. LIEFDE = 4 nachten alleen maar huilen – 2 maanden wachten tot hij terugkomt – 8 weken geen tijdschrift kunnen lezen of tv kunnen kijken voor het geval je hem ziet – 63 dagen verdrietig worden als je een meeuw of een leeuw of een regendruppel ziet – 11 dagen doen of je eroverheen bent – een leven lang nooit meer limoenzuurtjes kunnen eten. LIEFDE = bijna je schoolonderzoeken verpesten omdat je alleen maar aan hem kunt denken. LIEFDE = een volslagen idioot worden.


Aandoenlijk

Maar oké, ik geef het toe. Het mag dan allemaal een beetje frustrerend dramatisch en een tikkeltje inhoudsloos zijn, het is wel aandoenlijk en uiteindelijk zit er toch een mooie ontwikkeling in die ook wel weer mooi voortborduurt op deel één. Zo gaan de onderlinge relaties in sommige gevallen een heel nieuwe kant op en vond ik het sowieso leuk om te zien hoe Harriets band met haar familie verandert en tegelijkertijd verstevigt. Het is tof om te zien hoe Harriet ook in dit boek weer wat zekerder van zichzelf wordt en wat meer haar weg vindt in het modellenwerk, en ja… uiteindelijk klopt het allemaal best mooi. De som van de delen is in ieder geval sterker dan de delen afzonderlijk, zullen we maar zeggen.


Ik wil gewoon weer dat alles wordt zoals het was. Misschien is dat juist wat er gebeurt met de vlinder en de kikker. Misschien kost het ze zo veel moeite om vleugels en poten te krijgen en dan weg te gaan, dat ze zich verdrietig en eenzaam voelen als ze iets meer van de wereld zien. En dan hippen ze meteen weer naar huis, waar ze horen.


Conclusie

Geek Girl: Knap anders! is opnieuw heel fijn en vermakelijk leesvoer voor tussendoor: je hoeft er absoluut niet bij na te denken, maar kunt er wel volop van genieten. Het is allemaal wel wat dramatischer en frustrerender dan het eerste deel, maar toegegeven: het aandoenlijkheidsgehalte is hoog en uiteindelijk past het wel allemaal mooi bij elkaar. Beter dan het eerste boek? Nee. Leuk genoeg om door te willen met de serie? Absoluut.

Titel: Geek Girl blundert door (Model Misfit)
Auteur: Holly Smale
Serie: Geek Girl #2
Vertaald door: Margot Reesink
Uitgeverij: Gottmer
Verschenen: april 2014
Aantal bladzijden: 302
Genre: young adult contemporary
Beschikbaar als: paperback, ebook (Kobo Plus)
Voor liefhebbers van: Andrea Portes, Sophia Bennett
Recensie-exemplaar: nee
ISBN: 9789025756918
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]