Krijg nou wat, een vlog! Ja beste bezoekers, een vlog! Ik weet niet of jullie mij ooit in levenden lijve hebben gezien, maar dat moment is nu in ieder geval aangebroken. Ik hintte er al naar op social media, en hoewel ik eigenlijk nog steeds niet weet wat ik er nou van vind heb ik besloten om het gewoon te doen: mijn allereerste video. Over mijn bullet journal! Ik ben namelijk helemaal weg van dat systeem, maar omdat ik geen zin had om er allemaal foto’s van te gaan maken heb ik besloten om gewoon eens een keertje een video te gaan proberen. En hierboven zie je dus het resultaat: 14 minuten waarin ik klets over het vloggen zelf en hoe ik mijn bullet journal gebruik. En nou ja, omdat ik toch nog steeds een schrijver ben, in deze post ook nog wat geschreven enthousiasme over de kogelkrant, zoals mijn moeder het noemt!

Wat is een bullet journal?

Op deze website staat uitgebreid uitgelegd wat het is en hoe het werkt, en ik ben op het idee gekomen door de blogs van Lisanne. Het idee was me niet vreemd: ik ben het al vaker tegengekomen, maar pas kortgeleden besloot ik er iets mee te gaan doen. Aanvankelijk lijkt het namelijk misschien intimiderend omdat je het idee krijgt elke dag te moeten schrijven, maar dat hoeft helemaal niet! Het gaat er juist om dat je kunt schrijven wanneer je wilt, en vooral ook wat je wilt. Dat is het hele punt: één boekje voor alle mogelijke notities! Zo heb je niet alleen meer overzicht, maar word je ook uitgenodigd om gewoon alles te spuien wat je kwijt moet én om lekker productief te zijn. Het boekje is vooral voor takenlijstjes (bullet = zo’n hokje op een to do lijstje in het Engels) maar je kunt er ook notities, afspraken, eigenlijk alles wat je wilt in zetten. Superhandig dus!

Hoe werkt het bullet journal?

Heel simpel, er zijn eigenlijk maar twee regels. Ten eerste moet je je boekje beginnen met een index. Ik snapte dat eerst niet zo goed omdat ik dacht ”maar ik weet nu toch nog niet wat ik er allemaal in ga schrijven?” maar dat is het punt ook niet. Het punt is dat je aan het begin een lege pagina moet hebben waar je straks, als je werkelijk het boekje aan het gebruiken bent, alles kunt opschrijven wat je erin zet. Dat brengt me namelijk meteen bij het tweede uitgangspunt: je moet de pagina’s nummeren. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, maar steeds als je een bladzijde hebt beschreven moet je er een nummertje onder zetten, zo kun je dus alles daadwerkelijk indexeren. Vervolgens, en dat is eigenlijk ook een soort regel, maak je een kalender: je zet alle data van de huidige maand op een rij, met eventueel afkortingen van de dagen erachter, en daar weer achter schrijf je je afspraken. Zo kun je het in één oogopslag zien als je iets wilt inplannen! Op de pagina daarna zet je de algemene taken of doelen voor die maand. En daarna ga je gewoon van dag tot dag schrijven! Per dag kun je alles kwijt wat er maar in je opkomt, van takenlijstjes tot dingen die je moet onthouden of andersoortige lijsten. Alles wat je maar wilt!

10985586_836031966461897_5367182609230593587_n

Hoe gebruik ik hem?

Zoals ik al in de video laat zien, gebruik ik mijn boekje voor zo ongeveer alles. Takenlijstjes vooral, maar ook algemene notities. Het is ook mijn dagboek, want als ik ergens mee zit of echt even iets van me af wil schrijven leent het zich daar uitstekend voor. Blogideeën zet ik er ook in, dingen voor school en stage werk ik erin uit… echt alles dus! Ik gebruik nog wel andere boekjes, maar eigenlijk niet eens zoveel meer. Wel mijn schrijfdagboek, dat is eigenlijk een soort bullet journal geworden maar dan voor alle schrijfzaken. En voor mijn studie en stage heb ik ook nog wel aparte boekjes, maar ik merk dat ik ook daarbij steeds meer geneigd ben alles op één plek te hebben. Ik denk dat ik dat vanaf volgend blok ook ga doen.  Het is denk ik ook wel belangrijk dat je er echt een soort gewoonte van maakt om aandacht te besteden aan je bullet journal: ik maak eigenlijk steeds takenlijstjes in een app en die schrijf ik dan aan het begin van mijn dag over in mijn bullet journal. Verder heb ik ‘m eigenlijk altijd bij de hand zodat ik snel dingen kan opschrijven of bijwerken.

Waarom het nou zo goed werkt en zo fijn is? Tja, geen idee eigenlijk haha. Ik vind het sowieso heel leuk om het boekje als een soort knutselwerkje te hebben: het opleuken met stickers en dingen is iets waar ik echt van geniet en het doorbladeren ook. Verder is het lekker overzichtelijk: geen gedoe meer met andere boekjes als het niet strikt noodzakelijk is. Ik heb nog niet de behoefte gehad om iets terug te zoeken, maar hoe langer ik hem gebruik, hoe meer het echt een soort naslagwerk wordt voor mijn dagelijks leven: dat is ook zo leuk! Als deze straks vol is, berg ik hem ergens op en begin ik in een nieuwe zodat ik een verzameling opbouw. En door het van dag tot dag schrijven en het neerpennen van gedachten, kun je later zien hoe je vroeger dacht, wat je deed enzovoorts. Met mijn blog is dat natuurlijk ook zo, maar wat ik nu schrijf blijft niet eeuwig bewaard en zal ik ook niet zo snel terug gaan lezen. Maar ik zie al wel helemaal voor me hoe ik straks als oud en grijs dametje een kist vol bullet journals heb en die gebruik om mijn tijden van weleer te doen herleven, hihi.

In ieder geval raad ik het systeem van het bullet journal heel erg aan, zeker als je graag georganiseerd wilt werken. En het is ook gewoon leuk om ermee bezig te zijn! Gebruik jij er al eentje? En wat vinden jullie van mijn vlog?

You may also like...

5 Comments

  1. Vivian ten voeten uit, leuk!

  2. Heel leuk! Ik krijg door jou vlog ook zin om met een eigen bullet journal te beginnen.

  3. Wat een leuk, vrolijk geheel! Het ziet er echt heel erg georganiseerd uit: volgens mij zou ik zo’n journal omtoveren tot één grote chaos…

  4. Ah echt heel gaaf en vrolijk gedaan! Dat wil ik ook! Dankjewel voor de toffe ideetjes, ik denk dit super handig is om wat meer overzicht te krijgen.

  5. Wat is dit super leuk en vrolijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]