Zonder to do list

Ik merk het steeds vaker: mijn bullet journal blijft dagenlang gesloten, de Todoist-app open ik een hele tijd niet en tóch slaag ik erin van alles gedaan te krijgen en gewoon lekker productief te zijn: zónder takenlijstje dus. Misschien denk je dat jij dat niet zou kunnen omdat je hoofd dan zou overlopen van chaos en ideeën, maar ik heb ontdekt dat dat eigenlijk best wel heel erg meevalt. Tuurlijk, takenlijstjes zijn fijn. Maar… ze leveren ook een hoop gedoe op, en van gedoe worden we over het algemeen niet heel blij. Misschien werkt het eigenlijk wel beter om productief te zijn zónder to do-lijstjes – ik ben er in elk geval enthousiast over!

To do-lists werken niet

Volgens een Lifehack-artikel is het zo dat to do lists eigenlijk gewoon helemaal niet werken. Ze leveren stress op, je voelt je er vaak enorm overweldigd door en het overzicht ben je meestal volledig kwijt in plaats van het terug te krijgen. En daar kan ik me wel in vinden: als ik een takenlijstje heb gemaakt, voelt dat enerzijds heel fijn maar anderzijds geeft het ook een soort druk: o jee dit en dit en dit moet nog af en dat en dat en dat wil ik ook nog doen. Vaak heb ik gewoon geen energie voor alles, vind ik het lastig om prioriteiten te stellen en een inschatting te maken van hoe veel ik kan doen… en dan zakt de moed me in de schoenen. Ik ben de focus kwijt. Ik ga taken uitstellen omdat ik ertegenop zie… en dan werkt zo’n to do list ineens het soggen of woggen (werk-ontwijkend gedrag) in de hand. Worden we ook niet blij van, terwijl zo’n takenlijstje met alles erop en eraan juist fijn zou meten zijn. Dat is overigens ook het advies van het artikel: categorieën, prioriteiten… maar goed, daar hebben we het een andere keer nog wel eens over.

Een dag zonder takenlijst

Het voelt vaak wel een beetje onwerkelijk: ik sta ’s ochtends op zonder de vorige avond een to do-list te hebben gemaakt en zonder de intentie om dat te doen voor ik begin met wat ik dan ook maar ga doen die dag. Maar toch voelt het ook fijn en werkt het gewoon goed, en wel om een behoorlijk aantal redenen!

Het bespaart tijd

Vaak merk ik dat ik toch algauw tien minuten of zelfs een kwartier bezig ben met een takenlijstje, zeker als ik het met markeerstiften en stickers en washitape en alles aanpak (ook een vorm van ontwijkend gedrag). Geen to do list = geen gefreubel = geen tijdverkwisting!

Je eigen indeling

Wat voor mij tegenwoordig heel goed werkt, is bepaalde activiteiten bij bepaalde dagen indelen. Heb ik college of stage, dan ga ik niet meer studeren en dan kijk ik gewoon waar ik zin in heb: lezen, artikelen schrijven of aan mijn roman werken. Woensdag en zaterdag zijn mijn absolute vrije dagen: dan richt ik me meestal helemaal op het bloggen óf juist op het schrijven, en daar stel ik me dan ook helemaal op in door te bedenken wat ik zou kunnen gaan doen en eventueel te brainstormen. En op donderdag, vrijdag en zondag (en soms andere dagen) werk ik aan mijn studieprojecten: ook dat denk ik van tevoren helemaal uit zodat ik precies weet waar ik aan toe ben. Ook bedenk ik dan waar ik mijn vrije uurtjes van die dag aan wil besteden, meestal is dat schrijven.

Werken op gevoel

Het zal voor de één wat positiever uitpakken dan voor de ander, maar voor mij is het ontzettend fijn om per dag gewoon te kijken hoe ver ik kom. Soms stel ik mezelf wel een doel (dat ik bijvoorbeeld op een bepaalde dag een bepaalde verhaallijn van mijn roman af wil hebben) maar zeker bij studieprojecten probeer ik de vrijheid echt te behouden en steeds te kijken: wat kan ik doen, wat is praktisch, wat moet er nog gedaan worden? En daar ga ik dan gewoon aan werken, tot ik voor mijn gevoel echt een stuk ben opgeschoten of tot ik niet meer verder kan omdat ik eerst andere dingen moet doen. Ik heb dan vaak wel een lijstje van de onderdelen waar ik aan meot werken, maar dat is het. Die werk ik gewoon af, soms door elkaar, soms op volgorde… en dat is heel relaxed! Bovendien stelt het je in staat om te switchen als je daar zin in hebt omdat je nergens aan vast zit. Weg met dat teleurgestelde gevoel als je dingen niet hebt kunnen doen!

Perspectief

Zonder to do-list werken vind ik ook heel fijn omdat het zorgt dat ik het perspectief behoud. Ik heb vaak de neiging om ook de dingen die ik wíl doen in taakjes te zetten en dat demotiveert vaak enorm. Door dit niet te doen, kan ik gewoon bloggen omdat ik daar zin in heb, gaan schrijven omdat ik daar zin in heb… zelfs tijdens het studeren merk ik dan hoe leuk ik het gewoon vind. Je bent je misschien iets minder bewust van wat je allemaal doet op een dag (eenvoudig op te lossen met de done-lijst) maar je beseft wel welke dingen nou eigenlijk écht moeten en wat je gewoon voor je plezier doet. Heel belangrijk!

Je to do list-skills verbeteren

Dit klinkt misschien een beetje raar, maar het is wél waar: door te werken zonder to do list verbéter je je eigen to do list-skills! Vooral het stellen van prioriteiten gaat sneller en makkelijker als je ze niet op papier hebt staan, heb ik gek genoeg ondervonden. Ik ben dan veel meer doordrongen van de dingen die ik echt nú moet doen en van de dingen die ik wel wat relaxter kan aanpakken. Daarnaast leer je ook om lekker systematisch te werken: eerst studeren, daarna pas blogs lezen en stukjes schrijven in plaats van alles tegelijk te willen doen.

Wil of moet je echt een dagje efficiënt aan de slag met taken of projecten, dan is het natuurlijk wel handig om echt een takenlijst of planning te maken. Maar heb je de tijd, wil je dingen doen die je leuk vindt of kun je gewoon op je gemak werken (en dat kan ik bijvoorbeeld nu ik voor school alleen nog maar verslagen hoef in te leveren) dan is het écht fijn om het eens zonder to do list te proberen!

Lijkt het jou wat, dat werken zonder takenlijst?

You may also like...

18 Comments

 1. Toch blijf ik bij mijn takenlijstje, haha. Ik heb wel dagen waarop ik van alles en nog wat uit mijn hoofd doe, maar ik voel me dan enorm chaotisch en ik ben moe aan het eind van de dag. Ik heb gewoon wat structuur nodig, ben ik bang… 😉
  Anouk onlangs geplaatst…Workshop Handlettering door Marjolein’s CreationsMy Profile

  1. Dat chaotische herken ik wel hoor!

 2. Ik heb dagen dat ik echt niet zonder mijn takenlijstje kan. Dan vind ik het heerlijk om even op te schrijven wat er moet gebeuren, omdat ik anders de boel niet helemaal overzie. Aan de andere kant zijn er soms ook weken dat ik ze niet gebruik, maar als ik het idee heb dat ik weer even de boel op de rit moet krijgen, of dat er veel moet gebeuren … dan helpen lijstjes mij juist om te zien wat dan eigenlijk, en wat ik uit kan stellen. Maar ja, dan moet je wel durven om dingen op je lijstje niet af te strepen 😉
  Jantine onlangs geplaatst…Opruimen in de keukenMy Profile

  1. Dat durven is inderdaad vaak lastig!

 3. Ik zou ook geen afstand kunnen nemen van mijn lijstjes. Gelukkig zijn die geen verplichting. Als het is een dag minder gaat schuiven een deel taken gewoon door. De meeste van die taken zijn ook niet levensbelangrijk. De afwas, strijk en dergelijke gaan nog steeds niet lopen. Ik tracht dus echt een onderscheid te maken tussen dringende en minder tot niet-dringende klussen.

  Al merk ik wel dat het heel goed aanvoelt wanneer je eens een iets betere dag hebt en plots heel wat zaken kan doorstrepen op zo’n lijstje. Ik hou echt van dat gevoel.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Meidoorn en Grim – Juliet MarillierMy Profile

  1. Dat laatste: precies dat gevoel is fijn! Maar het is inderdaad ook heel goed om die lijstjes geen verplichting te laten worden, dat geeft al veel vrijheid.

 4. Oeh, ik vind het echt wel heel fijn om dingen op te schrijven. Dan is het uit mijn hoofd en is er ruimte voor ideeën en andere gedachten. En daarnaast geeft het veel overzicht. Dus hélemaal zonder doelijstje, het zou een uitdaging zijn! Aan de andere kant, hou ik ook wel van uitdagingen haha 😉 Je geeft in ieder geval genoeg redenen en tips om het eens te proberen. Al zou ik het afstrepen – je weet wel, dat gevoel! – misschien wel missen.
  Melle onlangs geplaatst…Vrijdag Kiekdag | Ambitieuze Meisjes, weer zo veel lekker eten en een ware SUSHI PEN!My Profile

 5. Ik vind het echt heerlijk om geen concrete to do list te hebben. Ik heb wel een notitie app in mijn telefoon, waarin ik dingen zet die ik niet moet vergeten, maar eigenlijk kijk ik daar nauwelijks naar. Bij mij werkt het beste als ik gewoon doe wat mijn hart me ingeeft. Ik heb geprobeerd om me aan strakke planningen te houden, maar dat werkt gewoon niet voor mij.
  Desi onlangs geplaatst…Vegan dagmenu: gezonde havermout, blissballs en rijstsaladeMy Profile

  1. Yay, een medestander! Haha, dat noteren van belangrijke dingen doe ik ook, maar ik merk dat alleen het noteren vaak al genoeg is om het niet te vergeten.

 6. Ik herken je gevoel wel een beetje, vooral van de rottaken die je maar blijven aanstaren van je lijstje omdat je ze steeds uitstelt, maar anders blijven ze toch ook door mijn hoofd spoken en dat heeft hetzelfde effect. Ik heb wel eens gelezen van iemand (was het Herman Koch?) die alleen nog aan het eind van de dag ‘gedaan’-lijstjes opstelde, voor een instant tevreden gevoel. Ook best een plan 🙂

  1. Dat doe ik ook wel eens, superfijn inderdaad!

 7. Het heeft voor en nadelen. Ik snap wat je bedoelt met een hele lijst geeft stress, dat herken ik wel. Maar ik heb ook als ik het niet opschrijf ik onrustig in mijn hoofd ben.
  Els onlangs geplaatst…DIY #24: Maak je eigen quoteMy Profile

 8. Ik werk altijd zonder to do list. Op een of andere manier gun ik mezelf niet de tijd om er een te maken en zonder gaat het altijd prima. 🙂
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Een weekje vrij!My Profile

 9. Over het algemeen gebruik ik ook geen to-do lijstjes. Alleen soms als me ineens allerlei dingen te binnen schieten voordat ik ga slapen, dan schrijf ik ze gauw even onder elkaar op. Omdat ik altijd denk dat ik in de nacht de dingen ga vergeten ofzo haha. Ik vind het wel een goede strategie dat je bepaalde dagen hebt voor bepaalde taken, dan staat dat gewoon vast en hoef je daar niet meer over na te denken.
  Maaike onlangs geplaatst…Wonen in een vrieskist: Lenny zat in het ijskoude Cold Lake.My Profile

  1. Inderdaad, die angst om te vergeten is gruwelijk haha. En het maken van een ”dit wil ik gewoon doen”-lijst is ook fijn!

 10. Herkenbaar. Sinds kort heb ik alle moetens die ik mezelf heb opgelegd losgelaten en dan kom ik erachter dat ik eigenlijk maar weinig dingen echt moet.
  Ook probeer ik bewust te kijken naar de dingen die ik doe: alleen bloggen als ik het goed voelt bv. Niet denken: o jee, misschien komen lezers dan helemaal niet meer terug, maar het bloggen echt als iets voor mezelf beschouwen: ik doe het als ik er een zin in heb en iets wil delen, anders niet (hoe ik er momenteel in sta).

 11. Ik vind een to do list vooral praktisch omdat ik hem gebruik als agenda. Met afspraken en kleine dingetjes die ik anders over het hoofd zou zien.
  Emmy onlangs geplaatst…10 juli: Young Adult Summer EventMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]