keep_holding_on_____by_aoao2-d2ytwm3

Bron

Ik ben heel dankbaar dat het momenteel goed gaat met mijn gezondheid en dat ik het grootste gedeelte van de tijd heel stabiel ben in mijn dagelijkse dingen. Toch zijn er nog altijd dagen dat ik me niet goed voel en moeite heb om de dag door te komen of dagen waarop niet alles helemaal lekker gaat. Maar als er één ding moet zijn dat ik geleerd heb in de jaren dat ik ziek ben – al mijn hele leven dus – dan is het dat er altijd wel een manier is of gevonden kan worden om zulke dagen door te komen. Een filosofie die ik onlangs tegenkwam op de blog van Lisanne past hier heel goed bij: pluk het uur. Oftewel: carpe horam.

Ik heb natuurlijk al heel vaak geschreven over hoe gelukkig ik ben en hoe ik altijd probeer om te genieten, en over de manier waarop ik het beste met mijn ziekte kan omgaan. Dat laatste staat op mijn blog bekend als de lepeltheorie. Korte uitleg: voor iemand die chronisch ziek is, zijn energiebrokjes net als lepels. Elke activiteit kost een lepel en je hebt maar een beperkt aantal lepels per dag, terwijl gezonde mensen héééél veel kunnen doen voordat ze door hun voorraad heen zijn. Maar als chronisch ziek persoon moet je heel goed nadenken over wat je wel en niet op een dag wilt doen en waar je je lepels dus voor wilt gebruiken.

De laatste tijd is het wat lastiger voor mij geworden om stabiel met mijn lepelvoorraad om te gaan. Het is niet dat ik er teveel gebruik, maar meer dat ik er minder heb. Ik zit in een wat minder goede periode: qua gezondheid gaat het goed – of in ieder geval stabiel – maar qua gevoelsgezondheid wat minder. Wat ik met die gevoelsgezondheid precies bedoel: het kan zo zijn dat het in principe wel goed gaat, maar dat ik me om de een of andere reden niet lekker voel. Die reden heeft dan vaak te maken met uitputting, pijn in gewrichten, last van mijn darmen of gewoon slap/lamlendig. Waar dat door komt is moeilijk te zeggen, waarschijnlijk is het gewoon iets wat bij mijn ziekte hoort, af en toe de kop opsteekt en dan weer verdwijnt. Waar ik dus mee moet leren leven.

geluk-een-handje-helpen

Bron

Slechte dagen dus: ik heb ze niet veel, maar als ik ze heb is het niet fijn. Dan voel ik me moe, soms ziekig of gewoon uitgeput en moet ik me er echt toe zetten om iets te doen voor mijn blog of voor school. Dit zijn dagen waar ik gewoon niet omheen kan en waar ik doorheen moet zien te komen. Gelukkig heb ik mezelf goed kunnen aanleren om op een zo productief mogelijke manier deze dagen door te komen: kleine dingen doen, gewoon doen wat ik kan en niet doen wat niet gaat,  proberen te ontspannen en eraan toe te geven. Maar nog veel belangrijker: op slechte dagen positief blijven. Vandaag voel ik me niet zo goed en dat is oké, want morgen gaat het vast weer beter. 

Er is nog iets wat ik heb geleerd en wat heel goed is voor dit soort dagen. Vorige week was ik een paar dagen met mijn ouders op vakantie: eventjes weg, gewoon even niks. Even offline ook: het wifi was niet zo heel erg goed maar dat vond ik niet zo heel erg omdat ik eigenlijk ook gewoon geen zin had in internet. Ik heb me tijdens deze dagen gerealiseerd dat ik de afgelopen tijd misschien teveel bezig ben geweest met dingen die op een bepaalde manier toch moeten voor mij, voornamelijk in de zin van mijn blogs. Ik vind het hartstikke leuk om te bloggen voor deze site en voor mijn andere twee projecten, maar ik heb ook gemerkt dat ik af en toe meer voor mezelf moet kiezen in de zin van tijd voor mezelf nemen in plaats van tijd voor mijn sites. Ik ben misschien té bewust bezig geweest met wat ik leuk vind en waar ik gelukkig van word, en daardoor heb ik iets belangrijks uit het oog verloren: dat ik het veel belangrijker vind om gewoon te genieten met mijn verstand op nul en gewoon gelukkig te zijn met alles wat ik heb en doe en ben, zonder dat ik er echt actief mee bezig ben. Zeker voor die slechte dagen is dat gewoon echt een les: kiezen voor wat ik écht wil en niet wat ik dénk dat ik wil. Het bloggen is een hobby en moet dat ook blijven, het is geen ramp als er eens een poosje niets online komt. Ik denk dat dat de echte sleutel is tot het doorkomen van die slechte dagen. Loslaten wat zou moeten en gewoon genieten van wat wel gaat.

You may also like...

2 Comments

  1. Wat mooi geschreven. Ik denk inderdaad ook dat het soms ook goed is om met je verstand op nul te leven, zonder al die doelen en wensen. Heel veel succes en sterkte!

  2. Loslaten dat is inderdaad heel belangrijk. Vandaag doe ik dat ook, want als ik het niet doe dan kan ik morgen niet de dingen doen die ik wil doen voor Moederdag. En dan kan ik misschien ook niet naar school. Dus even een pas op de plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]