Ze glom nog steeds. De blosjes op haar wangen hadden de kleur van perziken en haar huid zou vast even zacht zijn als hij hem zou strelen. Jacob slikte een brok weg. Hij vond haar écht leuk. Was hij verliefd? Op zijn vierendertigste? Had dat niet al moeten gebeuren toen hij zestien was? Klopte zijn hart nu net zo hard als dat van Blake wanneer hij Abby zag? Was verliefdheid de reden waarom zijn gedachten klonken als een pocketromannetje?

Romantiek met een ‘’yiha!’’

Toen ik vorige zomer Leven als prinses in Texas las, van romantiekauteurs Debra Eliza Mane en Lizzie van den Ham, had ik absoluut niet verwacht dat ik het westernromance-subgenre tof zou vinden. Maar dat gebeurde wel: ik werd enorm aangenaam verrast en ook toen Liefde in Twin Bridges: Abby en Blake afgelopen december verscheen, van alleen Mane, was ik verknocht. Wat het is aan deze boeken wat ik zo leuk vind? Eigenlijk heb ik geen idee. Oké, er zitten paarden in en dat scoort wel goed bij mij. Maar ik dacht altijd dat dit soort romannetjes vrij hersenloos en puur erotisch waren, en dat is helemaal niet per se zo. Het kunnen juist ook goede verhalen zijn, en let’s face it: wat is er mis mee om van sexy zwijmelromans mét een goeie laag diepgang te houden? Niets, toch?

En daarom was ik dan ook enorm benieuwd naar Jacob en June, het los te lezen vervolg op Abby en Blake. De beloofde ingrediënten: een filmset, een schrijfster in een rolstoel en een womanizer die plotseling volwassen dreigt te moeten worden. Oh ja, en de geliefde personages uit het eerste boek. Beter kan toch niet?


June huilde zacht en klemde haar onderlip tussen haar tanden. Ze moest vergaan van de pijn, maar het leek vooral schaamte te zijn wat ze voelde. Jacob zag het niet. Hij zag geen reden tot schaamte. Hij zag een vrouw die vocht, die sterk was, die de ziekte in haar lichaam de baas wilde blijven.


Cowboys en filmsterren

Jacob is de eigenaar van een grote en flink winstgevende ranch die hem alleen nog maar meer geld op moet gaan leveren: hij heeft namelijk toegezegd zijn erf te verhuren voor de opnames van een romantische cowboyfilm. Dat hij zich daarmee een hoop gedoe op de hals haalt, wordt ruimschoots goedgemaakt door de gedachte aan de bloedmooie filmster Eva Bates, op wie hij absoluut zijn zinnen heeft gezet. Maar wanneer Eva een kreng blijkt en Jacob sterke gevoelens begint te ontwikkelen voor June, de gehandicapte en vooral vreselijk koppige schrijfster van het boek waarop de film gebaseerd is, raakt Jacob in de war. Zijn hart verlangt naar June, maar is hij er wel klaar voor om te settelen? En terwijl June zich afvraagt of ze hem wel waard is met haar defecte lichaam, gebeurt er iets waardoor dat idee van settelen wel erg dichtbij komt…

Fijn en verslavend

En nee, beter kon het inderdaad niet. Want ik hoefde maar twee hoofdstukjes te lezen of ik was alweer helemaal verslaafd: de schrijfstijl leest zo ontzettend lekker weg en het is heerlijk luchtig leesvoer voor op vakantie, terwijl er tegelijkertijd ook echt een diepere laag in zit. Misschien komt het wel doordat het een heerlijk feelgood-sfeertje heeft: het zijn verhalen over volwassen mensen die hun leven redelijk op de rit hebben en alleen nog een happy end nodig hebben met degene van wie ze de rest van hun leven willen blijven houden. Dat is ook precies wat Mane de lezer geeft in dit boek: heerlijke feelgood waarvan je weet dat het goed gaat aflopen, maar van het opbouwen naar dat happy end geniet je enorm. Althans, ik wel.


Net nu hij dacht dat hij zijn portie ‘’ingewikkelde vrouwen’’ gehad had, werd hij verliefd op June. Het enige verschil met haar en de vrouwen die haar voor waren gegaan, was dat hij begreep waarom ze hem afstootte. Hoe kon ze gevoelens hebben voor een ander, als ze niet eens van zichzelf hield?


Goed begin

Het verhaal van Jacob en June begint meteen heel fijn: ik vond het heerlijk om weer over Abby en Blake, Jacob, Duke en Ian te lezen. Net als bij de Flight & Glory-serie van Rebecca Yarros ging ik hen echt als een soort vrienden zien en het zijn zulke sympathieke en kleurrijke en fantastische personages dat ik zo nog vijf boeken over hen zou willen lezen – vooral over Duke, want Duke is absoluut briljant. Maar ook het sfeertje zit er meteen goed in en ik heb tijdens het lezen absoluut genoten van het snufje Hollywood-glamour van het verhaal. Enige jammere? Ik had wel graag willen weten waar die hele film en dat door June geschreven boek nou eigenlijk over gingen.


De afgelopen jaren had ze vooral heel veel fictieve vriendschappen opgebouwd met de personages die ze zelf tot leven gebracht had in haar boeken. Dat was haar best bevallen, maar ze hoopte een paar echte mensen te leren kennen die haar misschien weer een beetje uit haar isolement zouden trekken. Want hoe heerlijk de werelden ook waren waarin ze zich waande als ze schreef, het was niet de realiteit. Deze film was voor haar de kans haar denkbeeldige wereld met de echte te combineren en dat zou haar vast goed doen, al vond ze het ook doodeng…


June

Maar hoe fijn het boek ook wegleest, het is veel meer de sterke ontwikkeling van hoofdpersonen Jacob en June die ik bewonder. Vooral Junes perspectief vond ik echt onwijs goed neergezet: de auteur heeft zelf ook een ziekte waardoor ze in een rolstoel zit en door mijn eigen beperkingen kwam het extra goed binnen hoe krachtig ze heeft beschreven hoe het is als je lijf niet goed werkt. Junes struggles met haar rolstoel, het medelijden van anderen, zelfstandigheid, de worsteling met haar medicatie en eigenwaarde zijn aan de ene kant frustrerend, maar aan de andere kant ook heel begrijpelijk. Je komt er al heel snel achter wie ze is en hoe ze in elkaar zit, en haar pit, maar ook de kracht van haar kwetsbaarheid, haar achtergrondverhaal en de ontwikkeling die ze doormaakt – die laatste mist wel een beetje afwerking, jammer genoeg – zijn echt heel mooi gedaan.


Ondanks dat ze genoten had van het echte leven, was het fijn weer even tussen haar online vrienden te kruipen. Dat voelde veilig en vertrouwd. Daarbij kon ze online zijn wat ze echt wilde zijn: onbezorgd en gezond.


Verhaallijn

En dat zie je ook weer terug in de verhaallijn: er zit een beetje sensatie in rond de film en dat leest heerlijk weg, maar uiteindelijk gaat het vooral over June die haar demonen probeert te overwinnen met hulp van iedereen op de ranch. Tegelijkertijd gaat het over de sexy, maar vooral romantische band die opbloeit tussen haar en Jacob en die niets, maar toch ook alles met haar beperking te maken heeft, wat ik ook onwijs mooi vond om te zien. En dan is er natuurlijk nog Jacob, die dankzij June en alles wat er op zijn ranch gebeurt, maar vooral dankzij de onverwachte gast die in de tweede helft verschijnt, echt volwassen wordt en gaat inzien wat hij wil en wie hij is en wat June voor hem betekent. De vloeiende perspectiefwisselingen maken het realistisch, en dankzij de stevige plot blijft het steeds boeiend zonder cliché te worden.

Conclusie

Mane laat met dit boek zien dat ze een goeie plot, sympathieke personages en ijzersterke ontwikkelingen van de hoofdrolspelers kan combineren tot een verhaal dat ook nog eens heerlijk romantisch, sexy en verslavend is. Het is aandoenlijk en de struggles en overwinningen van June raken absoluut een zeer realistische en bovendien belangrijke snaar – meer diversiteit – maar de bijzondere band tussen haar en Jacob en zijn groeiende volwassenheid eveneens. De comeback van eerder geliefde personages maakt het af. Hier en daar hadden nog wat kansen benut kunnen worden, maar het is misschien nog wel beter dan het eerste boek en belooft genoeg voor deel drie. Heerlijk zomerleesvoer dat ook echt meer is dan alleen luchtig en lieflijk.

Titel: Liefde in Twin Bridges: Jacob en June
Serie: Liefde in Twin Bridges #2
Auteur: Debra Eliza Mane | bekend van: Liefde in Twin Bridges: Abby en Blake
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Verschenen: mei 2018
Aantal bladzijden: 300
Genre: westernromance
Beschikbaar als: paperback, ebook (Kobo Plus)
Voor liefhebbers van: Lizzie van den Ham
ISBN: 9789492585233
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Recensie geschreven voor uitgeverij Dutch Venture Publishing in ruil voor recensie-exemplaar.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]