Turijn stond enorm hoog op mijn verlanglijstje voor onze vakantie dit jaar: ik ben tegenwoordig vrij gevoelig voor reisblogs en hoorde van meerdere bloggers annex Instagrammers dat ze een citytrip Turijn hadden gedaan, en daarnaast meende ik ergens vaag te hebben opgestoken dat het een stad is die een belangrijke rol heeft gespeeld in de Italiaanse geschiedenis. Nadat ik mijn hart had verpand aan het prachtige Genua met haar talloze gezichten en het mooie Milaan dat nooit gaat vervelen, hoopte ik dan ook dat Turijn een soort tweede Genua met Milanese invloeden zou zijn. Dat viel een beetje tegen: een lelijke stad is het absoluut niet, maar het is familie van Genua noch van Milaan. Sterker nog: Turijn is meer een soort Italiaanse versie van Parijs, en de omgeving van deze culturele stad mag er ook beslist zijn.
Turijn: perfecte stedentripbestemming
Wij hebben Turijn bezocht als laatste Italiaanse bestemming voordat we zouden afzakken naar de Franse kust, en na een middag in de stad hadden we aardig het gevoel Turijn in al haar glorie te hebben bewonderd. Dat betekende echter wel dat we vooraf besloten om de musea, waar de stad juist bekend om staat, over te slaan: niet omdat we niet van cultuur houden, maar meer omdat we er toch de voorkeur aan geven de stad te verkennen. Heb je meerdere dagen de tijd, dan is Turijn echter perfect voor een mooie stedentrip. Het barst namelijk van de musea waar je zo uren kunt rondstruinen en is absoluut een culturele parel. In combinatie met het mooie centrum, waar alles op een paar steenworpen afstand van elkaar ligt en je van de ene statige straat naar het volgende groteske plein loopt, is het ideaal om een paar dagen door te brengen.
Palazzo Reale en Palazzo Madame
Verwacht je in Turijn een soort tweede Genua aan te treffen, met oude straatjes en een historische ambiance? Dan kom je toch een beetje van een koude kermis thuis: Turijn is namelijk hét voorbeeld van een renaissancestad, met veel achttiende- en negentiende-eeuwse barokke architectuur. Dat zie je heel goed aan het Palazzo Real en het Palazzo Madame, twee gebouwen die je zo in Parijs zou kunnen aantreffen. In het Palazzo Madame is een kunstmuseum gevestigd en het koninklijk paleis is ook daadwerkelijk als paleis te bezichtigen. Dit hebben wij allebei niet gedaan, maar te oordelen naar de grandeur en de toeristenstroom is het wel echt een must-see. Piazza Castello – dat het koninklijk paleis plus een ander paleis huisvest – geeft al een mooi idee van de grootsheid van de stad.
Museo Nazional del Cinema
Dit prachtig gebouwde museum ligt vlakbij het koninklijk paleis en huisvest de groteske uitkijktoren, maar ook een enorme collectie tentoonstellingstukken die te maken hebben met de Italiaanse en internationale filmindustrie. We hebben het museum niet bezocht, maar het is ontzettend groot en zag er vanuit de lift naar de uitkijktoren prachtig uit: wij zeiden tegen elkaar dat we het zeker echt wilden bezoeken als we ooit terug zouden gaan naar de stad. Is film niet je ding? Turijn staat ook bekend om een indrukwekkend Egyptisch museum, een automuseum en het kunstmuseum Palazzo Madame. En vergeet natuurlijk het koninklijk paleis van de Savoy-familie niet!
Mole Antonelliana
De uitkijktoren is voor Turijn wat de Eiffeltoren is voor Parijs: je ziet ‘m al snel boven de statige appartementengebouwen uittorenen – ha – en zodra je voorbij de straat komt waar het museum ligt, is het een enorme eyecatcher. Het zit dus in het filmmuseum en ligt vlakbij het belangrijkste plein. De lift brengt je dwars door het koepelvormige museum naar een Empire State Building-achtig platform waar je met acht man tegelijk vanaf ruim 200 meter hoogte op Turijn kunt neerkijken. Het ritje met de lift is duizelingwekkend en misschien niet heel geschikt als je hoogtevrees hebt – maar wel heel gaaf – en eenmaal boven kun je vanachter vrij hoge glaswandjes het uitzicht bewonderen. Ook hier krijg je een mooie indruk van hoe Parijsachtig het allemaal is: van de barokke paleizen tot de rijen appartementen. Zeer de moeite waard!
Piazza San Carlo
Als je Turijn in al haar glorie wilt bewonderen, dan is dit adembenemend mooie plein een aanrader pur sang. Net als in Parijs zijn de pleinen in Turijn weids, groots en ruim, maar toch ook erg gezellig en sfeervol. Piazza San Carlo is, net als veel andere pleinen en straten, omzoomd door arcaden die heerlijke verkoeling bieden en bovendien veel leuke winkels en restaurants verstoppen – en het plein is tevens het thuis van een mooie kerk. Heerlijke plek om even tot rust te komen en wat mooie foto’s te maken.
Duomo di San Giovanni
Toegegeven: als je de domkerk bezoekt, lijkt Turijn nog niet heel veel soeps: de historische bezienswaardigheden lijken plompverloren tussen de moderne straten uit de grond te zijn verrezen. Toch is de kathedraal de moeite waard: zoals wel meer te zien is in bepaalde streken van Italië is het interieur een mix van sober en rijkelijk en dat maakt dat je graag even rustig een rondje loopt om de pracht en praal te bewonderen die duidelijk goed is besteed. Bijzonder aan deze kathedraal is dat ze een doodsgewaad in hun bezit hebben dat na zijn dood over Jezus’ lichaam zou hebben gelegen. Het ‘’echte’’ gewaad ligt achter slot en grendel, maar er wordt een replica tentoongesteld en dat heeft toch wel iets bijzonders.
Porta Paletina
Vlak bij de kathedraal is een poort van rood baksteen te vinden die je bijna niet kunt missen als je hier rondloopt: dit is een overblijfsel van de Romeinse stadspoort en ook de ruïne van een Romeins theater vind je hier. Het is een kwestie van even rondkijken, maar wel leuk om te zien.
Piazza Vittorio Veneto
Dit gigantisch grote plein is wat kaal, maar niet minder gezellig dankzij de uitkijktoren die je ook hier ziet en de statige architectuur. Als het niet te warm is, steek dan zeker even over naar het water: daar heb je een mooi uitzicht over het meer natuurrijke deel van Turijn. Wij zijn hier niet verder gegaan omdat het dik in de dertig graden was, maar mooi is het zeker. Te warm? Loop dan de naburige arcaden in: je komt in eeg mooie straten terecht en het is goed mogelijk dat dat je naar de drukkere winkelstraten en –passages leidt, waar het erg gezellig is.
Omgeving Turijn
Ben ik als een blok gevallen voor Turijn, zoals ik ook voor Genua viel? Nee, dat niet. Maar het is wel een mooie stad waar je je absoluut thuis kunt voelen als je van grootsheid, een mondaine sfeer en een culturele ambiance houdt: mijn Parijs-liefhebbende hart is er zeker sneller van gaan kloppen, al was het dan niet wat ik ervan had verwacht. Het viel misschien wat tegen, maar alsnog heb ik er enorm van genoten.
Turijn ligt in de regio Piëmont, en op een uurtje rijden vind je een aantal charmante dorpjes waar je lekker kunt struinen én waar je goed op je plek bent als je houdt van wijn en delicatessen. Zo is Barolo een aanrader als je wat pittoreske architectuur wilt, maar pas op voor de steile straatjes en voor het feit dat je er eigenlijk zo doorheen bent: de verschillende wijnwinkels, het uitzicht op de berg en de wijngaarden en de kronkelige straatjes zijn eigenlijk alles wat het te bieden heeft, maar er is wel nog een schattig roze kerkje.
Alba is leuker: hier kun je lekker eten, vind je kleurrijke en verrassend grote en gevarieerde winkelstraten en een paar heel charmante pleintjes. Ook leuk om langs de delicatessenzaakjes te lopen en de kleurrijke gevels – met trots wapperende Italiaanse vlaggen – te bewonderen. Een perfect stadje om, zo letterlijk als je maar wilt, de sfeer van de regio te proeven!
Ook Asti is leuk om te bezoeken: op de grote markt vind je tal van kleren en accessoires en in het centrum zitten leuke boetiekjes en terrasjes verstopt. Echte bezienswaardigheden zijn er niet, maar als je nog even ergens wilt rondlopen of een drankje wilt doen is het wel heel gezellig. Heb je de tijd, loop dan zeker nog even naar de kathedraal toe.
Ben jij wel eens in Turijn en omgeving geweest?