Ik vind het ontzettend leuk om naar boekenevenementen te gaan: qua tijd, locatie en energie lukt het niet altijd, maar vaak heb ik het er wel onwijs naar mijn zin. Van boekenclubs tot events met workshops en signeersessies, ik vind het allemaal te gek. Maar ook boekpresentaties vind ik vaak onwijs leuk om te bezoeken, en dat is het onderwerp dat ik vandaag centraal wil stellen. Want oh, die boekpresentaties… die kunnen ontzetten leuk zijn. Als ze maar een beetje goed worden opgezet en aangekleed – en dat zie ik jammer genoeg nog te weinig gebeuren, als ik eerlijk ben.

Celebrate the booklove

Een boekpresentatie is in mijn ogen echt dé manier om een nieuw verschenen boek in een warm bad van boekenliefde te stoppen. Het is dé gelegenheid om het harde werk van de auteur, maar zeker ook van de uitgeverij te vieren: ik zie een boekpresentatie eigenlijk als een soort geboortefeest of babyshower, want je bent ontzettend blij dat het boek er is, dat het de wereld in kan, dat het nu eindelijk écht is. Dan is het ook vanzelfsprekend dat je daar als auteur graag van wilt genieten met iedereen die eraan heeft meegewerkt of die je heeft gesteund. Juist met de boekpresentatie kunnen auteur en boek dan van alle kanten in het zonnetje worden gezet en echt worden gevierd, met tal van boekenwurmen bij elkaar. Klinkt best logisch, toch?

Kale boekpresentaties

Daarom vind ik het ook altijd zo jammer als ik naar een boekpresentatie ga die vrij kaal blijkt te zijn. Soms is het alleen een kort interview of een woordje van de auteur en ligt de focus enorm op de signeersessie. Dat begrijp ik ergens ook wel: veel auteurs houden het meest van persoonlijk contact met lezers en vieren op die manier eigenlijk met iedereen in die rij een feestje, zeker als daar praatjes uit ontstaan over het boek. Snap ik allemaal wel, is ook hartstikke leuk, zeker omdat het heel tof is om een nieuw boek voor het eerst te signeren en mensen ermee te zien rondlopen en zo. Maar toch… toch vind ik het wel eens jammer, en een beetje een gemiste kans. Want er zijn zoveel dingen die een boekpresentatie echt tof en memorabel kunnen maken, zodat het echt recht doet aan de uitgever, de auteur én het boek.

De perfecte boekpresentatie

En daarom wilde ik deze blog schrijven, want ik vind het leuk om er een beetje over te fantaseren hoe de ideale boekpresentatie er dan volgens mij uit zou zien. Uiteraard begrijp ik dat het ook met budget te maken heeft en dat het per uitgever verschilt wat er geregeld kan worden, maar alsnog zijn er dingen die ik altijd heel leuk vind om terug te zien en die een presentatie voor mij echt tot een leuk feestje maken.

Iets vertellen over het boek

Dit vind ik toch altijd wel erg leuk: juist op een boekpresentatie kun je van alles te weten komen over het verhaal achter een boek. Hoe is het idee ontstaan? Hoe waren eerdere versies van het verhaal? Hoe is de cover tot stand gekomen? Wat betekent het verhaal voor de auteur? Waarom besloot de uitgever het uit te brengen? Zoveel mogelijkheden… een interview of dialoog tussen auteur en uitgever is hierbij ook heel leuk, of simpelweg een woordje van de auteur.

Overhandigen eerste exemplaar

Er zijn maar weinig boekpresentaties meer waar dit nog gebeurt: het is misschien niet heel modern meer, maar ik vind het wel altijd heel bijzonder als het symbolische eerste exemplaar aan een bepaald persoon wordt overhandigd. Misschien wel aan de auteur zelf, of aan iemand die veel voor de auteur betekent… dat is altijd best een plechtig ‘’nu is het echt!’’-moment en dat vind ik mooi.

Workshop/quiz

Ik vind het altijd ontzettend gaaf als een boekpresentatie een extra elementje heeft, zoals een workshop. En dan het liefst van de auteur zelf, bijvoorbeeld over schrijven of dichten – wanneer poëzie een rol speelt of het een dichtbundel betreft – zodat het echt interactief wordt. Of wat dacht je van een quiz? Als het gepresenteerde boek in een serie thuis hoort, dan is een quiz over de eerdere boeken of de storyworld hartstikke leuk, met als prijs natuurlijk een (gesigneerd) exemplaar van het boek. Een boekpresentatie moet voor mij ook altijd de wereld van het boek een beetje tot leven brengen.

Voorlezen/trailer

Het voorlezen van een stukje uit het boek vind ik ook vaak leuk. Of dat nou de eerste bladzijde is of een fragment dat volgens de auteur het boek heel goed weergeeft maakt weinig uit, maar ik vind het net als bij het overhandigen van het eerste exemplaar een mooi moment als je ziet dat de auteur voor het eerst voorleest uit het boek dat er nu echt is. Of wat ik ook leuk vind: tijdens een presentatie die ik bezocht werd een keer de boektrailer vertoond, en ook dat geeft een leuke touch aan het feestje.

Interview

En natuurlijk is een interview heel leuk. Met een blogger, met iemand van de uitgeverij, of een Q&A met het publiek… ook zo wordt het echt tot leven gewekt en kom je veel toffe dingen te weten over de auteur en het boek.

Extraatjes

En dan kun je het nog leuk aankleden met extra dingen: misschien een beetje muziek, hapjes en drankjes die passen bij het boek, een goodiebag met daarin goodies die bij het boek passen (niet alleen boekenleggers), leuke versieringen, een bijzondere locatie, misschien een woordje van verschillende mensen… zoveel opties!

Aankleden

Ik vind het jammer als het verloop van een boekpresentatie heel voorspelbaar blijkt te zijn of als ik naar huis ga met het gevoel dat het mijn enthousiasme niet echt verder heeft aangewakkerd, zoals ik hoopte. Het is zoals ik al eerder zei: een boekpresentatie moet echt voelen als een feestje en het boek en de auteur echt in het zonnetje zetten, zodat het echt met liefde in de boekenwereld wordt geïntroduceerd. Hoe je dat aankleedt is per uitgever en auteur verschillend, maar ik vind het in ieder geval altijd wel het leukste als het ook écht een beetje is aangekleed.

Wat zie jij graag op een boekpresentatie?

You may also like...

4 Comments

  1. Ik ben helaas nog nooit op een boekpresentatie geweest. Wel was ik bij de signeersessie van Hayley Barker en dat viel mij dus enorm tegen. Daar had ik ook wel meer van verwacht. Een interview of iets dergelijks. Nu was het gewoon in de rij staan, boek laten signeren en weg. Het lijkt me wel leuk om eens bij zo’n boekpresentatie aanwezig te zijn.

    1. Het geldt inderdaad eigenlijk wel voor alle evenementen… zo jammer als her verder niet echt aangekleed wordt, ook voor de auteur zelf lijkt me.

  2. Ik ben helaas nog nooit op een boekpresentatie geweest. Wel was ik bij de signeersessie van Hayley Barker en dat viel mij dus enorm tegen. Daar had ik ook wel meer van verwacht. Een interview of iets dergelijks. Nu was het gewoon in de rij staan, boek laten signeren en weg. Het lijkt me wel leuk om eens bij zo’n boekpresentatie aanwezig te zijn.

    1. Het geldt inderdaad eigenlijk wel voor alle evenementen… zo jammer als her verder niet echt aangekleed wordt, ook voor de auteur zelf lijkt me.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]