Orisinal

Bron beeld: Youtube

Toen ik nog klein was, ik schat een jaar of zes, speelde ik regelmatig online spelletjes met mijn zus. We gingen dan naar de website van Disney of zaten urenlang achter de computer van mijn vader om Harry Potter-spellen te spelen (en dan expres in de grote donkere gaten vallen tussen twee springmomenten in om hem jammerlijk te horen gillen). Iets wat we niet vaak hebben gedaan, maar wat me wel altijd is bijgebleven, zijn de Orisinal-spelletjes. Ik heb ze later nooit meer kunnen vinden omdat ik vergat hoe het heette, maar dankzij de Oktoberdots-blog vond ik ze vorige week weer terug – en ik ben weer helemaal verliefd!

De Orisinal: Morning Sunshine-website is in 2000 gemaakt door webdeveloper Ferry Halim, voor zijn eigen ontspanning. Het is een enorm succes geworden met spelers wereldwijd en daarom blijft hij ook steeds nieuwe spelletjes ontwerpen. Er staan er nu 62 op en het aanbod wisselt regelmatig. De spelletjes zijn 100% gratis te spelen en een aantal ervan is ook in app-vorm uitgebracht voor IOS: ik speel die versies echter niet omdat ik het juist de magie vind om ze op de computer te spelen, net als vroeger.

Wat maakt deze spelletjes nou zo leuk? Alles. Echt, gewoon alles. In de eerste plaats al het jeugdsentiment dat eraan vastzit: het zijn eigenlijk kinderspelletjes, maar volwassenen spelen ze volgens mij ook net zo graag. In een groot deel van de  spelletjes staan dieren centraal en het zijn kleine verhaaltjes: een Casanova-giraf die zoveel mogelijk medegiraffes wil versieren, een eekhoorntje dat de weg kwijt is, een konijntje dat door een hondenlosloopgebied moet, een luchtballonmand met rozen die bij Cupido moet worden afgeleverd enzovoorts. Allemaal ontzettend schattig in ieder geval, en ook gewoon heel erg mooi gemaakt met prachtige achtergronden, mooie vormgeving en ok nog mooie, rustgevende achtergrondmuziekjes. De spelletjes zijn niet allemaal makkelijk, soms zijn ze spannend en soms gaan ze snel, waardoor je echt wel moet nadenken, maar als je eenmaal doorhebt hoe ze werken is het heerlijk om ze te spelen. Geen stress van levels willen voltooien, geen hersenkrakers, gewoon lekker op de automatische piloot spelen, genieten van het muziekje en de mooie vormgeving. De website onthoudt bij sommige spelletjes je scores, dus je kunt jezelf wel steeds verbeteren. Ik speel niet alle spelletjes omdat sommige te snel gaan, maar het voordeel is dat er dan nog genoeg leuks overblijft!

Mijn favorieten zijn Wings over Water (een vogel die je door de lucht moet loodsen terwijl je kleine vogeltjes verzamelt), Casanova (een giraf die andere giraffen wil kussen, je moet de nek steeds uitrekken of intrekken), The Crossing (hertjes over een rivier laten springen met zo’n balkje), Special Delivery (rozen in een mandje verzamelen door wind te maken) en The Way Home (een eekhoorntje dat op weg naar huis appels moet verzamelen) om maar wat te noemen. Het fijne aan de spelletjes vind ik dat het echt vijfminutenvermaak is: je kunt er eentje spelen in je pauze, als je net thuiskomt uit werk of school of als je gewoon even iets doen waarbij je verstand op nul staat: uitstekend voor tussen het scriptieschrijven door bijvoorbeeld! Ze blijven ook gewoon leuk terwijl veel spelletjes saai worden op den duur. En al doe je helemaal niets, het is gewoon al een lust om naar te kijken, zo mooi zacht en speels <3

Spelen jullie ook de Orisinal-spelletjes?

You may also like...

1 Comment

  1. Haha, dankzij jouw blog vind ik ze ook weer terug! **gelukkig**

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]