Eens even kijken. Het is vandaag… 21 december. Juist ja. En welk jaar ook alweer? Oh ja, dat is waar ook: 2012. Maar dat betekent… dat betekent dat dit onze laatste dag op aarde is! Vandaag vergaan we! Vandaag gaan we allemaal dood! Maar wacht eens even… zouden we niet vorig jaar ook al vergaan? En drie jaar daarvoor ook al? En werd het in 1910 en 1999 niet ook al voorspeld? En zelfs in 1806 al? Conclusie: de wereld had allang weg moeten zijn, met ons allemaal erbij. Maar we zijn er nog. Sterker nog, als jij op dit moment dit blogje leest, deze letters en deze woorden en deze zinnen – juist, jij daar – dan ben jij het levende bewijs dat de wereld nog niet vergaan is. En natuurlijk kan het wel zo zijn dat het nog gebeurt. Dan mogen jullie me gaan uitlachen. Al weet ik niet of jullie dat dan nog kunnen, omdat de wereld dan toch al vergaan is. En zo.

Maar goed, even serieus. Volgens de kalender van de Maya’s – die het ongetwijfeld altijd bij het rechte eind hebben – vergaat de wereld op 23 december 2012. Dat voorspelden ze al eerder en tot dusver bestaan we nog steeds. Mijn eerste argument voor mijn mening dat de wereld niet vergaat vandaag, is dus: waarom zou de wereld vandaag wel vergaan, en al die eerder voorspelde keren niet? We moeten wel even eerlijk zijn: in principe hebben de Maya’s eigenlijk alleen gezegd dat de wereld as we know it drastisch zou veranderen op 21 december, maar sommige Maya-aanhangers zeiden dat die verandering de vorm van de apocalyps zou hebben. Maanden terug hebben de Maya’s al aangegeven dat ze ernaast zaten en dat het pas zal gebeuren in 2270 of zo – en dan zijn jij en ik toch allang weg. Dus waar maken we ons eigenlijk druk om? De wereld vergaat niet, hoera!

Sowieso had de NASA al aangegeven dat er geen reden is om aan te nemen dat er apocalyptische drama’s gaan geschieden: geen meteorieten, kometen, invasies van buitenaardse wezens, de zon zal niet exploderen, er zal astrologisch gezien helemaal niets gebeuren. Antropologen zeggen wel dat er veranderingen kunnen plaatsvinden, maar dat is dan meer op het gebied van economie of cultuur: geen dingen waardoor de wereld zal vergaan. Misschien valt de stroom uit, maar daar zijn wel oplossingen voor. Misschien treden er wel gigantische klimaatveranderingen op waardoor de wereld toch niet meer dezelfde zal zijn.

Wij doen er thuis altijd heel luchtig over. ”Oh, vergaat de wereld volgend jaar? Dan hadden we niet hoeven verhuizen, wat jammer nou.” We geloven er niet in, en wat mijn moeder altijd zegt: tja, als de wereld dan toch blijkt te vergaan, wat doen we er dan aan? Dan gaan we allemaal, en ook allemaal tegelijk dus dan is er niets meer aan de hand want dan is het gewoon voorbij. Mar ik geloof er absoluut niet in, want wat moet je dan? Je leven erop gaan voorbereiden dat het binnenkort voorbij is? Dan leef je sowieso al niet meer.

You may also like...

4 Comments

  1. Mij doet het niet zo veel; al die ‘einde van de wereld’ heisa. Maar ik vind dit wel een erg leuk artikel. Blij dat ik er nog ben om het te kunnen lezen 😛

  2. Haha, in Australië is vandaag inmiddels al voorbij en daar schijnen heel veel mensen blij te twitteren dat ze nog leven 😉 Ook een beetje onzin; dat de kalender afloopt betekent gewoon dat er een nieuwe gemaakt moet worden! 😀

  3. De Maya kalender geeft alleen het einde van een tijdperk aan. In principe dan.

    Er zijn zooo ontzettend veel dingen waarvan men zegt dat het gaat gebeuren.. Op economisch, maatschappelijk, spiritueel vlak… Echt alles wordt genoemd. Zelfs een zombieapocolyps. Nou… De enige zombie die ik heb gezien is degene die ik vanmorgen in de spiegel zag.

  4. Nee we zijn niet vergaan! Ik zit hier nog en ik typ iets, en het is de 22ste!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]