9789401905794-oprecht-l-lq-fAls ik de ziekenhuisdeuren door ga, besef ik dat het voor de laatste keer is. In de lift druk ik op de 3 en ik zie het cijfer voor de laatste keer oplichten. Op de tweede verdieping gaan de deuren open en ik glimlach naar de dienstdoende verpleegster en kijk naar haar gezicht terwijl ze voor de laatste keer met me te doen heeft. Ik kom langs de voorraadkamer en de kapel en de personeels­lounge, allemaal voor de laatste keer. Ik loop verder de gang door, hou mijn blik naar voren gericht, zet me schrap als ik licht op zijn deur tik, en blijf wachten tot ik hoor dat Adam me voor de allerlaatste keer vraagt binnen te komen. ‘Binnen!’ Op de een of andere manier klinkt er nog steeds hoop door in zijn stem, al heb ik geen idee waar hij die vandaan haaIt. Hij ligt op zijn rug op zijn bed. Als hij me ziet, troost hij me met zijn glimlach en nodigt me door zijn deken op te slaan uit om naast hem te komen liggen. Het bedhekje is al neergelaten, dus klim ik naast hem, sla mijn arm over zijn borst en verstrengel mijn benen met de zijne.

Hoe ik bij dit boek kwam

Laat me jullie even een mooi verhaal vertellen: begin dit jaar ontdekte ik een geweldige schrijfster genaamd Colleen Hoover. Ik las Misschien Ooit en dat boek brengt me nog steeds tot tranen als ik er alleen maar aan dénk omdat het gewoon zó mooi is, zó perfect. Na dat boek duurde het heel lang voor ik het aandurfde om ander werk van haar te lezen, want tja… Misschien Ooit zorgde wel voor torenhoge verwachtingen. Toen Oprecht werd aangekondigd, besloot ik het er maar gewoon op te wagen. En heb ik daar spijt van? Nee. Waren mijn verwachtingen te hoog? Yep.

img_8772

Waar het over gaat

Vijf jaar na de dood van haar grote liefde doet Auburn alles wat in haar macht ligt om te zorgen dat ze haar zoontje bij zich mag houden. Ze werkt in een kapsalon, woont bij haar vriendin en cijfert zichzelf weg voor haar kleine man. Maar dan komt ze Owen tegen: hij maakt kunst op basis van bekentenissen die mensen bij hem inleveren. Auburn en Owen worden verliefd, maar Owens verleden is zo roerig dat Auburns relatie met haar kind erdoor in gevaar komt. De vraag is alleen… is haar moederliefde sterk genoeg om haar liefde voor Owen te overschaduwen? En moet dat überhaupt wel?

img_8774

Wat ik ervan vond

Eén ding weet ik inmiddels zeker: Colleen Hoover heeft een ontzettend fijne schrijfstijl. Dat merkte ik ook bij Oprecht weer: haar manier van schrijven is als een gerecht waarbij alles klopt. Het is kalm en rustig zonder traag te worden; het is soepel en subtiel zonder kaal te worden. Ze neemt de tijd om je het verhaal en de personages te laten proeven en sluipt intussen langzaam maar zeker je hart in, zodat je op zeker moment beseft dat je er helemaal aan verknocht bent geraakt. En dan verandert het sfeertje: het wordt zinderend, romantisch, beladen, intens, prachtig. Het is puur en authentiek, het is een verhaal waar het woord oprecht ook perfect bij past. Als een ballad waar je helemaal door betoverd wordt. Het klopt gewoon helemaal. Colleen is een auteur die weet hoe ze een krachtig verhaal zonder poespas moet schrijven.

Originaliteit

Naast haar bijzondere schrijfstijl heeft Colleen ook een fantastisch talent voor het creëren van verhalen die bruisen van de originaliteit. Bij Misschien Ooit kwam die originaliteit door de muziek en Ridges doofheid: in Oprecht komt het door de rol van kunst en bekentenissen. Ik weet niet hoe ze erop komt, maar ik vond het zó mooi en intrigerend dat de kunstwerken en bekentenissen ook echt in het boek voorkomen (en dat die bekentenissen echt van anonieme lezers komen). Het jammere is wel meteen dat deze twee elementen alleen maar in het begin van het boek zitten… het was zo mooi geweest als ze de sfeer van het hele verhaal hadden gevormd want daardoor komt de Colleen Hoover-wereld prachtig tot leven.

Gehaast

De verhaallijn van Oprecht kon mij niet helemaal bekoren. Ik vond de opbouw eigenlijk gewoon niet zo geslaagd: het voelt een beetje te gehaast en ook te dramatisch. Al heel snel wordt duidelijk welke conflicten er zijn en dat die opgelost moeten worden en daar hou ik niet zo van: het voelde een beetje te cliché. Sommige dingen waren te voorspelbaar en andere stukjes vond ik gewoon niet leuk, te veel van het goede. Misschien is dat een beetje de Amerikaanse schrijfstijl, want ik zie het ook bij andere New Adult-auteurs, en dat is wel jammer.

img_8777

Personages

Maar Colleen Hoover bewijst wel weer dat een minder sterke verhaallijn een boek niet hoeft te verpesten: de personages in deze roman maken alles dubbel en dwars goed. Hoover is een kei in het scheppen van personages met wie je al vanaf de eerste bladzijde meevoelt, personages met zulke diepe gevoelens en drijfveren dat je hart overuren maakt. Auburn en Owen voelen zo ontzettend echt en hun verhalen hielden me helemaal in hun greep: Auburn met haar zoontje, Owen en zijn vader… het is heftig en hartverscheurend maar ook zó hartverwarmend. Ze hebben iets waardoor ik op sommige punten niets liever wilde dan ze goede raad of gewoon een knuffel geven. En er zijn maar heel weinig auteurs die dát kunnen.

Dynamiek

Een extra laagje diepgang komt voort uit de dynamiek die er tussen de personages is. Ik vind het prachtig hoe Hoover in de proloog en epiloog de verhaallijnen met elkaar verbindt op een alles heeft een reden-manier. Oké: het is jammer dat je pas op het eind echt ontdekt hoe het zit, maar dan maakt het ook wel echt indruk. O, en de chemie tussen de twee hoofdpersonen is weer heerlijk. Sowieso is die chemie geweldig: elk personage dat voorbij komt heeft kleur en een verhaal met herkenbaarheden, ze zorgen voor humor en spanning en diepte. Ik vind dat zo ontzettend knap.

img_8779

Conclusie

Oprecht is bij lange na niet zo goed als Misschien Ooit, maar de schrijfstijl en de ontwikkeling van personages zijn wel weer prachtig. Het verhaal stelt een beetje teleur en daardoor is het boek niet heel indrukwekkend, maar alsnog erg mooi en fijn om te lezen.

Titel: Oprecht (Confess)
Auteur: Colleen Hoover
Vertaald door: Erica Rijsewijk
Uitgever: Zomer & Keuning
Verschenen: oktober 2016
Aantal bladzijden: 320
Genre: New Adult roman
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789401905794
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij Z&K, bedankt voor het recensie-exemplaar!

Rating 3,5

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]