Ik ben Raven Stirling. Ik word niet hun eigendom. ‘Nummer 191,’ roept de regimenter. ‘Nummer 191.’ Het meisje dat na mij binnen is gekomen wankelt naar de deur. Ik kan haar niet kwalijk nemen dat ze wat onhandig loopt: het lijkt wel of ze een kroonluchter op haar hoofd heeft. Violet knijpt zo hard in mijn hand dat haar nagels waarschijnlijk afdrukken achterlaten. Ik ben de volgende, maar ik laat haar niet merken hoe gespannen ik ben. Zij is al bang genoeg voor ons allebei.

Hoe ik bij dit boe kwam

Ik geef toe: toen ik net The Jewel uit had en informatie ging opzoeken over de vervolgdelen, dacht ik oprecht dat Opgesloten deel twee was. Een beetje teleurgesteld was ik dus wel toen ik in de catalogus van Young and Awesome ontdekte dat het om een novelle ging. Maar die teleurstelling sloeg al snel om in enthousiasme, want ik vond Raven een ontzettend cool en interessant personage en ik was helemaal gelukkig met het feit dat de novelle in paperback zou verschijnen: dat is namelijk lang niet altijd zo. ik was dus enorm benieuwd naar dit boekje van een krappe 90 pagina’s: zou het iets extra’s toevoegen aan de fascinerende wereld van de Jewel en de Lone City?

Waar het over gaat

Raven Stirling wordt samen met haar beste vriendin Violet verkocht op de veiling voor de adellijke vrouwen van de Jewel: ze moet draagmoeder zijn voor het edele nageslacht. Maar Raven treft de slechtste meesteres die er maar bestaat: door de gravin van het Huis van de Steen wordt ze gruwelijk slecht behandeld. Raven probeert wanhopig sterk te blijven, maar dat wordt steeds moeilijker…

Wat ik ervan vond

Met novelles kan het eigenlijk twee kanten op: het kan een fijn verhaal zijn dat perfect past in de sfeer van het grote verhaal maar niet echt nieuwe informatie bevat, of het kan een boek zijn dat juist wel een extra dimensie geeft aan de personages en de plot, bijvoorbeeld door een nieuw perspectief. Opgesloten hangt er een beetje tussenin. Het biedt een nieuw perspectief omdat Raven hierin de hoofdrol speelt, maar het is eigenlijk te dun om echt een toevoeging te zijn.

Raven

Ik vond dit vooral een tof verhaal vanwege Raven: in The Jewel was ik al ontzettend nieuwsgierig naar wie zij precies was en wat er allemaal met haar gebeurde en in deze novelle kom je daar een beetje achter. Je ontdekt wat meer over haar tijd in de houderij en haar voorgeschiedenis. Maar je krijgt vooral heel veel bewondering en sympathie voor haar als persoon: ze is zo ontzettend sterk, ze bijt zo hard van zich af en ze is zo dapper dat je echt voor haar wilt juichen. Het is ontzettend mooi om te lezen over haar stille en minder stille protesten, over haar hoop en kracht – en tegelijkertijd over hoe ze langzaam, op een afgrijselijke manier, kapot wordt gemaakt. Ewing is ontzettend goed in het neerzetten van geloofwaardige personages, zoveel is zeker.

Gruwelen

Daarnaast zorgt de novelle ervoor dat de gruwelen van de Jewel nog wat duidelijker worden: het is heel erg beklemmend en verontrustend om te lezen over Ravens verschrikkelijke meesteres en wat zij allemaal met Raven doet en nog wil doen. Dit in combinatie met de vlotte en meeslepende schrijfstijl zorgt ervoor dat je het boek niet weg kunt leggen, maar ook eigenlijk niet verder wilt lezen. De verknipte worldbuilding komt ook hier weer goed tot zijn recht.

Geen aanvulling

Toch is Opgesloten niet echt een aanvulling. Een aardig deel van de scènes komen ook terug in The Jewel en bieden daardoor niet echt nieuwe informatie, alleen een nieuw perspectief. Daarnaast had ik het leuker gevonden om dingen te weten te komen die niet in het eerste boek staan: meer over wat er met Raven gedaan wordt bijvoorbeeld, misschien meer over haar tijd op de school, over haar familie en haar meesteres… het gaat allemaal best snel en eigenlijk krijg je geen antwoord op je vragen. Vind ik jammer, want ik denk dat Ewing met dit boekje een aantal kansen heeft laten liggen om de wereld en de plot van de Jewel écht uit te diepen. Eigenlijk wordt vooral benadrukt wat we al zo’n beetje wisten.

Conclusie

Opgesloten laat vooral zien waar Amy Ewing als auteur goed in is: het neerzetten van bijzondere personages en een gruwelijke wereld. Het perspectief van Raven zorgt ervoor dat dit een prettig boek is om te lezen als je fan bent van deel één, maar echt memorabel is het niet.

Titel: Opgesloten (The House of the Stone)
Auteur: Amy Ewing
Serie: The Lone City #1,5
Vertaald door: Ans van der Graaff
Uitgeverij: Young and Awesome
Verschenen: maart 2017
Aantal bladzijden: 93
Genre: young adult dystopisch, novelle
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789025872168
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij Young and Awesome, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]