Kennen jullie die films en tv-programma’s waarin iemand vertrekt of overlijdt en besluit brieven achter te laten voor zijn dierbaren? Dit zijn open when-brieven: voor het afstuderen, de eerste dronken bui, het eerste vriendje, de nieuwe partner, de achttiende verjaardag, voor een gebroken hart of simpelweg voor gemis. Ik vind dat altijd een heel mooi iets, omdat je op die manier iemand kunt steunen zonder er zelf echt te zijn. Maar wist je dat je die open als…-brieven ook aan jezelf kunt schrijven? Sterker nog: dat het een heel goed idee is om zo nu en dan brieven aan jezelf te schrijven?

Helend

Eigenlijk is het helemaal niet zo’n gek idee om brieven aan jezelf te schrijven. Bij coaching of therapie krijg je vaak de opdracht om een brief aan je toekomstige ik of juist aan je jongere ik te schrijven. Het is een manier om je toekomst te visualiseren, te bedenken wie je wilt worden, maar ook om in het reine te komen met je verleden: op die manier werkt het motiverend, maar ook helend. En die helende werking is precies wat mij zo aantrekt in het idee. Want het schrijven van die brieven is iets heel persoonlijks, iets wat je puur voor jezelf doet en wat voor niemand anders bestemd is. Het is aan jou hoe je het invult, of je de brief later openmaakt en wat je ermee doet. Bijzonder, toch?

Steunen

En hoe bijzonder is het om straks op je dertigste of je vijftigste of je tachtigste een brief open te maken die je zelf hebt geschreven, aan jezelf? Hoe mooi is het om dan te beseffen dat je vroeger de moeite hebt genomen om na te denken over waar je naartoe wilde, en om te beseffen dat je toekomstige ik misschien ook wel wat steun zou kunnen gebruiken? Want echt hoor, midlifecrises en ouder worden en allerlei nieuwe levensfases, dat lijkt me bepaald niet makkelijk om doorheen te gaan.

Vastleggen

Eigenlijk is het ook een hele mooie manier om mindful te zijn en even stil te staan bij je gevoel, bij je inzichten. Wat je nu doormaakt, op dit moment in je leven, op deze leeftijd, in deze omgeving, in dit hoofdstuk, zul je nooit meer opnieuw doormaken. Je kunt eraan terugdenken, je kunt foto’s maken en herinneringen in je geheugen opslaan, maar het gevoel van waar je nu staat zul je niet meer zo makkelijk terug kunnen krijgen. De lessen die je nu leert, zul je misschien weer vergeten door alles wat er in de toekomst nog gaat gebeuren. De fouten die je nu maakt, zullen nu heel groot lijken maar later niets meer uitmaken. De kleine dingen waar je nu intens gelukkig van wordt, de mensen die je nu om je heen hebt verzameld: het kan allemaal veranderen. En door zo’n brief te schrijven, kun je dat vastleggen.

Herinneren

Stel je voor dat je nu, op dit punt in je leven, het gevoel hebt dat je op de toppen van je kunnen functioneert, op de piek van je hoogste berg staat, dat alles precies is zoals het zou moeten zijn, dat je in alle oprechtheid kunt zeggen dat je gelukkig bent. Door dat op te schrijven in een brief en die open te maken wanneer je oud bent en je misschien afvraagt waar je leven goed voor is geweest, of wanneer je in een nostalgische bui bent, kun je later nog eens dat gevoel krijgen dat je nu hebt en jezelf herinneren aan wat je hebt geleerd en hoe je leven was. Dat is ook heel waardevol als je bijvoorbeeld in een dip zit vanwege een tegenslag: de wijsheid die je nu hebt, kun je dan gebruiken om je toekomstige ik een hart onder de riem te steken.

Inzicht krijgen

Maar het gaat nog verder! Door een brief te schrijven aan je toekomstige ik, verkrijg je eigenlijk ook inzicht in jezelf. Door op te schrijven hoe je je voelt, wat er in je hoofd omgaat, wat je dromen en wensen en angsten en frustraties zijn, waar je spijt van hebt, wat je verlangens zijn en waar je op hoopt, naar wat voor toekomst je streeft en hoe je over jezelf denkt, ga je jezelf ook beter begrijpen en krijg je een hele heldere, reflectieve blik op het verleden én op de toekomst, op wie je was, wie je nu bent én op wie je wilt zijn. En over het algemeen zijn dat inzichten die je de rest van je leven met je meeneemt, en die je dus deelt met wie je later zult worden.

Troost

Ik denk dat brieven schrijven aan jezelf iets is waar je tijd voor moet maken, en waar je ook echt aandacht aan moet besteden. Het is iets wat je voor jezelf doet en waarmee je kunt terugkijken op wat er is gebeurd. Ik merk het bijvoorbeeld ook als ik oude dagboekstukjes teruglees en daarin zie hoe ik ben gegroeid, of als ik mijn maandoverzichtjes bekijk en zie wat voor mooie lichtpuntjes ik heb verzameld. Uiteindelijk ben jij de enige die precies begrijpt hoe je je voelt en wat er speelt, en als je dat in woorden kunt vatten – al kun je het natuurlijk ook in audio of video doen – en dat kunt bewaren voor later, is dat ontzettend troostrijk en speciaal.

Wat voor brieven je kunt schrijven

Er zijn tal van onderwerpen waarover je een brief kunt schrijven, maar het is slim om het zo specifiek mogelijk aan te pakken. Je kunt al je brieven op een bepaalde plek verzamelen, bijvoorbeeld in een doos, en dan steeds de brief zoeken waar je behoefte aan hebt, of je kunt ze gewoon op je computer bewaren. Het is maar net wat je wilt en wat bij je past, en natuurlijk welke inzichten je hebt om met jezelf te delen. Of misschien wil je wel liever aan anderen schrijven: dan vind je op de blog van Anouk leuke inspiratie.

Inspiratie voor open when…-brieven

♥ Als je heimwee hebt

♥ Als je de volwassenheid eigenlijk wel beu bent

♥ Als je erdoorheen zit met werk of studie

♥ Als je last hebt van twijfels of onzekerheden

♥ Als je veel stress hebt en alles perfect wilt doen

♥ Als je een tegenslag te verwerken hebt gekregen

♥ Als er een droom aan duigen is gevallen

♥ Als je even niet meer weet hoe je verder moet of wat je wilt

♥ Als je je eenzaam of alleen voelt

♥ Als je je inspiratie of motivatie kwijt bent

♥ Als je 100 dingen wilt doen en 0 dingen gedaan krijgt

♥ Als je een gebroken hart of een relatiedip hebt

♥ Als je een baaldag hebt

♥ Als je zelfvertrouwen een boost nodig heeft

♥ Als je behoefte hebt aan een beetje troost en liefde

♥ Als je even herinnerd moet worden aan waarom het leven awesome is

Schrijf jij brieven aan jezelf?

You may also like...

7 Comments

 1. Ik heb het ook een paar keer bij een training als opdracht gekregen. Dan schreef je een kaart naar jezelf of een ander die de training volgde en de trainer verstuurde de kaarten een aantal weken/maanden later, om ook weer naar boven te halen wat we met de training geleerd hadden. Vond het wel leuk om te doen, maar echt uitgebreide brirven waren dat niet.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Leuke dingen te doen in de herfstMy Profile

 2. Nee, ik heb dat eigenlijk nog nooit gedaan. Het lijkt me ergens ook heel gek voelen.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #42 | Heel veel lekkersMy Profile

  1. Dat voelt het ook wel een klein beetje haha, maar ook wel bijzonder 🙂

 3. Ik vind dit zo’n onwijs mooi idee, zo’n brief schrijven aan jezelf voor op het moment dat je wel een steuntje in de rug kunt gebruiken. Het past mooi bij het idee “Je hebt zelf de sleutel in handen”. Ik denk dat ik ook eens tijd wil vrijmaken om dit soort brieven op te stellen. Heel inspirerend lijstje met concrete gelegenheden daarvoor ook trouwens 🙂 Daar kan ik wel wat mee!
  Romy onlangs geplaatst…Leedvermaak | 15 awkward momenten uit mijn leven (2)My Profile

  1. Ah leuk dat je het wilt gaan doen! Ik moet er zelf ook nog even echt voor gaan zitten, had het heel klein geprobeerd voor dit artikel en dat beviel wel!

 4. Dat is inderdaad een leuk idee. Op de postfabriek hebben ze hier ook een keer een blog over geschreven, Of nou ja, meerdere. Ruchema heeft een keer een mail gekregen van petra Kuijt met de vraag wat haar adres is. Ruchema had vijf jaar daarvoor namelijk een brief geschreven aan zichzelf en deze opgestuurd naar Petra. De brief was natuurlijk compleet vergeten.
  Ook zijn er afgelopen jaren boekjes uitgebracht waarbij ook brieven geschreven kunnen worden en dan bewaard in het boekje. Een soort tijdscapsule.
  En verder heb ik het zelf ook wel eens gedaan, maar ik blijf het wel confronterend voelen. Soms lijkt het dan alsof er nog niets is veranderd in al die tijd die voorbij is gegaan. Maar goed, een dagboek teruglezen en een brief na vijf jaar lezen is vast een andere ervaring.
  Schrijf je toevallig ook brieven als je kwaad bent op iemand uit je omgeving of iets wilt vertellen maar je weet nog niet goed hoe? Dat werkt ook wel goed 😉

  1. Mooie anekdote! Nee, brieven schrijven aan iemand anders doe ik eigenlijk nooit. Ik blijf er dan meestal gewoon over nadenken en piekeren tot ik weet hoe het eruit moet komen haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]