picjumbo.com_IMG_7028

Bron beeld: Picjumbo

 Wat voor invloed heeft een chronische ziekte op je kwaliteit van leven? Dat is een vraag die veel mensen zichzelf stellen. In hoeverre kun je nog doen wat je wilt? Waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden en hoe is het nou eigenlijk echt? Het zijn eerlijk gezegd dingen waar ik niet zo mee bezig ben. Vragen die ik niet echt kan beantwoorden, omdat mijn kwaliteit van leven bijna mijn hele leven hetzelfde is geweest. Geboren worden met een chronische ziekte, opgroeien met een chronische ziekte…. Ik zeg het heel vaak: ik weet gewoon niet beter dan dat het is zoals het is en dat ik ben zoals ik ben. Toch valt er wel wat meer over te zeggen. Ik krijg vaak complimenten van mensen dat ik altijd zo positief ben en dat ze het zo knap vinden dat ik overal van weet te genieten en ik zeg dan wel dat ik niet beter weet, maar eigenlijk klopt dat niet. Het is namelijk wel een keuze.

Opvoeding

Het heeft voor een heel groot doel te maken met mijn ouders en hoe zij mij hebben opgevoed. Als ouders is de manier waarop je omgaat met je chronisch zieke kind onwijs belangrijk: of je de focus legt op de beperkingen of juist op de mogelijkheden, zoals papa en mama hebben gedaan, maakt heel erg veel uit. Juist doordat ze altijd hebben gedacht in termen van wat wél kon, doordat ze zo enorm toegewijd waren, doordat ze zelfs op de moeilijkste en slechtste momenten nog positief en hoopvol bleven, ben ik ook zo geworden. Doordat zij nooit bij de pakken neer zijn gaan zitten, maar mij juist hebben geleerd om dankbaar te zijn voor alle goeie dingen, is dat mijn houding geworden. Maar ook: doordat ze me wel altijd alle ruimte hebben gegeven om te balen en dingen flut te vinden, hebben ze er ook voor gezorgd dat ik de juiste manier heb gevonden om ermee om te gaan, de balans tussen het rot vinden en ermee dealen. Als mensen zeggen dat ik het zo goed doe, zoveel bereikt heb of zo mooi in het leven sta, is dat eigenlijk gewoon vooral te danken aan mijn ouders.

Liefde voor het leven

Die keuze waarover ik het had in de inleiding, dat is een keuze die ik eigenlijk elke dag opnieuw weer maak. Mijn lijf stelt me eigenlijk elke dag voor de keuze: vandaag is dit de situatie, wat gaan we daarmee doen? En dan is het aan mij om te zeggen: we gaan er gewoon het beste van maken of ik ben er even niet. Ik ben er altijd. Ik maak er altijd iets van, zo goed mogelijk. En waarom? Omdat ik dat wil, omdat ik niets liever wil. Ik denk dat ik best mag zeggen dat ik heb moeten knokken voor het leven dat ik nu heb, voor de stabiliteit in mijn gezondheid en het studiesucces en mijn blog en al het andere, en dan wil ik ervan genieten ook. Ik wil genieten, ik wil leven. Ik wil al die dingen doen om mezelf gelukkig te maken. Dat is een keuze, een keuze voor het leven. En dat is niet altijd makkelijk, helemaal niet. Er zijn echt wel dagen dat ik voor een andere kant van het leven kies, de kant waarbij ik een hele dag op bed lig om series te kijken of spelletjes te spelen en dat wel prima vind – omdat ik ook daarvan geniet. Omdat ook dat het leven is waarvan ik houd, maar dan op een andere manier.

Inspiratie

In de 2012-reeks van Over mijn lijk zat Jip, een prachtig voorbeeld van een levensgenieter die echt zijn uiterste best deed om alles eruit te halen wat erin zit. In dit filmpje legt hij uit wat voor hem het belangrijkst is: een open mens zijn. Openstaan voor jezelf, je eigen gedachten en gevoelens, maar ook voor het leven. Dat is wat ik probeer te doen: zo open mogelijk zijn. Dat doe ik door positief te zijn, door overal het beste van te maken, want ik ben een mens van positieve dingen en door positief naar de wereld te kijken, wil ik positieve dingen bereiken. Ik ben een open mens, of dat probeer ik te zijn, door mezelf zo goed mogelijk te leren kennen zodat ik mezelf ook zo goed mogelijk gelukkig kan maken. En door dat positieve en opene geniet ik optimaal van wat er op mijn pad komt: het is niet altijd makkelijk en ook niet altijd leuk, maar het is wel altijd oprecht. Ik doe zoveel mogelijk van wat ik fijn vind en zoveel mogelijk van wat bij me past, want dat is waar ik me blij van ga voelen, waardoor ik me goed voel.

Laura Maaskant is een ander persoon die ik heel erg bewonder. Zij is ook ontzettend open, maar ook heel erg sereen in de manier waarop ze haar leven leidt en dat vind ik zo mooi. Zij wees een levensrekkende behandeling af om te kunnen kiezen voor het leven waar ze zo van houdt, al is het dan korter. Zij leeft intens, geniet intens, ervaart intens geluk, gewoon door de dingen te doen die ze leuk vindt met de mensen van wie ze houdt op de plekken waar ze zich thuis voelt. In deze video blijk dat heel goed. Ze leeft, gewoon door te leven. En dat is wat ik ook probeer. Zo integer mogelijk, zo volledig mogelijk, zo intens mogelijk mijn leven leiden. Dat is hoe ik in het leven sta. Dat is wat ik doe: open en eerlijk leven, mezelf openstellen voor de wereld en eerlijk zijn naar mezelf en mijn leven toe.

Hoe zou je jouw levenshouding beschrijven?

You may also like...

4 Comments

  1. Een hele mooie en leerzame blog Vivian ! Liefs !!

  2. Wat een mooie blogpost! Ik denk dat we ongeveer hetzelfde staan op dit punt, ik probeer van alles te genieten, alles te beleven en zo veel mogelijk in het nu te leven (een beetje dreamy en zweverig klinkt dat eigenlijk). Mooie stof om over na te denken!

  3. Ik ben even stil van deze blog, zo mooi geschreven!
    Ik herken me er ook wel een beetje in. Bij mij is het chronisch ziek zijn pas later ontstaan, maar ook ik wil genieten van mijn leven, elke dag. En dat is inderdaad een keuze die je maakt. Het lijkt vaak makkelijk voor de mensen om je heen, maar het is echt niet altijd makkelijk. Heel erg knap dus van jou dat jij deze instelling hebt!! 🙂

  4. Wat mooi dat je zo in het leven staat. Ik kan me er niks bij voorstellen dat je altijd voor het leven kiest. Het kan mij 99% van de tijd gestolen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]