Bloggers zoeken

Zoals jullie inmiddels wel weten, verschijnt er om de donderdag een artikel online waarin ik één van mijn favoriete blogs in de spotlights zet. Vorige week kwam er weer een exemplaar online, inclusief nieuwe fotostyling. Toen ik begon met de rubriek, was het een eitje om bloggers te vinden: ik had een aardig lijstje blogs die ik iedere dag bezocht en kon dus zo de mailtjes de deur uit doen. Maar de weken gaan snel en zo lang was het lijstje nu ook weer niet, dus moest ik op zoek naar nieuwe bloggers. En dat was zo makkelijk nog niet.

Eén van de leukste dingen van bloggen heb ik altijd het lezen van blogs gevonden: ik vind het heerlijk om iets te lezen met een unieke schrijfstijl, waar iets in doorklinkt waar ik me ook heel goed in kan vinden. Maar ik ben toch vrij kieskeurig als het op bloggen aankomt: ik blijf echt niet zo gauw hangen. Dat komt voornamelijk doordat er heel veel beauty- en fashionblogs in omloop zijn waar ik gewoon niets mee heb. Lifestyleblogs vind ik de leukste, en dan vooral de blogs die gaan over persoonlijke ontwikkeling, productiviteit, happiness, bloggen, schrijven en andere leuke lifestyledingen. Niets te persoonlijks, want als ik een blog niet al een hele tijd volg, maakt het me gewoon niet uit wat je in je dagelijks leven meemaakt – excuus, maar ik wil daar niet over liegen. Bij veel blogs sla ik dagboekoverzichten dan ook over, tenzij ik ze zolang volg en me in zo’n mate betrokken voel dat ik echt wil weten hoe het met ze gaat.

Maar goed, dan zijn we er nog niet. Ik blijf pas bij een blog hangen als ik me er echt lekker voel, als alles me aanspreekt: mooi beeld, een fijne vormgeving, een lekkere schrijfstijl en natuurlijk onderwerpen waar ik voor warmloop. De blogs die ik volg moeten echt dat unieke hebben, dat waardoor ze zich onderscheiden van de rest: als ik in één zin kan aangeven waarom die of die blog zo leuk en uniek is en als dat unieke me tegemoet komt stralen als ik eenmaal heb gekeken wat voor artikelen er allemaal staan, dan vind ik het een blijvertje. Maar ja, uniciteit bij lifestyleblogs is niet zo makkelijk te vinden.

En dan komt daar het lastigste om de hoek kijken. In de Blog Gespot-rubriek plaats ik de schijnwerpers op één van mijn favoriete bloggers. Je zou misschien zeggen dat dat helemaal niet hoeft, want Blog Gespot kan ook betekenen dat je een leuke nieuwe blog hebt gevonden en wie weet ga ik dat uitgangspunt in de toekomst ook nog wel gebruiken. Maar ik vind het juist zo fijn om de weinige blogs die me echt raken en waar ik echt dagelijks naar terug zou willen keren, in het zonnetje te zetten omdat dat de blogs zijn die het echt verdienen. Maar je raadt het al: een leuke nieuwe blog hebben gevonden is één ding, maar dat betekent niet dat dat meteen een nieuwe favoriet wordt.

Misschien ben ik onwijs aan het zeuren – dat voelt namelijk wel zo haha – maar ik vind het lastig. Onlangs ‘’moest’’ ik dus op zoek naar nieuwe blogs omdat mijn voorraad Blog Gespot-artikelen op was. Gelukkig zijn er zat manieren om toffe nieuwe blogs te vinden en mijn Bloglovin’-lijstje is inmiddels al aardig aangevuld, maar… ik wil niet na vijf minuten rondkijken al hebben besloten dat het een favoriet is. Bij sommige blogs krijg ik wel meteen dat gevoel omdat het zo kenmerkend is en dat is prima, maar ook dan wil ik graag nog even een paar dagen wachten tot ik echt wat meer heb gelezen. Ik wilde in ieder geval niet na mijn eerste bezoek aan een blog al gaan mailen omdat ik zo’n tekort heb aan bloggers. Ik weet het niet. Misschien moet ik het Blog Gespot-concept toch breder opvatten en het favorieten-gedeelte loslaten? Gewoon lekker schrijven over waarom deze blog een blijvertje voor mij is, met het interviewtje erbij. Als soort van shoutout, zo van joe, deze blogger moet je écht even een bezoekje brengen. Kan toch ook prima?

Ik ook altijd met het overdenken van alles. Maar feit blijft wel dat het vaak lastig is om blogs te vinden die echt leuk zijn en echt bij je passen. Vaak is het toch een soort circulatiegevoel wat je hebt: deze blog heeft veel bezoekers en lijkt qua content een beetje op de mijne dus als ik hier vaak ga reageren krijg ik misschien ook wel veel lezers terug. Zoiets. Of: deze blogger heeft bij mij gereageerd dus dat wil ik graag op gang houden, dan moet ik nu ook mar eens daar gaan reageren. Ik bezoek jou, jij bezoekt mij. zijn we samen blij. Alleen werkt het niet altijd zo, heb ik gemerkt: soms is het eenrichtingsverkeer. Van blogs moet je blij worden, op wat voor manier dan ook. ze moeten je raken of inspireren of vermaken of wat dan ook, maar je moet niet door een feed scrollen en denken: mwah, mwah, mwah, mwah. Mwah. En dan maar gewoon op Mark blog as read klikken in de hoop dat er morgen interessantere artikelen zullen staan. Want als er in een hele feed van pak ‘m beet acht posts niks tussen staat, dan is het niet de blog voor jou. Zo doe ik het ook: word ik er na een tijdje niet (meer) warm of koud van, dan is de unfollowknop snel gevonden. Het is gewoon net als met bloggen: je moet je er goed bij voelen. Anders is het jammer, maar jammer dan.

Daarom dus een beetje een aankondiging: de Blog Gespot-rubriek gaat vanaf nu niet meer zozeer over mijn favoriete blogs, maar gewoon over blogs in mijn feed die ik het volgen waard vind omdat ze uniek en leuk zijn. Of gewoon uniek. Zo, en nu ga ik eens even mijn feed bevrijden van blogs die ik eigenlijk niet echt leuk vind. Wat een opluchting.

Wanneer besluit jij een blog te blijven volgen?

You may also like...

5 Comments

 1. Heel herkenbaar hoor! Ik merk ook vaak dat ik periodes heb waarin ik een blog heel tof vind. Dat kan ook zo weer over zijn! Maar ik volg dan ook vrijwel alleen boekenblogs met hier en daar een uitzondering.
  Emmy onlangs geplaatst…Zoeker (Wicca #10) – Cate TiernanMy Profile

 2. Ik besluit een blog te volgen als iets me raakt. Als ik denk: ‘Hier wil ik meer van lezen.’
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Waarom ik nu pas een AH bonuskaart hebMy Profile

 3. Er zijn een aantal blogs waarvan ik denk dat ik ze leuk vind en na een maand toch besluit dat het tegenvalt. Die gooi ik dan ook uit mijn bloglovin’feed, want dat geeft weer meer ruimte voor blogs die ik wel leuk vind.
  Meestal besluit ik ook pas nadat ik een paar artikelen heb gelezen of ik de blog leuk genoeg vind om te volgen. En als ik de artikelen niet leuk vind dan volg ik ze ook niet. Als het lezers zijn van mijn blog die regelmatig een reactie achterlaten, kijk ik wel eens, maar echt volgen doe ik niet als ik het niet leuk genoeg vind.
  Leonie onlangs geplaatst…Wednesday wisdomMy Profile

 4. Is inderdaad lastig! Ik vind ook heeel veel blogs leuk, maar een handjevol volg ik een langere tijd en dat maakt denk ik juist dat je een blog echt een ‘favoriet’ kan noemen. Terwijl er zo veel andere blogs ook leuk en de moeite waard zijn, maar je kan ook weer niet alles volgen en lezen..
  Linda onlangs geplaatst…Hoe je weer van bloggen kunt gaan houdenMy Profile

 5. Goh, ik volg vrij veel blogs en vind het eigenlijk vrij moeilijk om sommige van hen uit mijn newsfeed te verwijderen. Ik vind dat zo erg voor die bloggers. Onlangs ben ik echter toch alvast is een eerste keer met de grove borstel door die Bloglovin-lijst heen gegaan. Bij sommige blogs klikte ik immers hoofdzakelijk posts wegzonder ze te lezen omdat ze me niet aanspraken.

  Uiteraard hoeft niet elk artikel me aan te spreken, maar wanneer het zelden gebeurt is het waarschijnlijk hoog tijd om toe te geven dat die blog niet mijn ding is.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Korte recensiesMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]