Titel: Oorlogsgeheimen
Auteur: Jacques Vriens
Genre: jeugdroman over de oorlog
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 2007
Aantal bladzijden: 158
Kopen: Hier!
Waardering:
Zuid-Limburg, najaar 1943. De elfjarige Tuur krijgt van iedereen om zich heen te horen dat hij ”te klein is voor de oorlog”, terwijl er juist een hoop spannende dingen gebeuren. De NSB’ers die door de straten marcheren, het luchtalarm dat regelmatig afgaat, de geheime radio van zijn vader en de geruchten over onderduikende piloten: voor Tuur en zijn buurmeisje Maartje is het meer een spelletje dan een zaak van leven of dood. Tuurs grootste probleem is dat hij Maartje misschien wel aardiger vindt dan hij tegenover haar toegeeft, en dat hij die vervelende jongen van Nijlskerk eens goed wil terugpakken. Maar het wordt allemaal veel serieuzer naarmate de oorlog langer duurt en voor Tuur het goed en wel beseft, maken Maartje en hij deel uit van een gevaarlijke reeks gebeurtenissen waarvan de afloop allesbehalve zeker is. En het komt allemaal wel heel erg dichtbij wanneer Maartje een heel groot geheim aan Tuur onthult…
Dit is het eerste boek dat ik las voor het vak Jeugdliteratuur van mijn studie: elke week moeten we een jeugdboek lezen en ik ben vastbesloten om alleen boeken op te pakken die ik nog niet eerder heb gelezen. Jacques Vriens heeft me altijd al erg aangesproken: Achtste-groepers huilen niet was een hele tijd lang mijn lievelingsboek. Ik vind het bij jeugdboeken heel interessant om te lezen hoe er geschreven wordt over de wat zwaardere onderwerpen en WO II is daar uiteraard een van. Het thema is, zoals ik had verwacht van een auteur die op prachtige wijze over leukemie schreef, mooi uitgewerkt: je weet dat het niet niks is en tegelijkertijd vind je het spannend, als een spelletje. De manier waarop de oorlogsverhaallijn wordt uitgewerkt is wel behoorlijk voorspelbaar; volwassen lezers zullen al heel snel doorhebben wat dat geheim van Maartje dan wel is en ook andere delen van de plot laten weinig te raden over. Voor kinderen van een jaar of tien geldt dat echter niet; voor hen zal het juist een spannende ontdekkingsreis zijn en een heel goede manier om meer te leren over de oorlog. De hoofdpersonen worden op een heel realistische manier neergezet, met uitspraken en gedachten waarmee kinderen zich gemakkelijk zullen kunnen identificeren. Jacques Vriens schrijft bovendien op een goed toegankelijke manier: veel dialogen, vlot taalgebruik en een duidelijke verdeling tussen gebeurtenissen en achtergrondinformatie. Hier en daar zit er zelfs humor in het boek en hoewel de plot enigszins voorspelbaar is, was ik als negentienjarige enorm benieuwd hoe het zou aflopen met Tuur en Maartje. Meeslepend, leerzaam en vermakelijk!
Dat lijkt me een leuk vak! 🙂 Ik kende dit boek al wel, historisch-achtige jeugdromans verslond ik als basisschoolleerling… hij is leuk!