Mijn hand zweefde boven de lijn waarop ik moest tekenen. Efeze was tienduizend kilometer ver weg. Een vreemd land. Een vreemde taal. Maar ik zou tenminste binnen een straal van vijfduizend kilometer zijn van Josh. Voor twee maanden op hetzelfde continent. Mijn vingers klemden zich vast om de pen en mijn naam verscheen in een vastberaden, vloeiende beweging op de lijn. Zo. Klaar. Ik zou het nieuwste lid zijn van het Ephesus Excavation Fall Team. Ik verzegelde de envelop en plakte er meteen de postzegels op, voor ik weer van gedachten zou veranderen.

Hoe ik bij dit boek kwam

De Flight & Glory-serie van Rebecca Yarros heeft een ontzaglijk speciaal plekje in mijn hart veroverd: het eerste boek, Onverminderd, was mijn kennismaking met het New Adult-genre en mán, wat heb ik daarna een hoop prachtige boeken gelezen! Boek twee, Onbereikbaar, vond ik zo mogelijk nóg mooier en ook het derde deel, Onverwacht, blies me omver. Ik sloot de personages voorgoed in mijn hart, wilde ze niet loslaten en was helemaal weg van deze ijzersterke verhalen over de kracht van échte relaties. Toen de vertaling van het vierde en laatste deel werd aangekondigd en ik ontdekte dat Yarros in dat boek was teruggekeerd naar het begin, naar Josh en Ember, hield ik mijn hart vast. Want als Yarros iets kan, dan is het wel mijn hart breken. En weer lijmen,– met superlijm. Maar ik zag haar er best voor aan om het met dit boek onherstelbare schade toe te brengen…

Waar het over gaat

Na de nodige obstakels lijkt de rust eindelijk te zijn wedergekeerd voor Josh, Ember, Jagger en Paisley. Ze wonen op zichzelf, in een stel huisjes naast elkaar, en terwijl Ember volop bezig is met haar studie, zijn Josh en Jagger druk aan het vliegen. Ze zijn gelukkig en alles is eigenlijk zoals het hoort – tot het noodlot toeslaat en het onvermijdelijke gebeurt: Josh, Jagger en hun vriend Will worden uitgezonden naar Afghanistan. Voor Ember, die haar vader daar verloor, is het een nachtmerrie die haar hele toekomst met Josh op het spel zit. Want hoe kan hij beloven dat hem niets zal overkomen, en hoe kan hij beloven dat hij en hun relatie er niet door zullen veranderen? Hoe ver zijn ze bereid te gaan voor wat ze samen hebben, en hoe sterk kunnen ze zijn als het erop aankomt?

Wat ik ervan vond

Yarros heeft duizend keer mijn hart in duizend stukjes gebroken met dit boek, maar me vervolgens ook een heel nieuw hart gegeven. Ik heb tranen met tuiten gehuild, met heel mijn hart en hoofd NEE geschreeuwd en de rauwe pijn net zo heftig gevoeld als de personages, en uiteindelijk heb ik met golven van kippenvel, opluchting en emotionele tevredenheid de laatste bladzijden omgeslagen. Wat. Een. Boek. Zo luidde mijn Goodreads-review van dit boek. Het gebeurt echt zelden dat de tranen over mijn wangen rollen en ik zit te snikken, maar Yarros heeft het voor elkaar gekregen. Onweerstaanbaar is een ongelooflijk intense rollercoaster van alle mogelijke emoties: verdriet, woede, doodsangst, ontroering, liefde en alle soorten pijn en pleisters. Het heeft alles met mijn hart gedaan waar ik bang voor was – en nog zo veel meer. Dit is Yarros, dit is Flight & Glory, dit is New Adult op hun best.

Geen juist antwoord

De rauwe emotie van Onweerstaanbaar begint al met de opdracht, waarin goed duidelijk wordt dat Yarros zelf een army wife is en een verhaal heeft geschapen dat voor haar ontzettend echt en dichtbij is. Dat maakt dat ze de pijn en kracht van de personages des te levendiger kan maken, en daar maakt ze al meteen in de proloog gebruik van. Je bent onmiddellijk terug in de wereld van West Point en het militaire leven en de angst voor wat er gaat gebeuren en met wie laat je hart koortsachtige salto’s maken: o mijn god, er is geen juist antwoord, het is hoe dan ook niet goed ging het door me heen. Dat zorgt voor een ontzettend zwaar en gepijnigd gevoel tijdens het lezen, maar dan wel op een erg sterke en echte manier.

Sterk en sexy

Gelukkig gunt Yarros in het begin nog even dat mooie plaatje waar we drie boeken lang op hebben moeten wachten: ik vond het zó leuk om Josh en Ember en Paisley en Jagger eindelijk als stel samen te zien. Ze zitten niet langer in een will they/won’t they-positie maar hebben eindelijk echt een leven samen en Yarros beschrijft heel goed hoe sterk én sexy hun relatie is en wat het betekent om een echte relatie te hebben. Yarros heeft een heerlijk natuurlijke schrijfstijl waarmee ze een ontzettend krachtig verhaal vertelt dat boven alles écht is en je daardoor volledig meesleept. Het voelde zo fijn om de vier bevlogen en authentieke personages te zien, de twee stellen die bijna als vrienden zijn gaan voelen door de serie heen, de twee dolgelukkige powerkoppels die mijn opperste bewondering en liefde hebben weten te veroveren.

Vastklampen

Jammer dat Yarros er niet voor heeft gekozen om alle vier – of misschien wel vijf – de perspectieven te gebruiken, want dat had het nóg sterker gemaakt. Zeker wanneer duidelijk wordt dat dit perfecte happy end dat je zo graag wilde zien, nog steeds uit elkaar kan klappen, en sterker nog: dat het misschien wel realistisch is dat dat gaat gebeuren. En dat realistische, dat gaat verder dan alleen de sterke beschrijvingen van hoe het er in het leger aan toegaat: waar Yarros enorm goed in slaagt, is het neerzetten van de struggles van Ember. Ik vond het zo schrijnend hoe het voor haar is om haar vader en Josh steeds meer te zien versmelten en hoe ze moet dealen me de onzekerheid en pijn van het legerleven, maar ook hoe ze zich allebei proberen te blijven vastklampen aan wat ze hebben en wie ze zijn. Over krachtig gesproken.

Emoties

Onweerstaanbaar liet me geen moment los. Van het perfect romantische beeld aan het begin tot de schets van hoe sterk en betekenisvol e relatie van Josh en Ember ondanks alles is in de eerste helft… maar ik was pas écht aan het boek gebonden op het moment dat alles omslaat en de duisternis toeslaat. Het is zó levendig en zó hard en zó rauw en zó heftig en zó pijnlijk beschreven wat er gebeurt, en voor ik het wist stroomden de tranen over mijn wangen en zat er een brok in mijn keel van hier tot Tokio en wilde ik NEE NEE NEE schreeuwen. Je beleeft het zó intens en er gingen zoveel emoties door me heen: het ene moment was ik doodsbang, het volgende ontzettend verdrietig – en dat heeft een boek echt nog nooit met me gedaan. Het is zo oneerlijk en triest en moeilijk en tegelijkertijd zo goed.

Beschadigd

En dan… oh man, de tweede helft maakte mij net zo kapot als het de personages kapot maakte. Toegegeven: het is een béétje voorspelbaar, maar ach, Yarros bewijst wel dat voorspelbaarheid helemaal niet erg is, zolang het maar goed uitgewerkt wordt. Ze beschrijft zo goed hoe de personages veranderen door alles wat er gebeurt en gebeurd is, hoe ze beschadigd raken en wat het doet met hun relaties. Het is vele malen duisterder en pijnlijker en brak mijn hart duizend keer, frustreerde me eindeloos en verbrijzelde duizend keer alle hoop die ik had. Maar juist dat instabiele en kapotte en harde en wrede maakt Onweerstaanbaar tot zo’n ongelooflijk sterk boek. Yarros vertelt de waarheid, wekt de indruk dat dít is hoe het is in deze wereld, en hoewel je daar alleen mar naar kunt gissen als je er zelf niet in zit, is elk woord even geloofwaardig.

Conclusie

Onweerstaanbaar is een meer dan waardig slotstuk in een geweldige serie en absoluut het beste deel. Het doet meer met je dan je je kunt voorstellen, geeft je wat je graag wilt hebben en pakt het dan weer van je af, het breekt je hart met veel stampij en pijn, het is intens goed geschreven en laat zien hoe het is om een sterke relatie te hebben gebouwd en te moeten vechten wanneer die afbrokkelt. Een boek dat je absoluut niet meer zal loslaten en dat een trots is voor het New Adult-genre. Godzijdank is het einde perfect en precies de afronding die ik nodig had na alle verschillende achtbanen waar Yarros me doorheen heeft gestuurd. Ik hoop met heel mijn hart op meer van haar hand.

Titel: Onweerstaanbaar (Hallowed Ground)
Auteur: Rebecca Yarros | bekend van: Onverminderd en Onbereikbaar en Onverwacht
Serie: Flight & Glory #4
Vertaald door: Bart Gijsbertstein
Uitgeverij: Zomer & Keuning
Verschenen: november 2017
Aantal bladzijden: 336
Genre: New Adult
Beschikbaar als: paperback, ebook
ISBN: 9789401909204
| Goodreads | Bol.com | Auteurssite |

Uitgeverij Z&K, bedankt voor het recensie-exemplaar!

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]