Online tekstbegrip

Hoi en welkom bij dit artikel over bloggen en online tekstbegrip! Je hebt zojuist de eerste zin gelezen. En de tweede. En nu ook de derde. De kans is groot dat je vanaf dit punt geneigd bent om je ogen over de rest van de tekst te laten dwalen, om hier en daar een stukje te lezen maar vooral te scannen wat erin staat en wat je met die informatie zou kunnen doen. Maar ik daag je uit. Ik daag je uit om dit artikel nu eens van begin tot eind te lezen, van de eerste tot de laatste letter. Laat je telefoon en andere tabbladen en vensters even voor wat ze zijn en lees dit hele stuk gefocust en rustig. Waarschijnlijk vind je dat nu al heel moeilijk en hoop je dat ik snel ter zake ga komen.

Hoe lees jij online teksten?

Gefeliciteerd, je bent bij de tweede alinea aangekomen! Hier wil ik graag dat je even stilstaat bij jouw antwoord op een simpele vraag: hoe lees jij online teksten? Dat mogen blogposts zijn, maar ook forumberichten, updates op sociale media, artikelen op online magazines, nieuwsteksten, beschrijvingen bij filmpjes en wat je maar wilt. Lees je die echt van begin tot eind, nauwkeurig en bedachtzaam, of eerder vluchtig en scannend, zodat je de informatie kunt absorberen en naar het volgende stukje informatie kunt springen? Ik zal je verklappen: ik maak mij ‘’schuldig’’ aan de tweede mogelijkheid. En dat is ook supernormaal.

Online tekstbegrip

Vorige periode had ik op school een vak dat ging over digitale geletterdheid, oftewel het kunnen omgaan met de digitale wereld. Ik vond vooral het stukje online tekstbegrip daarin heel interessant: daarmee wordt bedoeld dat je weet hoe je teksten op internet moet lezen, blogposts bijvoorbeeld. Dat online tekstbegrip is enorm belangrijk, omdat steeds meer informatie uit online bronnen komt en we wel moeten weten hoe we daarmee moeten omgaan: online zijn we namelijk met zoveel verschillende dingen bezig dat onze aandacht eigenlijk continu afgeleid is en we het liefst van pagina naar pagina willen springen. Je herkent dat misschien wel: dat je een blog leest, maar dat eigenlijk maar met een half oog doet omdat er nog zoveel ándere blogs zijn die je ook graag wilt lezen. Internetteksten zijn op veel gebieden heel anders dan offline teksten, denk maar aan het gebruik van hyperlinks en multimedia, aan veranderingen binnen de tekst en aan afwijkende paginamarges. Daarnaast voelt het ook gewoon heel onrustig, dat lezen vanaf een scherm. En dus zijn we vaak geneigd te scannen.

Maar zouden wij niet ervaren genoeg moeten zijn?

Goed punt. Wat vaak wordt aangenomen, is dat moderne jongeren, zeg maar de generatie die is opgegroeid met computers, echt wel weten hoe ze online teksten moeten lezen. En in sommige gevallen is dat ook zo: als je je goed kunt concentreren en vaak die teksten leest, als je er echt de discipline voor hebt, dan is het geen probleem. Als je er de tijd voor hebt en de tekst ook echt uitgebreid wilt lezen, dan lukt het heus wel. Maar feit blijft dat het écht lastig is om een volledig online tekst met je volle aandacht te lezen.

Wat betekent dit voor bloggers?

Er is ook niets mis mee om zo’n tekst scannend te lezen, sterker nog: dat is iets natuurlijks, een soort intuïtief stukje timemanagement in ons brein. Maar juist dáárom is het zo belangrijk dat we ons allemaal bewust zijn van dat principe dat online tekstbegrip heet, zeker in onze rol van blogger. Want wij presenteren ook informatie aan lezers, en in die rol zijn we vrij snel geneigd om er lekker op los te typen en ons verhaal te doen zonder daarin echt rekening te houden met hoe het gelezen wordt. Terwijl wij tóch vaak echt een boodschap hebben en we wél graag willen dat die boodschap ook overkomt.

Hoe maak je je blogposts toegankelijk?

Ook ik heb niet altijd zin om te denken aan tussenkopjes en korte alinea’s, omdat ik gewoon mijn verhaal wil doen en mezelf er graag van overtuig dat ik goed genoeg schrijf om mensen aan mijn tekst te binden zodat ze hem helemaal lezen. En sommige bloggers kunnen dat inderdaad, met hun schrijfstijl een heel toegankelijke tekst creëren die toch eigenlijk níet aan de principes van online tekstbegrip voldoet. Maar… het is wel slim om als blogger na te denken over hoe je jouw posts zo toegankelijk mogelijk kunt maken. Sommige dingen staan misschien als een paal boven water, maar alsnog is het leuk om ermee te experimenteren!

 • Beeld! Maak of zoek meerdere foto’s en plaats na elke twee alinea’s (bijvoorbeeld) een afbeelding. Denk echter ook aan video’s, audio, infographics en dergelijke.
 • Tussenkopjes! Ze werken echt! Vooral omdat lezers daardoor weten wat ze kunnen verwachten (en eventueel of ze die informatie kunnen overslaan).
 • Korte alinea’s! Ik vind dit zelf héél moeilijk, maar het is wel goed om te proberen: alinea’s van niet meer dan bijvoorbeeld 5 regels, zodat lezers niet worden afgeschrikt door grote lappen tekst.
 • Dynamiek! Zorg voor hyperlinks (in een nieuw venster) om je content nog waardevoller te maken.
 • Boodschap! Het schijnt zo te zijn dat mensen vooral geneigd zijn het midden van zinnen te lezen: het is lastig om daarop in te spelen, maar je zou kunnen proberen om in elke zin de waardevolle informatie in het midden te plaatsen. Wat je ook kunt doen, is het gebruiken van accenten: quoteblock of andere opmaak, lijstjes, alinea’s van één zin en humor. Humor valt altijd op en is altijd leuk!
 • Duidelijkheid! Misschien nog wel belangrijker dan de boodschap zelf is de duidelijkheid. Mensen willen weten wat ze aan je artikel hebben, en snel ook. Gebruik dus de titel om dat duidelijk te maken (en probeer het zo aantrekkelijk mogelijk te formuleren) en bedenk welk doel je hebt met je artikel: inspireren, informeren, adviseren? Je artikel moet iets krachtigs hebben, snel ter zake komen en knallen: niet te veel poespas, niet te lang, lekker opvallend en bijzonder maar ook authentiek zijn. Geen makkelijke klus, maar er is één truc die bij mij altijd werkt: vraag jezelf af of JIJ dit interessant zou vinden, of JIJ hier iets aan zou hebben, of dit content is die JOU zou bijblijven. Is het antwoord een volmondig ja? Publiceren die handel!

Ik heb het tot het eind van het artikel gered!

YAY! Mijn hartelijkste felicitaties! Nu ik je aandacht nog heb, een kleine uitsmijter: probeer er eens wat vaker bij stil te staan wat je eigenlijk doet als je een blog leest: neem je bewust al het moois in je op of zoek je vooral naar dat ene interessante aspect om dan weer verder te gaan? En bedenk bij het schrijven van je eigen blogposts: hoe zou ik dit zelf lezen, scannend of van begin tot eind? Het is in ieder geval leuk om over na te denken!

Sta jij er wel eens bij stil hoe je online teksten leest?

You may also like...

14 Comments

 1. Mooi artikel, Vief! Ik zit denk ik tussen de mogelijkheden in… dit komt omdat ik vrij snel lees. Ik heb jouw artikel bijvoorbeeld in z’n geheel lezen, maar wel in korte tijd. Hierdoor “lijkt” het wat op scannend lezen, wat ik trouwens ook echt wel eens doe hoor. Handige tips, ik geloof dat ik ze ook door voer! En alleen maar om het voor mezelf overzichtelijk te maken, haha 😉
  Anouk onlangs geplaatst…WIN! Pakketje van Paper Thin LoveMy Profile

  1. Snel lezen is ook wel heel handig haha!

 2. Heel goed artikel, heel vaak wordt er gescand op mijn blog.. maar het is wel leuk als er iemand iets leest!
  Mellanie onlangs geplaatst…Wees sexy op je eigen manier met HunkemöllerMy Profile

 3. Nuttig artikel, op sommige punten probeer ik al eens te letten, maar ik ga proberen om dat nog eens wat meer te doen!

 4. Ik heb al veel bijgeleerd over het schrijven van een blog, maar ik denk er eigenlijk weinig bij na hoe men ’t zou lezen. Ik heb daar zelf geen idee van eigenlijk, ondanks dat ‘k veel blogs lees.
  Evelyne onlangs geplaatst…Evelyne schrijft fictie#1| ElsieMy Profile

  1. Het is ook wel echt lastig om er een idee van te krijgen hoor, dat vergt oefening 🙂

 5. Wat een leuk, vlot en tegelijkertijd informatief artikel! In het begin van mijn blog carrière schreef ik inderdaad ook wat ik dacht dat interessant zou kunnen zijn, en pende alles neer. Nu zit er een structuur in en probeer ik de alinea’s zo kort mogelijk te houden. Ik heb de slag te pakken en merk dat het ook echt werkt. Dank je wel voor de fijne tips, hier kan ik zeker verder mee! 🙂

  1. Dat alles neerpennen is voor mij ook nog wel erg herkenbaar hoor haha!

 6. Ik heb deels hetzelfde voor als Anouk. Blogposts lees ik helemaal maar wel vrij snel. Mijn reacties zullen dus wel inhoudelijk zijn al merk ik dat ik door mijn slechte geheugen enkele dagen later al niet meer exact weet wat er nu weer juist allemaal in die ene blogpost werd vermeld.

  Zelf maak ik gebruik van afbeeldingen en ik probeer er voor te zorgen dat zowel mijn alinea’s als de gehele blogpost niet te lang worden. Desondanks merk ik soms wel aan een reactie dat iemand een artikel maar half of soms zelfs helemaal niet gelezen heeft. Dan staat er bijvoorbeeld onder een negatieve recensie dat het een leuk boek lijkt. Waarop ik dan weer moet glimlachen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Foto-update #74My Profile

  1. Dat zijn inderdaad wel heel grappige dingen! Hoewel ook wel jammer…

 7. Hey Vivian

  Dit topic is inderdaad heel belangrijk voor bloggers.

  Ik vind het wel spijtig dat je artikels zo lang zijn. Persoonlijk heb ik het moeilijk om ze volledig te lezen. Je zou op verschillende plaatsen woorden of zelfs zinnen kunnen schrappen. Je kan je bijvoorbeeld afvragen: “Kan ik dit woord of deze zin weglaten zonder dat de lezer iets mist?” Heb je die ’test’ al eens geprobeerd?

  Groetjes
  Lynn
  Lynn onlangs geplaatst…Het gevaar van pluimenMy Profile

  1. Dat is zeker iets waar ik me van bewust ben, maar ik vind het erg lastig om daar rekening mee te houden, vooral omdat sommige dingen inderdaad niet per se nuttig zijn maar ik het wel leuk vind om ze te vertellen haha. Maar bedankt voor de tip!

 8. Goede tips om rekening mee te houden. Ik scan wel vaak de tekst maar ik merk dat ik beter lees als de tekst persoonlijker is. Dan wil ik wel alle wendingen mee krijgen.
  Als ik blog, schrijf ik in eerste instantie ook voor het vaderland weg – met teveel tussenwoordjes – en daarna veel schrappen. Kleine paragraafjes maken vind ik ook moeilijk, maar daarbij helpt de tool van yoast over de leesbaarbeid wel.
  Armande onlangs geplaatst…Hoe maak je een viral bericht!My Profile

  1. Het zijn vaak ook dingen die je echt even in de vingers moet krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]