Literatuuronderzoek doen voor mijn scriptie. Probleemonderzoek doen voor mijn scriptie. Stukjes schrijven voor mijn scriptie. Artikelen lezen over geluk voor mijn keuzevak positieve psychologie. Copywritingopdrachten. Ei kwijt-blogs schrijven. Spelletjes spelen. Boeken lezen. Films kijken. Aan de buis gekluisterd zitten voor MasterChef Australia, The Young Pope, Vanity Fair en The Resident met af en toe wat docu’s of luchtige Netflix-series tussendoor. Uitstapjes maken. Zo zien mijn dagen er momenteel uit: studeren, werken en verder zoveel mogelijk ontspannen en Vivian-dingen doen. En muziek speelt daarbij een hele grote rol: in stiltewerken kan ik meestal niet, en toffe nummers helpen ook om me af en toe even uit de studiemodus te trekken. En tja, dat levert een heel veelzijdige afstudeersoundtrack op…  waar ik ook maar al te graag even mijn gedachten over laat gaan.

Workflow Tunes

Er zijn momenteel drie playlists waarvan ik de shufflefunctie naar hartenlust gebruik. Allereerst mijn Workflow Tunes en Workflow Songs-afspeellijsten: deze zet ik afwisselend aan tijdens het studeren. Workflow Tunes bevat allemaal instrumentale versies van Taylor Swift-tracks en ook wat andere arrangementen. Hier luister ik naar als ik me echt moet concentreren, bijvoorbeeld als ik veel teksten moet bestuderen: de muziek helpt me dan om te focussen zonder dat ik gek word van dat focussen en het geeft ook lekker ruimte aan mijn gedachten. En met de Taylor-tracks blijft het toch nog een beetje leuk in plaats van dat het alleen maar saaie pianomuziek is…

Workflow Songs

Mijn Workflow Songs-playlist heb ik echter vaker aan: dat zijn albums die ik niet súpergoed ken, maar waarvan ik wel wat nummers kan meezingen. Het is muziek die ik aanzet als ik wat meer schrijvend aan het werk ben met taken die niet heel moeilijk zijn – vaak is het dan vooral veel. Op deze lijst staat bijvoorbeeld de volledige discografie van Ed Sheeran: nummers die lekker op de achtergrond draaien terwijl ik bezig ben óf die me af en toe even doen swingen en zingen bij wijze van pauze. Vooral Divide vind ik wat dat betreft geweldig. Daarnaast komen er dan ook geregeld fijne countrynummers voorbij van Charles Esten – van wie ik in januari naar een concert ga – en luister ik veel naar het Left Unsaid-album van de Duitse band Roads&Shoes die hele mooie en op een bijzondere manier gevoelige folkmuziek maken. Ook High as Hopes van Florence + the Machine vind ik heerlijk.

On Repeat

Maar veel liever luister ik dan toch naar mijn On Repeat-playlist: daar staat alle muziek op waar ik op vrije dagen naar luister tijdens het bloggen of internetten. En oh, wat houd ik van die lijst: het is echt een soort escape bijna, want die afspeellijsten met studiemuziek associeer ik ook echt met studiedagen – en op vrije dagen maak ik er een mindset van om even compleet vrij te zijn van werk en studie en daar helpt mijn favoriete muziek van het moment dan enorm bij. In de afgelopen maanden is er ontzettend veel gaafs uitgekomen wat betreft albums en singles en mijn smaak wordt ook steeds breder, maar ik merk – nu ik er zo op reflecteer – dat ik dan ook een beetje muziek uitkies die bij mij past.

Morgan Evans

Zo is Things That We Drink To van Morgan Evans nu één van mijn favoriete nummers: naast de supermooie ballade Dane With Me met Kelsea Ballerini vind ik dit een heel toffe track over het vieren en waarderen en herinneren van de mooie én lelijke dingen in het leven. Zo probeer ik ook zoveel mogelijk te denken: elke keer dat een belangrijke taak af is, ben ik een stukje dichter bij het uiteindelijke doel en met elk stapje krijgt het eindresultaat meer vorm en word ik trotser en dat is zo’n fijn en belangrijk gevoel, ook al is het soms zwaar of stom.

Avril Lavigne

Ook Head Above Water vanAvril Lavigne – ik was helemaal geen fan van haar in haar punkrock-fase, maar nu kijk ik reikhalzend uit naar haar nieuwe album  – trof ergens een snaar bij mij: de tekst is zó mooi en het gevoel van verdrinken in alles wat je doet en dat je het soms gewoon niet meer weet, is best herkenbaar. Maar hé, gelukkig zijn die momenten van overweldiging schaars en zijn het ook maar momenten en worden ze overschaduwd door de momenten dat ik gewoon trots ben op dat ik het allemaal weet te handelen en op wat ik allemaal voor elkaar kan krijgen.

Lekker meezingen

En dan zijn er de nummers die ik gewoon lekker hard meezing omdat ze zo goed klinken en ik ze zo tof vind: Babe van Sugarland feat. Taylor Swift, Come Back… Be Here van Taylor Swift, Shotgun van George Ezra, Miss Me More van Kelsea Ballerini, Lief Zoals Je Bent van Maan, Duurt Te Lang van Davina Michelle, Nothing Ever Happns van Rachel Platten, Fun and Games van Kelsea Ballerini en Spijt van Maan feat. Jonna Fraser. Nummers die afgrijselijk slechte zangkunsten bij me naar boven brengen, maar des te meer plezier in het meezingen.

Love songs done differently

Wat ik zo tof vind aan de muziek die dit najaar is uitgekomen, is dat het wat alternatiever is: het zijn subtiele dingetjes die de focus toch even anders leggen en waardoor het minder mainstream is en meer echt een soort zere plek weet aan te raken. Zo ben ik gek op This Feeling van The Chainsmokers feat. Kelsea Ballerini omdat er een soort stoere kwetsbaarheid in zit, is Without Me van Halsey mijn nieuwste obsessie – er zit zó veel pijn en toch kracht in dat nummer! – en vind ik Let You Love Me van Rita Ora heel tof omdat het perspectief anders is dan bij de meeste nummers. Ook Nothing Breaks Like a Heart van Mark Ronson feat. Miley Cyrus en Different World van Alan Walker feat. Sofia Carson zijn volledig onder mijn huid gekropen. Die teksten zijn zó goed en ze dringen zó hard door tot wat er in de wereld en bij mensen speelt en ik heb echt een zwak voor dat soort muziek.

Ariana Grande

En natuurlijk thank u,next van Ariana Grande: ik vond haar sweetener-album al heel tof en ik heb er zoveel bewondering voor dat ze steeds meer haar eigen route kiest en persoonlijkere muziek maakt – en ik hou ervan dat thank u, next zo anders is en volledig de eer aan haarzelf houdt, met een knipoog naar persoonlijke groei en acceptatie en alles. Vind ik echt zó mooi. En die clip is toch helemaal het einde? <3 

Nederlandstalig

Maar als het gaat over muziek waar ik momenteel echt geen genoeg van kan krijgen, dan staat porselein van Teske bovenaan. Haar vorige EP’s met nummers als Venus, Tempo, Beter Mens en Niemand vind ik ook heel tof, maar dit eerste volledige album in een dance/elektrostijl is zó bizar goed. De tekst heeft heel veel weg van enorm sterke poëzie en de muziek is catchy en tegelijkertijd vet interessant. Veel van de liedjes gaan over een bepaalde betekenis van een relatie of juist overeen stukje persoonlijke groei en die combinatie van een ijzersterke sound en messcherpe inhoud vind ik te gek. Zelfde geldt overigens voor de Waar Ga Je Heen-EP van Maan en de Dat Ik Je Mis-single van Maaike Ouboter.

Waar mijn hart vol van is-muziek

En verder… verder vind ik het heerlijk om nieuwe nummers te ontdekken die gewoon BAM recht naar mijn muziekliefhebbende hart gaan. Zo heb ik de afgelopen tijd ook een aantal nummers ontdekt die me meteen deden beseffen dat ze perfect passen bij de soundtrack van mijn roman en me dan ook weer motiveren om daarmee aan de slag te gaan: On Top of the World van Mindy Smith en Philip LaRue en I Think I Fell In Love Today van Kelsea Ballerini. Er is gewoon zoveel waanzinnig mooie muziek out there en ik vind het magisch om me daardoor te laten entertainen, nadenken en motiveren. Want eigenlijk, eigenlijk biedt het op die manier alles wat ik nodig heb van een persoonlijke soundtrack:achtergrondmuziek die past bij wat ik doe en bij mijn levensfase, maar die me ook herinnert aan waar mijn hart nog meer vol van is.

Welke muziek luister jij momenteel graag?

You may also like...

1 Comment

  1. Heerlijk hè om zo blij te kunnen worden van muziek. Zelf luister ik momenteel veel naar de playlist van de film Bohemian Rhapsody.
    Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #53 | Movie timeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]