De nieuwste historische roman van bestsellerauteur Simone van der Vlugt (Jacoba, Dochter van Holland, Schaduwzuster, Op klaarlichte dag) speelt zich af in de zestiende eeuw, tegen een decor van pestepidemieën, controversiële geloofskwesties en het regime van Willem van Oranje. Deze heftige pageturner van maar liefst 438 bladzijden is een onvergetelijke aanwinst in de boekenkast van iedere geschiedenisfan.

Toen ik jonger was, las ik van Simone van der Vlugt de boeken Schuld en Vlinders over het paranormaal begaafde tienermeisje Zoë en De bastaard van Brussel , een historisch kinderboek met eenzelfde thema als Rode sneeuw in december. Op de middelbare school voegde ik Jacoba, dochter van Holland en Schaduwzster aan mijn lijst toe en was ik officieel verknocht aan de schrijfstijl van Van der Vlugt. Dit boek wilde ik dan ook onmiddellijk lezen en hoewel ik mijzelf aanvankelijk verbood het te kopen – ”Je hebt nog zoveel boeken die je nog moet lezen!” dook het overal op en kocht ik het iteindelijk maar. Iets waar ik absoluut geen spijt van heb gekregen.

Verhaal
Lideweij is de dochter van een streng katholieke lakenhandelaar, maar ze ziet zich gedwongen om haar vader te verlaten wanneer ze verliefd wordt op de lutherse arts Andries. Haar vader laat haar vertrekken en ze bouwt samen met haar geliefde een nieuw leven op in Breda, in het naaste kringetje van prins Willem van Oranje. Lideweij en Andries stichten samen een hecht gezinnetje, maar de leefomstandigheden in het eerst zo vrije Nederland worden steeds hachelijker, vooral wanneer de nieuwe koning Filips de Spaanse inquisitie naar Nederland haalt om de lutheranen een kopje kleiner te maken en de aanhangers van vrijheidsstrijder Willem van Oranje daar fel tegen ingaan…

Beoordeling
Met een prijs van 18,95 is dit boek geen koopje, maar het literaire karakter ervan maakt veel goed. Meteen op de eerste bladzijde wordt de geschiedenis al tot leven gewekt, en die sfeer blijft in het hele boek merkbaar. Het leest prettig weg, maar is nu en dan wel wat langdradig en ingewikkeld – maar dat heb je met geschiedenis. De personages zijn bijzonder levendig en complex, hun lotgevallen rauw en zeer toepasselijk voor de context van de tijd. Van der Vlugt is beslist niet bang om ook tegenslagen en heftige persoonlijke perikelen in het verhaal te verwerken, wat haar kwalificeert als een bekwaam schrijfster.

5/5

You may also like...

5 Comments

  1. Er staat ‘iteindelijk’, ik zeg het eventjes. Overigens moet ik ook nog vrij veel boeken lezen, dus voorlopig wordt ‘m eventjes niet. Eerst taalboekje, theorie boek auto, Secret Circle, Shopaholic en Wetten van Magie. Tussendoor natuurlijk nog S.com, dus Glazuur binnenkort. Genoeg woorden voor mij de komende tijd. Als ik er ooit aan toe kom, zal ik ‘m zeker lezen!

  2. Ik ben niet zo gek op Simone van der Vlugt, maar goed, historische romans zijn dan ook mijn ding niet meer zo. De kinderboeken die ze heeft geschreven heb ik wel gelezen, al was ik ook toen al een veel grotere fan van Thea Beckman. Heb je het kleine boekje al dat je tijdens de maand van het spannende boek gratis kreeg?

    1. Yep, dat kreeg ik erbij toen ik onlangs een boek voor mijn verjaardag kreeg, ben er wel benieuwd naar!

  3. Wauw, 5/5? Ga dan wel even naar de bieb denk ik! Ik lees graag Engelstalige boeken, moet weer de Nederlandse boeken herontdekken denk ik 😛

  4. Ik ben wel fan van Simone Van der Vlugt. Ga deze ook zeker lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]