Nieuwe lievelingsfilm: Inside Out

Onder Films op 24 maart 2016

Inside Out

Bron beeld: Disney.com

Inside Out van Disney Pixar die ik al heel lang heel erg graag wilde zien: toen de film in de bioscoop draaide kwam het er niet van om erheen te gaan en dus was ik al aan het nadenken of ik de film via Pathé Thuis of iTunes wilde kopen (van de dvd aanschaffen is al geen sprake meer bij mij, erg hè) toen in de nieuwsbrief van Netflix werd aangekondigd dat ze ‘m gingen toevoegen. Ik was door het dolle heen (zo ongeveer als Joy op de afbeelding hierboven) en kon niet wachten om te gaan kijken. En hij stelde niet teleur, absoluut niet! Sterker nog: dit is mijn nieuwe lievelingsfilm van het moment en ik vind dat dat voor iedereen zou moeten gelden!

Emoties zijn ook maar mensen

Inside Out is een animatiefilm over menselijke emoties. En dat kun je op twee manieren lezen: het zijn de emoties van de mens maar het zijn ook emoties met menselijke eigenschappen – zo menselijk dat je écht om ze moet lachen, met ze meeleeft, samen met ze huilt, boos op ze wordt… alsof het mensen zijn. EN DAT IS ZO GOED AAN DEZE FILM! Ik bedoel, het is natuurlijk best een vaag en abstract en enigszins ongeloofwaardig iets, maar het is echt ontzettend goed uit de verf gekomen. Voor kinderen is dit een hele leuke, grappige en vrolijke en kleurrijke en vermakelijke film, maar voor volwassenen is het zó veel meer. Er zit diepte in, écht diepte. Denk er maar eens over na: de film geeft aan wat er eigenlijk in je hoofd gebeurt gedurende elk moment dat je wakker bent, maar niet op een supertechnische of biologieachtige manier: het laat zien wat jou maakt tot wie je bent en waarom je doet wat je doet.

via GIPHY

Oké. De film gaat over Riley, een elfjarig meisje dat met haar ouders van Minnesota naar San Francisco verhuist en daar helemaal niet gelukkig mee is. In haar hoofd is van alles gaande: eigenlijk is ze altijd supervrolijk en gelukkig geweest dankzij Joy (Plezier), de bruisende, sprankelende stuiterbal van energie en blijheid die het meeste voor het zeggen heeft in de controlekamer van Rileys brein. Maar Verdriet, Woede, Angst en Sarcasme zijn er ook nog en zij nemen het af en toe wel eens over. Daar zit ‘m de kracht in van Inside Out: wanneer Verdriet per ongeluk, zonder dat ze er iets aan kan doen, Rileys herinneringen aanraakt en haar daarmee verdrietig maakt, wordt Riley steeds somberder en ongelukkiger. Joy wil er alles aan doen om dat tegen te houden, maar wanneer zelfs de Kernherinneringen – de momenten in Rileys leven die bepalend zijn geweest voor haar persoonlijkheid – aangetast worden, komt dat haar duur te staan: Joy en Verdriet worden meegevoerd naar het Langetermijngeheugen, waar Verdriet steeds meer schade aanricht en Joy steeds minder kan. Angst, Woede en Sarcasme moeten intussen de boel zien te runnen, maar door die overheersing van negatieve emoties wordt Riley alleen maar minder zichzelf. Het een leidt tot het ander en langzaam maar zeker storten Rileys persoonlijkheid en haar geluk in…

via GIPHY

Magisch en briljant

Kort gezegd laat Inside Out dus zien wat er zoal in de menselijke geest gebeurt en hoe dingen kunnen veranderen als één emotie de overhand krijgt. En dat is op zo’n fantastische manier gedaan dat de film als geheel magisch en briljant tegelijkertijd is. Niet alleen ga je ontzettend meevoelen met de emoties en in ze geloven alsof ze echte persoonlijkheden en mensen zijn – terwijl ze allemaal deel uitmaken van Riley – ook word je helemaal meegesleept in de wondere wereld van de menselijk geest. Het is ontzettend gedetailleerd en realistisch uitgewerkt door de animators en de screenplay is lekker typisch Pixar: kleurrijk en magisch, alsof je een fantasiewereld binnen stapt. Af en toe gaat het heel snel en is het niet helemaal duidelijk wat er nou precies gebeurt, maar over het algemeen kun je concluderen dat de makers de tijd hebben genomen om de wereld van de film echt tot leven te wekken. En dat is ze grandioos gelukt!

via GIPHY

Waarom dit je nieuwe lievelingsfilm moet worden…

♥ Je smelt weg bij de superschattige familietaferelen van Rileys kindertijd;

♥ Je ziet af en toe ook wat andere mensen denken, bijvoorbeeld Rileys ouders. Hilarisch!

♥ Je wordt heel erg blij van Joy. Echt heel erg blij!

♥ Er zit zoveel humor in de film waar je vrolijk van kunt worden!

♥ Er zitten heel veel dingen in die je waarschijnlijk herkent van je eigen emoties.

♥ Sarcasme, Woede en Angst zijn echt heel vermakelijk als ze het in hun eentje moeten redden.

♥ Er zitten emotionele stukjes in waardoor je echt heel erg meeleeft met Riley.

♥ Droomproductie, Gedachtentrein, Verbeeldingsland…. Allemaal ontzettend magisch.

♥ Het verhaal is heel erg mooi en leuk en realistisch en goed.

♥ HET IS GEWOON EEN GEWELDIGE FILM!

Ik vind dat Pixar echt een ontzettend goede film heeft gemaakt: de Oscar voor Beste Animatiefilm is dan ook meer dan verdiend. Hij staat op Netflix, dus ga ‘m alsjeblieft kijken want mijn uitleg is lang niet dekkend voor hoe goed ie is. Echt hoor, doen!

Ben jij net zo enthousiast als Joy over deze film?

Gerelateerde berichten:

Reacties
CommentLuv badge