Hashtag Hiernamaals, Er was eens iets anders, De executie, Wonder: het is slechts een greep uit de maar liefst negen boekrecensies die in mijn Dropbox staan, geschreven en wel, inclusief foto’s, maar nog niet ingepland voor publicatie. En in mijn Evernote staan nog eens negen lijstjes met aantekeningen over de boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen: mijn Goodreads-challenge van 2019 is geëindigd op 43 boeken, ik heb tal van nog onuitgewerkte ideeën voor blogartikelen door mijn hoofd spoken en ook op Bloglovin’ blijf ik gestaag posts toevoegen aan mijn ‘’lekker lezen’’-collectie: zo nu en dan zie ik zelfs via Facebook en Twitter het één en ander voorbij komen over veranderingen in de boekenwereld. Lezen is nog steeds mijn lust en mijn leven: daar is niets aan veranderd. Maar met alle tijd en energie die mijn afstudeerscriptie momenteel opslokt, is schrijven over dat lezen gewoon niet zo’n topprioriteit. Gelukkig is er ook goed nieuws: mijn leven is nu weer iets rustiger, de boekenblogkriebels zijn terug en deze negen boeken heb ik onlangs gelezen!
Licht, camera, liefde – Holly Smale
Na de briljante serie over Geek Girl en topmodel-in-wording Harriet Manners waagt de geliefde auteur zich aan een nieuwe contemporary reeks. Dit keer speelt de roemruchte acteursfamilie Valentine de hoofdrol, en dan vooral jongste dochter Hope – die niets liever wil dan haar eerste droomrol én haar droomjongen binnenhalen. Maar helaas is het leven geen romantische film, hoe graag je dat er ook van wilt maken.
Ik ben Hope, je nieuwe leading lady. Bijna zestien jaar geleden wierpen mijn ouders één blik op hun stralende pasgeboren kindje en dachten: dit meisje zal de verpersoonlijking zijn van de regenboog, de zonsopkomst, de kus aan het eind van een film. Dit meisje zal huppelen waar anderen lopen en proberen in alles het beste te zien: ze zal nooit op zoek hoeven naar de zon, want voor haar zullen er geen wolken bestaan.
Licht, camera, liefde deed me een beetje denken aan de – overigens briljante! – Netflix-film Isn’t It Romantic: je prikt er met het grootste gemak doorheen, maar tegelijkertijd is het ook wel heel leuk en schattig en romantisch. Ik vond het tof dat Hope met haar naïeve onschuld eigenlijk alles ziet en beleeft als een soort filmscript en constant een perfect roze Instagramfilterbril op heeft, terwijl ze alles probeert te monteren en editen zodat ze niet geconfronteerd hoeft te worden met de naakte waarheid: dat leverde aan het eind een mooie ontwikkeling op. Ook de acteerfamilie als geheel vond ik leuk, zeker omdat zij met z’n allen een flinke dosis onbetrouwbaarheid aan het verhaal toevoegen. Leest ook weer heel vlot en fijn weg, en de Smale-hilariteit is volop aanwezig.
Licht, camera, liefde (Happy Girl Lucky) – Holly Smale – De Valentines #1 – vertaald door Esther Ottens – uitgeverij Gottmer – mei 2019 – 400 blz – YA contemporary – 9789025771195 – Goodreads
Terugkeer ongewenst – Charles Lewinsky
De Duitse acteur en regisseur Kurt Gerron vierde hoogtij in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Na aan het front te hebben gediend in de Eerste Wereldoorlog nam zijn carrière een vlucht, totdat het nationaalsocialisme opkwam en hij vanwege zijn Joodse paspoort naar het Tsjechische kamp Theresienstadt werd gestuurd, waar hem een duivels dilemma wachtte: een propagandafilm maken over alles wat Theresienstadt absoluut niet was, of op transport naar Auschwitz.
Als je al zou weten hoe het afloopt, zou je er dan toch aan willen beginnen? Zou je niet liever je navelstreng om je hals draaien om gewurgd te zijn voordat je naar buiten komt? Zou je geen manier zoeken om niet eens aan de start te hoeven verschijnen van een race die je toch al hebt verloren?
Terugkeer ongewenst las ik op aandringen van mijn zus, die me graag wat meer literatuur wilde doen lezen, en… het was een schot in de roos, want wat een prachtig boek was dit. Toegegeven: ik vond niet alles even interessant en sommige stukjes waren lastig te volgen, maar het boek zit zo mooi in elkaar dat het bijna is alsof Gerron het zelf heeft geschreven. Het is heel fragmentarisch: een verhaal dat verteld wordt door een prachtig samenspel van verhalen, waarbij de verteller veel laat doorschemeren door weinig te zeggen en je als lezer een haarscherp beeld krijgt van onder andere de Eerste Wereldoorlog en het leven in Theresienstadt. Ik vond het mooi hoe hij alles als een soort toneelstuk ziet en je daarmee ook af en toe voor de gek houdt, maar vooral heel erg aan het denken zet en prikkelt. Een boek dat ik niet snel meer vergeet.
Terugkeer ongewenst (Gerron) – Charles Lewinsky – vertaald door Elly Schippers – uitgeverij Signatuur – september 2012 – 448 blz – oorlogsroman – 9789056724108 – Goodreads
De ijstuin – Guy Jones
Jess heeft een chronische ziekte waardoor ze allergisch is voor zonlicht en alleen heel dik ingepakt heel kort naar buiten mag. Jess heeft het er moeilijk mee dat ze zo vaak naar het ziekenhuis moet en zoveel dingen niet kan of mag: alleen de verhaaltjes die ze verzint geven haar afleiding. Op een avond glipt ze naar buiten en ontdekt ze een mysterieuze geheime tuin, helemaal gemaakt van ijs en kou: een tuin waar geen zonlicht komt en ze niet bang hoeft te zijn. Maar is ze daar wel alleen?
‘Weet je wat ik wil? Ik wil dat er geen zon is, nooit. Voor niemand zon en dat iedereen hetzelfde is als ik. Klinkt dat erg? Dat ik zou willen dat de rest ook in het donker moet leven? Nou ja, het kan me niks schelen als het erg klinkt.’
De ijstuin is een mooie, kleine hertelling van de klassieker De geheime tuin van Frances H. Burnett: die lijntjes zijn ook goed te zien, en eigenlijk kun je met dat boek in gedachten ook de onthulling aan het einde al wel voorspellen. Maar echt erg is dat niet: het geeft het verhaal een mooi verloop, en eerlijk gezegd is dit zo’n boek waarbij alles gewoon klopt. De auteur gebruikt rake, subtiele symboliek in zowel taal als setting om te laten zien hoe het voor Jess is om ziek en vooral eenzaam te zijn, en ook haar fantasie en verhalen dragen daaraan bij. Een klein, maar toch rijk en daardoor erg mooi verhaal.
De ijstuin (The Ice Garden) – Guy Jones – vertaald door Emiel de Wild – uitgeverij Leopold – september 2019 – 180 blz – jeugd – 9789025877262 – Goodreads
Het meisje met alle gaven – M.R. Carey
Melanie weet maar weinig van de wereld. Ze weet dat ze opgesloten zit en dat ze alleen uit haar cel mag om naar school te gaan en les te krijgen van juf Justineau, ze weet dat er soms kinderen verdwijnen en ze weet dat ze de Sergeant niet boos mag maken. Maar ze weet ook een heleboel dingen niet, zoals waarom dokter Caldwell soms die rare blik in haar ogen heeft en wat die wezens zijn die hun legerbasis op een dag aanvallen en wat er met haar gebeurt wanneer juf Justineau te dicht bij haar komt. Maar ze zal er binnenkort achter komen.
Melanie kent haar klasgenoten goed genoeg om te weten dat ze, net als zij, blijven malen over de woorden van juf Justineau: dat ze zich erin vastbijten en ze heen en weer schudden om te zien wat voor inzichten eruit vallen. Want wat ze ook leren, over zichzelf komen ze eigenlijk nooit iets te weten.
Het meisje met alle gaven bleek heel anders te zijn dan ik dacht. Ik verwachtte een soort Vrees me van Tahereh Mafi, maar het was veel gruwelijker en enger dan dat, zeker omdat Carey ervoor zorgt dat je stukje bij beetje ontdekt wat er precies aan de hand is met Melanie, de andere kinderen en de wereld waar zij en de volwassenen in leven. Ik vond het ook enorm interessant om hen beter te leren kennen: allemaal hebben ze een andere blik op wat er gebeurt en het was heel apart om heen en weer geslingerd te worden tussen gruwel en onschuld, wetenschap en werkelijkheid met een soort ethisch-moreel dilemma als hoofdthema. Jammer genoeg werd het in de tweede helft pure horror en dat was dan weer… niet zo mijn ding. Ook het einde vond ik op zijn zachtst gezegd vooral verontrustend en niet bepaald bevredigend. Zeker geen slecht boek, maar het ging een beetje te ver voor mijn smaak.
Het meisje met alle gaven (The Girl With All the Gifts) – M.R. Carey – The Girl With All the Gifts #1 – vertaald door Mary Besser – uitgeverij A.W. Bruna – maart 2015 – 448 blz – dystopische sci-fi – 9789400505247 – Goodreads
Het hart van een cowboy – Debra Eliza Mane
Nathan is als de verloren neef van de Brooks-familie nog maar kort in Twin Bridges, maar hoort al volledig bij de familie. Hij worstelt echter nog flink met zijn verleden, dus wanneer hij de knappe, maar mysterieuze serveerster Becky ontmoet, houdt hij in eerste instantie de boot af. En daar is hij niet de enige in: ook zij heeft zo haar demonen. Maar of bij elkaar uit de buurt blijven nou zo goed zal lukken…
Zij was net als hij. Buitenbeentjes van de maatschappij. Verbonden door onzichtbare lijntjes uit de kosmos. Die lijnen hadden zich ingekort en hen samengebracht.
Ik hou van deze serie. Na Abby en Blake, Jacob en June en Duke en Ian heb ik ook van dit deel weer heerlijk genoten. Hoewel ik het jammer vind dat de uitgever voor een nieuwe stijl van titel en omslag is gegaan, doet dat absoluut niets af aan het verhaal. Het leest heerlijk vlot, is makkelijk in te komen – binnen no time wist ik weer wat er in de vorige delen was gebeurd – en is geestig, maar ook op de juiste manier heftig. Hoofdpersonen Becky en Nathan hebben allebei een mooie eigen verhaallijn en daarnaast vond ik het leuk dat Jacob en June en Duke en Ian in dit deel niet louter bijfiguren zijn, maar dat hun verhaallijn juist wordt voortgezet. Bovendien krijgt ook Candice – de Twin Bridges-dorpsmoeder – in dit deel wat meer achtergrondverhaal… en ik ben altijd in voor meer Candice. Hopelijk komt er snel een nieuw deel!
Het hart van een cowboy – Debra Eliza Mane – Liefde in Twin Bridges #4 – uitgeverij Dutch Venture Publishing – november 2019 – 244 blz – western romance – 9789463982009 – Goodreads
Laat me niet alleen – Sarah Armstrong
Anna leidt een vrij doorsnee leven: ze heeft een stabiele relatie, is grafisch ontwerper en dochter van een voormalig politiechef. Maar wanneer ze nieuwe buren krijgt, verandert alles: algauw krijgt ze het vermoeden dat die mensen hun dochter Charlie mishandelen. Anna wil helpen, maar haar pogingen lijken vergeefs. En dan escaleert de situatie en lijkt zij de enige die Charlie nog kan helpen… maar hoe ver mag ze gaan om een hulpeloos meisje te redden? En heeft ze eigenlijk wel een keus?
Niemand in de buitenwereld wilde de verantwoordelijkheid op zich nemen voor dit kind, helemaal niemand. Niet die beleefde vrouw aan de telefoon, niet de politie die Charlie gisteravond aan haar lot had overgelaten, niet de buren, die toch ook het geschreeuw moesten hebben gehoord. Iedereen ging er maar vanuit dat iemand anders wel zou ingrijpen. Iedereen keek een andere kant op.
Ik geloof dat ik dit één van de mooiste boeken vind die ik in 2019 heb gelezen. Het is niet bijster goed geschreven: er is veel herhaling en weinig diepgang, maar het verhaal is wel echt prachtig. Ik ken sowieso maar weinig boeken die thema’s als huiselijk geweld en kindermishandeling bespreken terwijl het zo actueel en zo reëel is. En Armstrong heeft dat heel goed weten neer te zetten: het grijpt je bij de keel en breekt je hart, laat zien wat er mis is met het systeem – net zozeer in Australië als hier – en hoe complex zo’n situatie is. Ik vond het mooi hoe het ook nog eens terugvoert op Anna’s eigen geschiedenis en de verhaallijn zat erg sterk in elkaar. Heel bijzonder en vooral heel belangrijk.
Laat me niet alleen (Promise) – Sarah Armstrong – vertaald door Jan Smit – uitgeverij De Fontein – november 2018 – 352 blz – roman – 9789026143342 – Goodreads
Een magisch kerstfeest in Twin Bridges – Debra Eliza Mane
Het is kerst in Twin Bridges en elk lid van de Brooks-familie heeft daar zo zijn eigen gevoelens bij. Nathan en Becky zijn nog maar net samen en proberen met z’n tweeën uit te zoeken hoe ze hun verleden achter zich kunnen laten. Abby en Blake vieren kerst met hun tweeling, maar misschien ook nog wel met iemand anders, terwijl Jacob en June op het punt staan hun eigen nieuwe telg te verwelkomen en Duke en Ian het ondanks hun tegenslagen gezellig proberen te maken. Wanneer er een beroep wordt gedaan op een groot deel van de familie, wordt het een race tegen de klok om op tijd terug te zijn voor het kerstdiner.
Dit was het mooiste wat haar met Kerstmis kon overkomen. Ze was ondertussen al zo oud dat ze dacht dat de wonderen voor haar de wereld wel uit waren, maar misschien had ze toch nog een wondertje over.
Dit was een aangename verrassing: meestal heb ik niet zo’n hele hoge pet op van kerstnovelles, maar dit voelde eigenlijk meer als een gewoon vervolg dan als een speciaal deel. Het kerstsfeertje was voor mijn gevoel dan ook niet zo heel erg aanwezig: ik vond het een hele mooie voortzetting van het verhaal van Nathan en Becky, maar eigenlijk van alle personages. In plaats van alleen de twee hoofdpersonen switcht het perspectief nu namelijk tussen álle personages: Abby, Blake, Jacob, June, Duke, Ian, Nathan, Becky… én Jacobs zusje Daisy en dorpsmoeder Candice! Ik vond het heel mooi hoe hun verhalen weer werden opgepakt en er waren een paar hele mooie wendingen. Absoluut een fijne traktatie!
Een magisch kerstfeest in Twin Bridges – Debra Eliza Mane – Liefde in Twin Bridges #4,5 – uitgeverij Dutch Venture Publishing – december 2019 – 120 blz – western romance – 9789463988506 – Goodreads
De betovering van Kerstmis – Kirsty Ferry
Alisa werkt als weddingplanner in het Garrick Park Hotel. Ze is altijd gefascineerd geweest door de familie Garrick die daar honderd jaar geleden woonde en wenst stiekem dat ze terug in de tijd kon gaan om hen te ontmoeten. Op kerstavond, vlak voordat ze een hectische bruiloft op kerstochtend moet hosten, ontmoet ze een mysterieuze vreemdeling – en voor ze het goed en wel beseft, bevindt ze zich met hem in het verleden. En niet zomaar het verleden, maar de tijd van de Garricks…
Alle wensen gericht aan een engel zijn zo broos als de vleugels zelf.
Over aangename verrassingen gesproken! Ik was bijna gestopt met dit boek omdat ik na twee van de negen hoofdstukken nog geen idee had waar het naartoe ging en ik er bovendien achter was gekomen dat het een deel VIER is in een serie. Ja, deel vier, inderdaad. Geen wonder dat ik weinig hoogte kreeg van de personages en me behoorlijk in het diepe gegooid voelde. Maar ik las door, en gelukkig maar. Het was, ondanks de infodump en de gaten, een prachtig verhaal met personages die ik ogenblikkelijk in mijn hart wilde sluiten en een vleugje magie waar ik maar al te graag in wilde geloven. Een perfect kerstsprookje.
De betovering van Kerstmis (A Little Bit of Christmas Magic) – Kirsty Ferry – The Rossetti Mysteries #4 – vertaald door Nikki Greveling – uitgeverij Choc Lit NL – november 2019 – 160 blz – romance – 9789492585417 – Goodreads
All Out – diverse auteurs
In deze bundel met korte verhalen slaan YA-auteurs Anna-Marie McLemore, Natalie C. Parker, Nilah Magruder, Mackenzi Lee, Robin Talley, Malinda Lo, Dahlia Adler, Kate Scelsa, Elliot Wake, Scott Tracey, Tess Sharpe, Alex Sanchez, Kody Keplinger, Sara Farizan, Tessa Gratton, Shaun David Hutchinson en Tehlor Kay Meji de handen ineen om een scala aan historische verhalen te vertellen over vervlogen tijden, met in de hoofdrol tieners die zich tegenwoordig als queer zouden identificeren, oftewel: niet-heteroseksueel dan wel niet-vanzelfsprekend jongen of meisje.
‘It means we don’t have to be boys.’ Clare danced to her friend’s side to steal the hat from her head and place it on her own. ‘They only have to think we are and we can be whatever we desire.’
Dit boek was echt heel tof: ik begon erin omdat ik graag meer korte verhalen wil gaan lezen, maar ook het thema vind ik erg goed: seksuele diversiteit begint de laatste jaren steeds meer naar voren te komen in YA, maar ik heb nog niet eerder historische verhalen gelezen waarin de personages queer zijn. Deze collectie heeft me dan ook best aan het denken gezet: natuurlijk zijn er vroeger mensen geweest die niet binnen de normen pasten en bij wie dat soort vragen en worstelingen speelden, en ik vind het heel mooi hoe er in de verhalen niet moeilijk wordt gedaan over labeltjes of reacties van de wereld: het gaat gewoon over jonge mensen, vaak vrijgevochten en kleurrijk, die buiten de lijntjes kleuren en op prachtige manieren verliefd op elkaar worden terwijl ze een mooi en goed leven voor zichzelf proberen op te bouwen, meer niet. In sommige verhalen sijpelt een tijdsbeeld door en in andere worden lijntjes gelegd met waargebeurde geschiedenis, en het is een coole mix van ‘’historische contemporary’’ en fantasy. Er was maar één verhaal dat ik heb geskipt omdat ik er niet doorheen kwam, maar verder vond ik ze allemaal mooi, juist omdat ze allemaal iets hebben wat rijk en tegelijkertijd intiem is. Mijn favorieten: The Sweet Trade, The Dresser and the Chambermaid, Burnt Umber, Every Shade of Red, Walking After Midnight en The Inferno and the Butterfly. Absolute aanrader!
All Out: The No-Longer-Secret Stories of Queer Teens Throughout the Ages – diverse auteurs – uitgeverij Harlequin Teen – februari 2018 – 368 blz – korte verhalen – 9781335470454 – Goodreads
The Book Review 2.0?
En verder… verder heb ik eigenlijk vooral veel zin om dit jaar mijn blog weer een beetje nieuw leven in te gaan blazen. Hoe weet ik nog niet precies, maar ik wil in ieder geval graag alle recensies van de afgelopen tijd gaan publiceren, knutselen met een nieuwe lay-out, eindelijk mijn database van recensies weer eens updaten… misschien wat meer ‘’bulkrecensies’’ schrijven en mijn lijstje met ideeën voor achtergrondartikelen lekker uitspitten. Ik hoop dat het me lukt om hier weer tijd voor vrij te maken zoals ik eerder ook probeerde te doen: de laatste tijd is dat me niet gelukt omdat mijn afstudeerscriptie een behoorlijke wissel trok op mijn gezondheid en ik mezelf waar mogelijk wilde ontzien, maar inmiddels gaat het eindelijk weer goed. Ik hoop dat ik mijn scriptie – over expatkinderen, afstandsonderwijs en schooltaalwoordenschat – over een paar maanden kan afronden, intussen ben ik lekker een beetje aan de weg aan het timmeren met freelancen en heb ik dit jaar al vijf boeken gelezen… en alle kriebels om weer lekker te gaan schrijven zijn zoetjesaan terug aan het keren – en dat is gewoon heel fijn!
Dus… wordt vervolgd…
Ik heb het boek Het meisje met alle gaven nog liggen, had de verfilming al gezien. Ben er best benieuwd naar, inderdaad wel een hoog horrorgehalte. En ik ben benieuwd naar al je plannen voor je blog, succes met je scriptie! 🙂
Ik heb het boek Het meisje met alle gaven nog liggen, had de verfilming al gezien. Ben er best benieuwd naar, inderdaad wel een hoog horrorgehalte. En ik ben benieuwd naar al je plannen voor je blog, succes met je scriptie! 🙂