Zo aan het eind van het jaar vind ik het leuk om terug te kijken op wat ik dit jaar allemaal heb gelezen, gezien en geluisterd en welke van die boeken, films, albums en tv-series me het meeste zijn bijgebleven. Nu kan ik natuurlijk een compleet overzicht gaan maken, maar het leek me leuker om op een toepasselijke manier mijn favorieten uit te lichten, want dat geeft ook een veel beter beeld van hoe het jaar eigenlijk was op dat gebied! Bovendien is het een mooi excuus om ook hier weer eens een beetje over boeken te praten én wat mini-filmrecensies te schrijven. Daarom: de zevens van tweeduizendzeventien, oftewel: zeven favoriete boeken, films, albums en tv-series!

De 7 boeken van 2017

Op het moment van schrijven heb ik 52 boeken gelezen dit jaar: de 53 tik ik bijna aan en ik ben van plan om in de laatste dagen nog een sprintje te trekken met wat dunne boekjes, gewoon omdat dat leuk is. Er zitten een hele hoop mooie boeken tussen, boeken die me aangenaam verrast hebben, boeken die nog steeds in mijn hoofd zitten en boeken die voor altijd een plekje in mijn hart hebben weten te veroveren. Boeken waarvan ik me misschien zelfs wel zal blijven herinneren dat ik ze in 2017 heb gelezen, want als een boek écht goed is, onthoud je ook veel meer van de context waarin je het gelezen hebt. Op mijn lijstje van favoriete boeken van dit jaar staan maar liefst 14 titels, maar het is nog aardig gelukt om de helft daarvan als échte toppers te onderscheiden!

En dit zijn ze:

 1. Mr. Poppins – Alejandro Palomas | Een fantastisch mooi boek over een Spaans jongetje dat sinds de verdwijning van zijn moeder gefascineerd is door Mary Poppins. Het kindse perspectief is meesterlijk neergezet, maar ook de andere perspectieven – bijvoorbeeld van zijn juf en de kinderpsycholoog – en zijn tekeningen zijn briljant. Een boek dat met recht mijn hart heeft veroverd.
 2. De zon is ook een ster – Nicola Yoon | Nog zo’n roman met heel veel geweldig goed opgezette perspectieven die voor een fantastisch verhaal zorgen waarin het grote geheel, het universele plaatje, heel mooi duidelijk wordt. Het is een romantisch, maar ook kritisch verhaal over cultuurverschillen, immigratie en integratie en och, het is zo mooi. Zo mooi.
 3. Jij en ik en andere verhalen – Jojo Moyes | Dit is boek 53 van dit jaar en het is zo heerlijk! Het is een verhalenbundel met tien heerlijk romantische feelgoodverhalen. Van PR-drama’s tot kerstcadeaus shoppen, van bijzondere schoenen tot een oude jas en nog veel meer. De personages zijn om van te houden, de schrijfstijl is geweldig vlot en in elk verhaal zit een mooie les of boodschap. Ik hou ervan. Heel veel.
 4. 9 november – Colleen Hoover | Een absoluut prachtige roman over een jonge man en vrouw die elkaar gedurende een aantal jaren op de negende november zien, een datum die voor hen allebei veel waarde en betekenis heeft. Hoover is zo’n ontzettend goede auteur en haar verhalen zitten vol choquerende twists en lagen en het is altijd tegelijk hartverscheurend én hartveroverend en dit verhaal is ALLES. Het heeft ALLES. Zó goed.
 5. Op mijn schouders – Jennifer Niven | Een YA-roman waarin overgewicht en geestelijke gezondheid centraal staan: de schrijfstijl is zo mooi en de boodschap van het boek is al even mooi. Ik herinner me niet zo heel erg veel meer van het verhaal, maar ik weet nog wel dat ik het echt een heel goed boek vond en de personages ook constant aan het toejuichen was. Altijd goed als een boek dat voor elkaar krijgt.
 6. EEN – Sarah Crossan | Over bijzondere boeken gesproken! Dit is echt een heel speciaal pareltje. Het verhaal gaat over een Siamese tweeling (sowieso al erg fascinerend en origineel!) maar de schrijfstijl slaat alles: het boek is namelijk geschreven in vrije versvorm en is complete poëzie. Dat zorgt voor een ontzettend intense leeservaring en een oneindig boeiend verhaal met vooral een hele grote impact. Absolute aanrader!
 7. De vijfde brief – Nicola Moriarty | Erg leuke feelgoodroman: een beetje Desperate Housewives-achtig, met een leuke dot suspense en erg vermakelijke personages en scenario’s. Dé aangename verrassing van het jaar!

De 7 films van 2017

Dit jaar heb ik maar liefst 55 films gezien: ik had niet echt een specifiek doel, behalve dat ik graag wilde proberen om evenveel films te kijken als dat ik boeken zou lezen – en dat is aardig gelukt! Dit jaar heb ik ook wel echt ontdekt hoe leuk ik het vind om films te kijken, en daar wil ik in 2018 graag meer uit halen: misschien ga ik een filmchallenge doen of gewoon wat vaker een film kijken, en in ieder geval ga ik – net als bij mijn boeken – wat uitgebreider bijhouden wat ik kijk en misschien ook weer wat meer filmrecensies schrijven. In ieder geval was het niet moeilijk om de 7 favorieten te vinden!

Want… dit zijn ze:

 1. Hidden Figures | Een boeiend verhaal – over drie belangrijke vrouwen die in de jaren zestig voor NASA werkten – veel feministische oneliners, vleugjes romantiek en humor en een knetterhoog inspiratiegehalte: topfilm!
 2. Baby Driver | Dat ik dit een ontzettend gave film zou vinden, had ik helemaal niet verwacht. Dat ik als een blok voor Ansel Elgort zou vallen, wel. Maar, even serieus: deze film heeft álles. Een goeie dosis humor, echt spannende actiescènes, hele toffe snelle auto’s, een leuke romance, goeie personages en vooral Heel. Veel. Muziek. En dan ook echt gave muziek, die het verhaal op de best mogelijke manier ondersteunt en een ritme creëert. Ik vond ‘m zó tof!
 3. The Zookeeper’s Wife | Een film waar mijn erg sentimenteel-gevoelige hart van zwol, over een Poolse dierentuin die eind jaren dertig wordt geconfisqueerd door de Duitsers. Het begint allemaal heel mooi en aandoenlijk, met de directrice die een geweldige band heeft met de dieren, en dan wordt het hartverscheurend wanneer het oorlogsgeweld de liefste dieren en de mooiste mensen raakt. Erg goeie film.
 4. Beauty and the Beast | Natúúrlijk moest deze erbij ♥ deze liveaction-versie van de bekende Disneyklassieker is één en al magie en visuele pracht en prachtige (nieuwe) muziek en plotwendingen die het verhaal nét wat meer kracht en diepgang geven en Emma Watson-awesomeness en ooohh. Echt zo mooi en perfect.
 5. Room | Heftige, maar erg goeie dramafilm over een jonge vrouw die in haar tienerjaren is ontvoerd en verkracht en nu al vijf jaar met haar zoontje wordt vastgehouden in Kamer. Wanneer ze besluit een ontsnappingspoging te ondernemen, komen zij en Jack terecht in een rollercoaster van emoties, gevaar, aanpassing en situaties waarin hun relatie danig op de proef wordt gesteld. Erg goeie acteurs, veel detail in het verhaal en echt zo’n film waarbij je wilt blijven kijken omdat het zo realistisch en intens is.
 6. Everything, Everything | Een hele fijne feelgoodfilm waar ik oprecht van heb genoten: deze verfilming van één van mijn lievelingsboeken is op en top romantisch en lief en mooi geregisseerd en goed geacteerd. Maar het is vooral een film die heerlijk kijkt, en soms zijn dat de beste.
 7. Murder on the Orient Express |Hele sterke verfilming van mijn eerste Agatha Christie-thriller: de cast is natuurlijk geweldig (onder andere Johnny Depp, Penélope Cruz,  Judi Dench, Michelle Pfeiffer en Kenneth Branagh) en het verhaal komt ook echt tot leven, waardoor het heel vermakelijk is maar er ook goed in duikt. Tof!

De 7 album van 2017

2017 was me het jaartje wel voor muziek: er is vooral in het najaar heel veel muziek uitgekomen, en ik had dan ook precies het geluk dat die nieuwe muziek voor een groot deel toebehoorde aan veel van mijn favoriete artiesten. Hoewel ik dit jaar ook zeker nieuwe artiesten heb ontdekt, bestaat mijn muzikale favorietenlijstje toch vooral uit nieuwe telgjes van bekende gezichten!

En dit zijn ze:

 1. reputation – Taylor Swift | Geen verrassing, waarschijnlijk: het langverwachte nieuwe album van mijn grote heldin Taylor is er eindelijk en ik vind de nummers helemaal geweldig. Elke week zit er een andere track in mijn hoofd en ik ben nog steeds helemaal weg van de teksten en de beats. Het had niet beter gekund!
 2. Beautiful Trauma – Pink | Het album waardoor ik pas echt heb ontdekt hoe goed Pink is: de cd zit vol powertracks waarin je goed kunt horen hoe sterk haar stem is en de nummers knallen echt qua beat en boodschap. Een album om energie van te krijgen!
 3. Unapologetically – Kelsea Ballerini | Ik ken Kelsea via Taylor Swift en ik vind haar liedjes echt geweldig leuk: de teksten zijn vaak heel zoet en een beetje sprookjesachtig en het zingt heel lekker mee en daar hou ik echt van. Ook dit album zit vol leuke liedjes, waaronder een paar die ik echt heel goed vind. Een uitgebreide review van dit album volgt nog in het nieuwe jaar!
 4. Tell Me You Love Me – Demi Lovato | Over vrouwen met een powerstem gesproken: ik vind Demi qua persoonlijkheid niet altijd even tof, maar mán, wat kan ze zingen! Op dit album hoor je dat ook echt heel goed en daarom hou ik er zo van. Het is muziek waar je niet omheen kunt en elk nummer doet je wel wat, en als ik ernaar luister ben ik altijd nét iets meer bezig met het luisteren dan met wat ik intussen aan het doen ben.
 5. Places – Lea Michele | Ik wijk bij nader inzien even af van het lijstje in mijn bullet journal, want eigenlijk hoort dit album ook wel in het rijtje thuis. Ik vind bijna elk nummer van deze tweede cd van Lea geweldig: haar stem is zó mooi en blijft elke keer heel erg hangen, en de liedjes vertellen echt een verhaal en het heeft zoiets puurs en authentieks dat het gewoon echt een album is om verliefd op te worden.
 6. Witness – Katy Perry | Ook miss Perry heeft dit jaar een nieuw kindje op de markt gebracht en hoewel het een beetje is geflopt bij critici en fans, vind ik het wel hele goeie muziek (wat dat over mijn muzieksmaak zegt, weet ik niet). Het is anders, maar o man, er zitten zulke goeie nummers tussen: nu eens kwetsbaar en eerlijk, dan weer volop uptempo en motiverend. Ik vind het in ieder geval een echt tof album en luister er maar wat graag naar.
 7. Waves – Rachel Platten | Een album dat ik nog niet heel erg goed ken, maar waar wel een aantal tracks op zit waar ik absoluut kippenvel van krijg en waarbij ik vol aandacht de tekst meelees. Rachel vind ik sowieso supertof sinds ik haar debuutalbum Wildfire (met de geweldige nummers Fight Song en Stand By You ken) en dit is echt een fijn album om langzaam maar zeker steeds leuker te gaan vinden.

De 7 series van 2017

Eh… tja. Dit vond ik een héél lastig lijstje om samen te stellen, want tot mijn schaamte kwam ik erachter dat ik dit jaar maar heel weinig series heb gezien. Echt maar heel weinig. Hoe het kan, weet ik niet: ik ben niet minder gaan Netflixen, maar ik ben wel wat meer films gaan kijken… en misschien dat ik ook wat meer naar de tv-programma’s ben gaan kijken in plaats van echt naar series. In het nieuwe jaar wil ik daar in ieder geval graag verandering in brengen, want er zijn zoveel series die ik graag wil zien! Uiteindelijk heb ik er toch 7 kunnen vinden…

… en dit zijn ze:

 1. This is Us | Deze serie is zó mooi, jongens! Oké, het is ook heel zoet en emotioneel en sentimenteel, maar het is zó mooi. De cast is ijzersterk en de manier waarop de verhalen van alle personages met elkaar verweven worden en hoe de thema’s soms heel donker en complex zijn is echt fantastisch. Het gaat over gewone mensen, over relaties, over dilemma’s en struggles en het is zó goed. Ik kan niet wachten tot seizoen 2 verder gaat.
 2. Het geheime dagboek van Hendrik Groen | Hoewel ik de boeken nog niet gelezen heb, volg ik deze serie al sinds het begin en daar heb ik geen spijt van! Het is vermakelijk, goed geacteerd, zelfs een beetje spannend en tragikomisch en dat vind ik echt tof.
 3. Full House | Dit was toch wel een beetje dé serie van 2017, aangezien ik nu dankzij Netflix eindelijk de complete serie heb gezien! Voorheen kwam ik nooit verder dan het vijfde seizoen, omdat de dvd’s nooit verder naar Nederland gebracht werden, maar nu heb ik alles gezien. En dat vind ik ook wel best: de latere seizoenen zijn toch minder leuk: ik keek eigenlijk vooral voor het opgroeien van Stephanie en DJ, maar de rest vond ik een beetje irritant worden.
 4. Fuller House | En natuurlijk ben ik meteen verder gegaan met de spin-offserie! En die is ook zó leuk: heel anders en dus niet per se leuker of minder leuk, maar het is wel echt heerlijk kijken. Het eerste seizoen had ik al eerder gezien, maar nu ben ik verder gegaan met het tweede seizoen en het is echt gewoon zo fijn kijken, met alle geweldige humor en de mooie momenten.
 5. 13 Reasons Why | Deze serie kreeg dit jaar zoveel aandacht dat ik er, na het lezen van het boek, heel benieuwd naar werd. En met recht, want het is een héle goeie serie die maar al te belangrijke thema’s aansnijdt en waarin vooral de sociale impact van pesten en het afglijden van iemand met geestelijke problemen goed worden neergezet. Erg, erg goed.
 6. Victoria | Mooie historische serie: ik kijk reikhalzend uit naar de aankondiging van het tweede seizoen op tv: het vertelt het verhaal van de jonge koningin Victoria, een meisje dat het dankzij en ondanks haar pit zwaar te verduren krijgt tijdens het zoeken van haar weg in een wereld van politiek, gevaren en verwachtingen. Mooi gemaakt, mooi geacteerd, romantisch en boeiend!
 7. Riverdale | Bij gebrek aan een beter item… met deze serie ben ik dit jaar begonnen en ik vond ‘m heel tof, maar op zeker moment pakte het me niet meer en ben ik ermee gestopt. Tijdelijk, want ik wil ‘m echt weer verder gaan kijken in het nieuwe jaar: het is zo’n tof concept en lekker duister en edgy, en daar hou ik wel van.

Welke film/serie/boek/album sprong er voor jou uit dit jaar?

You may also like...

4 Comments

 1. Heel leuk om over jouw favorieten te lezen! Aangezien ik weinig films heb gekeken dit jaar, heb ik er weer heel wat films bij door jouw lijstje om ook nog eens te gaan kijken in 2018. Vooral Everything, Everything en Beauty & The Beast lijken me prachtig. Het geheime dagboek van Hendrik Groen vind ik trouwens ook een erg leuke serie. Qua series was mijn favoriet Papadag, een vrij korte serie van AVROTROS. Ik vind hem erg komisch.
  Romy onlangs geplaatst…Favorieten der favorieten | Beste ontdekkingen van 2017My Profile

  1. Papadag heb ik een paar afleveringen van gezien, maar dat vond ik toch niet zo leuk meer. Mijn ouders waren wel helemaal fan!

 2. Leuk om je favorieten te lezen. Loveeee Pink en Demi<3

  Ik heb echt een hele andere smaak qua boeken,films en series zo te lezen, juist heel tof dus om te zien. Mijn overzichtje komt a.s. Dinsdag online met mijn favoriete boeken & films.

  1. Des te leuker dat we qua muziek wel meer op één lijn zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]