Schrijven weer oppakken

Als er iets is waar ik me de afgelopen maanden absoluut niet mee heb beziggehouden, dan is het wel mijn roman. Heel erg eigenlijk, want schrijven is mijn passie, maar er waren zoveel dingen gaande dat mijn hoofd er gewoon echt niet naar stond. 26 april is de laatste keer geweest dat ik iets schreef, en weliswaar heb ik daarna wel research gedaan en scènes uitgewerkt, maar echt schrijven was er niet bij. Mijn studie eiste uiteraard alle aandacht op, en mijn blog kwam op de tweede plaats – want nou ja, bezoekers hè. Maar nu ik zo goed als vakantie heb (ik moet alleen nog die stomme digitale les voor ICT in elkaar zien te flansen) vind ik het de hoogste tijd om weer met die roman verder te gaan, en daar heb ik een uitstekend plannetje voor bedacht!

Camp NaNoWriMo

Ik heb het er volgens mij wel vaker over gehad: de National Novel Writing Month. Deze is normaal gesproken in november, maar voor degenen die dan echt te druk zijn om mee te doen (zoals ik) is er ook nog een zomereditie, in juli. Ik heb daar twee jaar geleden voor het eerst aan meegedaan, toen begon ik namelijk met mijn historische roman (jeetje, daar ben ik dus gewoon al twee jaar mee bezig) en dat is dus wel een goed besluit geweest, haha. En aangezien ik net in de laatste dagen van juni bijna alles heb afgerond voor school, leek het ‘’kamp’’ van dit jaar me een goeie gelegenheid om de draad weer op te pakken met mijn Tudor-verhaal!

Wat is de bedoeling van Camp Nanowrimo?

De bedoeling achter Nano is dat je 50.000 woorden in een maand schrijft. Maar dat is eigenlijk heel variabel: je kunt je eigen doel stellen, bijvoorbeeld ook 25.000 of 100.000 of wat je eigenlijk maar wilt. Het gaat erom dat je elke dag schrijft om dat doel te behalen: voor mij was het altijd vooral een manier om mezelf echt elke dag aan het schrijven te zetten en te kijken hoeveel ik kan schrijven als ik achter elkaar door blijf typen. Inmiddels heb ik dit ook buiten Nano wel eens gedaan en als ik echt van het internet af blijf, kan ik in een uur tijd rond de 3000 woorden schrijven… best veel hè? Als je streeft naar 50.000 in een maand moet je er zo’n 1600 per dag halen. Er is geen prijs of beloning of iets, het is gewoon puur voor jezelf.

Een echt persoonlijke uitdaging dus! Ik vind het hartstikke leuk om mee te doen en heb dus bedacht dat ik dit ga gebruiken om weer wat peper in mijn roman te strooien. Mijn blog heeft nog wel eventjes prioriteit de komende dagen – ik wil even flink vooruit plannen – maar ik ben toch in ieder geval van plan om weer te gaan starten! Wel gewoon voor mezelf: ik ga me niet aanmelden op de site van NaNo, ik hou het gewon zelf bij.

Historische roman: nieuw plan van aanpak

Hoe staat het ervoor met mijn roman? Ik ben aan het einde van deel vijf, het gedeelte over Kathryn Howard: over haar moet ik nog één hoofdstuk schrijven. Dan kan ik beginnen met het zesde deel, over Catherine Parr. Als ik dat af heb, wil ik er nog twee delen bij schrijven, die respectievelijk over Mary I en Elizabeth I gaan, alleen twijfel ik nog heel erg hoe ik dat in ga kleden omdat hun regeerperiodes best wel heel erg lang zijn geweest en ik niet alles kan beschrijven. Dat ga ik dus waarschijnlijk in vogelvlucht doen en alleen de hoogtepunten eruit pikken. De zusterlijke rivaliteit wil ik in ieder geval wel graag belichten.

Ik heb mijn research al gedaan voor het laatste Kathryn Howard-hoofdstuk, dus wat er moet gebeuren: die research moet verwerkt worden naar scènes en die scènes moeten uitgeschreven worden. Daarna volgt onderzoek naar Catherine Parr en opnieuw uitwerken en uitschrijven. De komende maand wil ik me er in ieder geval op richten dat ik het vijfde deel af krijg en kan beginnen met het zesde deel. Het liefste zou ik het zesde deel ook willen schrijven, maar ik denk niet dat dat lukt.

Belangrijkste uitgangspunt is in ieder geval dát ik weer ga schrijven! Dat vind ik eerlijk gezegd belangrijker dan hoeveel ik daadwerkelijk schrijf. Maar omdat ik nou eenmaal zo in elkaar zit, heb ik mezelf wel wat schrijfdoelen gesteld waar ik in juli aan wil werken:

  1. Research naar (de ondergang van) Kathryn Howard vertalen naar scènes en deze in het schrijfplan inpassen zodat ik de plot van het laatste hoofdstuk uitgewerkt voor me heb.
  2. Research doen naar Catherine Parr.
  3. Hoofdstuk 33 schrijven.
  4. Scènes uitwerken voor hoofdstuk 34.
  5. Oriënteren op deel zeven en acht, research en plotlijnen.

Er zullen regelmatig updates komen!

Schrijf jij ook? Heb je wel eens meegedaan met (Camp) Nanowrimo?

You may also like...

5 Comments

  1. Succes met het schrijven in juli! Ik doe gewoon in november mee, zoals ieder jaar. Maar schrijven doe ik ook echt voor mezelf deze zomer!

  2. NaNoWriMo heb ik nooit meegedaan. Wel veel mensen gevolgd die meededen en het lijkt me stiekem enorm moeilijk. Veel succes!

  3. Ik doe dit jaar mee met camp nanowrimo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]