Het is weer oktober! Voor de niet-schrijvers onder ons betekent dat weinig bijzonders (Dierendag, Halloween?) maar voor de schrijvers… hen breekt waarschijnlijk het koude zweet uit als ze dat beseffen. Oktober betekent namelijk dat we nog maar een maand verwijderd zijn van november. En november… is National Novel Writing Month! Oftewel: een maand, dertig dagen dus, waarin je een roman schrijft van minimaal 50.000 woorden. Vorig jaar deed ik voor het eerst actief mee (de jaren daarvoor bleef het bij ideeën, de uitwerking daarvan was ver te zoeken) en lukte het me ook, alleen kwam het verhaal niet af. Dit jaar ga ik ook weeer meedoen: ik ben vastbesloten de 50.000 te halen en mijn verhaal ook af te krijgen binnen de dertig dagen! Weten hoe ik dat ga doen?

Om te zorgen dat ik straks in november lekker door zal kunnen schrijven en tegen zo min mogelijk problemen zal aanlopen, begin ik in oktober al met de voorbereiding. Ik probeer eerst te bedenken waarover ik wil schrijven, want bij NaNo moet je dat enigszins zorgvuldig afwegen. Het beste is om te schrijven over iets dat je kent, zodat je niet veel tijd kwijt bent met research of veel moeite hebt met inleven in iets wat je eigenlijk niet zelf kent. Maar ik wilde het dit jaar een beetje anders aanpakken dan vorig jaar, toen ik schreef over een Nederlands meisje dat een uitwisselingsjaar op een Amerikaanse school ging doen. Toen koos ik voor een makkelijk onderwerp, iets wat ik zelf graag wilde beleven. Dit keer kies ik voor iets anders; een wereldje, een branche, waardoor ik gefascineerd ben. Dat is een uitdaging omdat ik wel wat research moet doen, maar daar is de maand oktober voor.  Dan is er alle tijd voor het kiezen van een thema, het doen van eventuele research en het uitwerken van andere dingen zoals personages en plot.

In september had ik al een idee voor het verhaal, maar ik twijfelde enigszins omdat het een wereldje betreft waar ik niet erg bekend mee ben. Het idee is namelijk beknopt als volgt: het moet een beetje een mix zijn van Desperate Housewives en Black Swan, maar natuurlijk zonder dat het plagiaat is. Het gaat namelijk over Hester, een tienermeisje uit een zeer rijke familie die door haar moeder enorm gepusht wordt om het te maken in de showbusiness. Ze heeft veel talent voor zingen en acteren, maar het meeste voor dansen. Wanneer ze op een gegeven moment auditie gaat doen voor een show van het New York Ballet, namelijk Beauty and the Beast, krijgt ze ook de hoofdrol en stuurt haar moeder haar naar een enorm prestigieuze dansschool die aan de lopende band dansers voor het New York Ballet aflevert. Daar zijn ze erg streng en voor de dansers is niets te gek op het gebied van drugs en uiterste leermiddelen.Het voornaamste conflict in het verhaal draait om haar persoonlijke queeste om te ontdekken wie zij is en wat zij nou eigenlijk wil.

Dus… in een notendop… hoe bereid ik mij voor op NaNoWriMo 2012?

 • Ik bedenk alvast een concreet onderwerp en bijbehorende thema’s. 
 • Ik begin al met de uitwerking van de personages zodat ik hen al goed ken en me goed kan inleven.
 • Ik begin met de uitwerking van de plotlijn, zodat ik alvast een beetje weet hoe het verhaal er inhoudelijk uit moet gaan zien.
 • Ik ga op zoek naar boeken die kunnen helpen, zoals No Plot? No Problem! Deze ga ik binnenkort bestellen en schijnt een handige en grappige gids te zijn die je door de maand heen helpt.

En, doen jullie ook mee? Hoe bereiden jullie je voor?

You may also like...

6 Comments

 1. Wat knap dat je dit gaat doen! Ik doe het je absoluut niet na. Al wil ik wel ooooit het een keer proberen. 😉

 2. Hoi, ik heb idd een account aan gemaakt en ben er heel enthousiast over maar tegelijk ben ik vang dat het voor mij niet haalbaar is. Eind oktober moet ik mijn manuscript voor de tweede keer nagekeken hebben. Daarna wordt het klaargemaakt voor de uitgave. Toch heb ik een verhaal in mijn hoofd. Ik begin dus wel, maar denk zelf dat ik het nooit haal 🙂

  Nog nooit gehoord van het boek dat je noemt. Dank je wel voor de tip.

 3. 50.000 woorden? Dat is een hele hoop. Heel veel succes!
  Ik doe het je niet na, hoewel ik zelf wel van schrijven houdt.

 4. Ik ga gewoon verder met huidige verhaal en fanfic… kom ik ook wel aan mijn 50.000 woorden 🙂

 5. Klinkt leuk 🙂 Ben benieuwd naar je uitwerking! Ik doe dit jaar ook weer mee, een kinderverhaal voor de verandering ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]