photo-1476595461800-421569e956f6

Perfectie bestaat niet. Zo. BAM. Het is iets wat we allemaal wel weten, maar toch blijven we stiekem en niet zo stiekem ernaar streven. We wachten op het perfecte moment voor datgene wat we al zo lang willen doen. We willen de perfecte Instagramfoto plaatsen, de perfecte blogpost schrijven. En ook ik herken het: ik wil het liefst alleen maar perfecte lessen geven en perfecte romanscènes uit mijn mouw schudden. Maar perfectie bestaat niet: het leven is verre van perfect en dat is maar goed ook.

Perfectie is een illusie

Deisy van Visionary Life schreef eens een heel mooi artikel over waarom je niet moet streven naar perfectie: het is een illusie. Een ideaalbeeld, een doel: een bepaald gewicht, een bepaalde baan, een bepaalde relatie… we hebben een bepaald beeld van perfectie en denken dat we daar gelukkig van zullen worden. Maar als we dat vervolgens bereikt hebben, zijn we nog steeds niet 100% gelukkig – want ook 100% gelukkig zijn bestaat niet. Er zijn altijd dingen waar je minder tevreden over bent. Er zijn altijd foutjes, barstjes, scheurtjes, onvolkomenheden. We zijn immers menselijk! Streven naar perfectie zorgt er dus uiteindelijk voor dat je alleen maar heel rusteloos en ongelukkig wordt… terwijl er zoveel dingen zijn waar je wél gelukkig van kunt worden.

photo-1476691869867-4c5903344c48

Niemands leven is perfect

Het leven is nooit perfect. Al die mensen die je bewondert, met wie je jezelf vergelijkt, die een perfect leven lijken te hebben? Ook zij worden vaak met een ochtendhumeur wakker. Ook zij hebben baaldagen waarop niets lukt. Ook zij hebben ugly crying-buien. Ook zij maken fouten. Niemand is perfect. Perfectie is slechts iets wat we kunnen manipuleren in onze huidige sociale media-maatschappij: we bewerken een foto net zolang tot die er fantastisch uitziet, we frummelen net zolang met make-up aan ons gezicht tot alle oneffenheden zijn weggewerkt, we posten alleen de hoogtepunten van onze dag en niet de dieptepunten op Facebook. Perfectie is een illusie die we zelf gemakkelijk in stand kunnen houden… maar nog steeds een illusie.

Zelf creëren

Ik heb me nooit zo druk gemaakt om perfectie. Weet je waarom niet? Omdat ik perfectie nooit heb gezien als een onverzettelijke standaard, als een vaststaande eis: ik vind dat perfectie iets is wat je zelf maakt, zelf bepaalt, zelf creëert. Jij bent de regisseur van jouw geluk en dus ook van jouw leven. Jij moet zelf bepalen wat perfectie is en jij hebt zelf de ingrediënten in huis om dat voor elkaar te krijgen. Door die grip op die geïdealiseerde illusie los te laten en om je heen te kijken naar hoe mooi de dingen eigenlijk al zijn, kun je inzien wat perfectie eigenlijk is: het heeft alles te maken met wat jou gelukkig maakt en niet met wat er goed uitziet voor de buitenwereld. Jij bent degene die een moment perfect maakt, jij bent degene die bepaalt hoe hoog de lat ligt. Jij definieert perfectie, op jouw manier.

photo-1476614249759-1b4d2c8e2a1a

My life is not perfect…

Misschien heeft perfectie te maken met de beste versie van jezelf zijn, met jezelf gelukkig maken. Misschien heeft het te maken met het leven leiden dat jij graag wilt leiden, ervoor zorgen dat alles op de één of andere manier gaat zoals je wilt. Soms moet je je definitie van perfectie bijstellen. Ik heb bijvoorbeeld aardig wat tegenslagen moeten verduren in mijn leven, moeilijke periodes moeten doorstaan en moeten accepteren dat lang niet alles zou lukken. Ik heb niet het sociale leven dat ik zou willen, ik kan niet zoveel reizen als ik zou willen en zo zijn er nog wel meer dingen die ik niet kan. Ik ben vaak ziek en moet ook in mijn dagelijks leven offers brengen. Mijn leven is misschien niet aan alle kanten perfect, maar aan heel veel kanten ook wél: ik ben oprecht gelukkig met mijn studie en blogs en alles wat daarbij hoort.

…but it does have perfect moments

My life is not perfect, but it does have perfect moments. Ik weet niet meer precies hoe ik erop ben gekomen, maar dit is sinds een aantal jaren mijn motto omdat het zo perfect omschrijft hoe ik ben en hoe mijn leven is. Het is allesbehalve perfect: ik ben ziek en ondervind daar allerlei problemen van waardoor ik niet alles kan wat ik wil. Maar er zijn ook zoveel dingen die wel lukken en waar ik oprecht gelukkig van word, en daarnaast geniet ik enorm van de kleinste momenten, de momenten die ik helemaal zelf perfect kan maken: een les die goed gaat, een avondje lezen of tv kijken, college volgen, een middag bloggen, noem het maar op. Dat is perfectie voor mij: gelukkig zijn met het positieve en goede in alles om je heen en daar hard voor werken.

Streef niet naar perfectie

Creëer je eigen perfectie, maar durf dat ook los te laten. Durf fouten te maken, want juist door die imperfecties kunnen de mooiste nieuwe dingen en de meest verrassende wendingen ontstaan. En durf te accepteren dat iets soms helemaal niet perfect hoeft te zijn: wij zijn tenslotte met z’n allen ook verre van perfect – en wij zijn super, precies zoals we zijn. Durf imperfecties te omarmen, durf ze je sterker te laten maken. Uiteindelijk wordt perfectie overschat, als je het maar los durft te laten.

Vind jij perfectie belangrijk of helemaal niet?

You may also like...

5 Comments

 1. Ik ben best een beetje perfectionistisch, maar kan het steeds meer loslaten. Alleen maar perfect is ook maar saai. 😉
  Jacqueline onlangs geplaatst…Hoe zorg je voor een veranderbare mindset?My Profile

 2. Ik streef niet naar perfectie, omdat het niet bestaat. Ik streef ernaar om dingen goed genoeg te vinden. Ik vind je stuk tekstueel wat tegenstrijdig. Qua betekenis snap ik wat je bedoelt, maar je schrijft dat perfectie niet bestaat en je er niet naar moet streven en vervolgens omschrijf je wat voor jou perfectie is. Dan bestaat perfectie dus wel, maar is het iets persoonlijks.
  Elaintje onlangs geplaatst…TroetelWEEK#18: vriendliefs verjaardag en raceauto’sMy Profile

  1. Het is ook best een lastig onderwerp om concreet over te zijn haha. Ik denk dat het inderdaad misschien wel bestaat, maar dat het er heel erg aan ligt wat je zelf als perfectie beschouwt en dat je daar uiteindelijk vaak zelf verantwoordelijk voor bent.

 3. Ik sluit me bij Elaintje aan.
  In mijn ogen bestaat perfectie ook niet.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…De vakantie voorbijMy Profile

 4. Ja, heel mooi. Perfect zou ook zeker maar saai zijn; ik denk dat het niet eens kán bestaan.
  EmilyLotus onlangs geplaatst…Je eigen arts zijn is bullshitMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]