Het is een love it or hate it-gevalletje: muziek luisteren tijdens het lezen. Sommige boekennerds vinden het heerlijk om hun favoriete album of playlist aan te hebben tijdens een leesmoment, anderen zweren bij complete stilte en concentratie. Ik vind het zelf soms wel fijn om naar muziek te luisteren tijdens het lezen, maar vaker niet dan wel. Hoe komt dat eigenlijk? Wat voor invloed kan muziek hebben op je leeservaring en wat zijn dan de voor- en nadelen van naar muziek luisteren tijdens het lezen?

In je bubbel

Kennen jullie dat, dat je wilt gaan lezen en echt een bubbel voor jezelf wilt creëren? Je telefoon uit, een kop thee en wat lekkers erbij, je boek en niemand stoort jou meer. Ook muziek kan dan helpen bij dat bubbeltje: het kan je helpen focussen en voorkomen dat je bijvoorbeeld wordt afgeleid door de oh zo bekende bliepjes van je smartphone, het tikken van de klok of gesprekken die elders worden gevoerd. JE hoeft dan niet eens écht naar de muziek te luisteren: het zorgt er meer voor dat je je kunt afsluiten van de buitenwereld en ook niet wordt gestoord door je eigen gedachten, omdat de muziek je hoofd vult. Dit is bijvoorbeeld ook erg fijn wanneer je in het OV leest en wilt voorkomen dat de omroepstem je steeds uit je bubbel haalt – of dat mensen met je gaan praten als je daar geen zin in hebt.

Afleiding

Maar… natuurlijk kan muziek ook juist de afleiding vormen. Het gebeurt mij weleens dat ik mijn playlist van favoriete nummers aanzet tijdens het lezen en vervolgens eerder ga meezingen met de muziek dan dat ik me concentreer op het lezen. Of je gaat zitten wachten op een bepaald nummer, of je bent aan het nadenken over wat een nummer met je doet of waar het over gaat. Dan kan het ineens héél ver verwijderd zijn van wat je aan het lezen bent en voor je het weet spat de leesbubbel uit elkaar. een oplossing? Instrumentale muziek! Dit is een heerlijke manier om je hoofd te vullen zonder dat je wordt afgeleid. Ik luister er altijd naar tijdens het studeren of werken, maar ook voor tijdens het lezen kan het fijn zijn. Ook filmmuziek is hier perfect voor geschikt.

Muziek bij het boek

Een andere reden waarom muziek bij het lezen fijn kan zijn, is dat het er soms héél goed bij past. Dan heb ik het over daadwerkelijke afspeellijsten of nummers bij boeken – soms worden deze door auteurs geselecteerd of gemaakt – maar ook over muziek die voor jouw gevoel gewoon perfect past bij bepaalde scènes, de personages of de thema’s. Zo luister ik bij het lezen van een New Adut graag naar Love Me Like You Do van Ellie Goulding, omdat dat me hetzelfde intense, sexy gevoel geeft als ik vaak van een NA krijg. En de samenwerking van auteur Colleen Hoover en muzikant Griffin Peterson is nog steeds goud: bij veel van Hoovers boeken heeft Peterson een nummer gemaakt, en bij Misschien Ooit zelfs een compleet album annex soundtrack. Het is zó bijzonder om te lezen en te luisteren, omdat het gevoel van de muziek en het boek enorm sterk is.

Muziek ín het boek

En soms gaat het een hele andere kant op: er zijn ook boeken waarin muziek een rol speelt in het verhaal en er ook wordt verwezen naar bepaalde nummers. Elke dag maandag van Jessica Brody is zo’n boek: niet alleen beschreef ik dat boek als ‘’een Taylor Swift-liedje’’, het zit ook boordevol verwijzingen naar oudere en moderne muziek en eigenlijk is het dan superleuk om de nummers te beluisteren in de hoofdstukken waarin ernaar gerefereerd wordt. Ik doe dit niet vaak, maar ook dat kan een leuke ervaring zijn!

Boekenmuziek

Volgens een artikel van The Guardian is voor veel lezers het geritsel van bladzijden de enige muziek die je tijdens het lezen nodig hebt en ik geef toe: lezen in stilte kan ook volmaakt prettig zijn. Maar in andere gevallen kan muziek me echt helpen ontspannen en genieten van een boek, en ik denk dat het luisteren naar muziek tijdens het lezen dus zeker niet afgeschreven moet worden. Maar iedereen leest op zijn eigen manier, en dat is allemaal fantastisch: muziek is slechts één van de vele dingen die iets moois kunnen bijdragen aan je leeservaring, als je ervan houdt.

Luister jij graag naar muziek tijdens het lezen?

You may also like...

12 Comments

 1. Nope, muziek bij het lezen is niks voor mij, te veel afleiding. Ik wil me het liefst zo goed mogelijk concentreren op het verhaal zodat ik er helemaal in kan kruipen 🙂

 2. Nope, muziek bij het lezen is niks voor mij, te veel afleiding. Ik wil me het liefst zo goed mogelijk concentreren op het verhaal zodat ik er helemaal in kan kruipen 🙂

 3. Ik lees vaak met muziek. Vroeger kon ik dat niet, maar nu wel. Omdat ik een uur heen en terug reis naar school met de bus, en soms is het een circus op die bus waardoor muziek mij dan -als hoogsensitief persoon dan- minder overprikkeld maakt en daardoor kan ik me beter concentreren op mijn boek. Ook creeer ik graag die bubbel, in het begin hoor ik nog wel werkelijk wat ze zingen maar als ik echt in het boek zit, vormt de muziek eerder een achtergrond die mij kalmeert dan dat ik echt hoor wat er gezegd wordt. Als ik in een moeilijke leesperiode zit zal ik eerder achtergrondmuziek opzetten, Spotify heeft daar een paar hele mooie lijsten voor die mij dan helpen.

  En boeken en muziek zijn gewoon twee dingen die mij in moeilijke periodes overeind houden. Het troostende effect van muziek moet ik denk ik niet uitleggen, en dat van een boek ook niet denk ik. Maar het is fijn om eventjes compleet van de wereld te zijn en die te combineren. Als ik het afgelopen jaar bekijk, heb ik eigenlijk echt geen idee hoe ik dat zou overleefd hebben zonder boeken…. Dus bedankt aan de boekenwereld!

  1. Mooi is dat hè, hoe helend en troostend boeken en muziek kunnen zijn? Ik denk dat dat komt doordat je er je eigen interpretatie aan kunt geven en er je eigen ding uit kunt halen. En wat je zegt herken ik wel: als ik naar muziek luister tijdens het lezen, vervaagt het op zeker moment tot een achtergrondje en dat werkt dan wel heel fijn.

 4. Ik lees vaak met muziek. Vroeger kon ik dat niet, maar nu wel. Omdat ik een uur heen en terug reis naar school met de bus, en soms is het een circus op die bus waardoor muziek mij dan -als hoogsensitief persoon dan- minder overprikkeld maakt en daardoor kan ik me beter concentreren op mijn boek. Ook creeer ik graag die bubbel, in het begin hoor ik nog wel werkelijk wat ze zingen maar als ik echt in het boek zit, vormt de muziek eerder een achtergrond die mij kalmeert dan dat ik echt hoor wat er gezegd wordt. Als ik in een moeilijke leesperiode zit zal ik eerder achtergrondmuziek opzetten, Spotify heeft daar een paar hele mooie lijsten voor die mij dan helpen.

  En boeken en muziek zijn gewoon twee dingen die mij in moeilijke periodes overeind houden. Het troostende effect van muziek moet ik denk ik niet uitleggen, en dat van een boek ook niet denk ik. Maar het is fijn om eventjes compleet van de wereld te zijn en die te combineren. Als ik het afgelopen jaar bekijk, heb ik eigenlijk echt geen idee hoe ik dat zou overleefd hebben zonder boeken…. Dus bedankt aan de boekenwereld!

  1. Mooi is dat hè, hoe helend en troostend boeken en muziek kunnen zijn? Ik denk dat dat komt doordat je er je eigen interpretatie aan kunt geven en er je eigen ding uit kunt halen. En wat je zegt herken ik wel: als ik naar muziek luister tijdens het lezen, vervaagt het op zeker moment tot een achtergrondje en dat werkt dan wel heel fijn.

 5. Muziek leidt me echt te veel af tijdens het lezen. Als er een soundtrack bij een boek hoort zal ik tussendoor of achteraf wel eens luisteren, maar nooit terwijl ik lees.

 6. Muziek leidt me echt te veel af tijdens het lezen. Als er een soundtrack bij een boek hoort zal ik tussendoor of achteraf wel eens luisteren, maar nooit terwijl ik lees.

 7. Interessant artikel! Ikzelf kan echt niet concentreren met muziek, maar mijn vriend leest juist met muziek om zich te concentreren. Grappig!

 8. Interessant artikel! Ikzelf kan echt niet concentreren met muziek, maar mijn vriend leest juist met muziek om zich te concentreren. Grappig!

 9. Ik heb vaak fases dat ik een bepaald nummer achter elkaar luister. Dit doe ik dan ook tijdens het lezen en sommige boeken wekken bij mij meteen een bepaald nummer op als ik het boek zie. Sommige artiesten zijn gewoon haast verbonden bij een boek omdat ik muziek luister tijdens het lezen, echt ontzettend lekker vind ik dat en maakt mijn leeservaring des te mooier. 🙂

 10. Ik heb vaak fases dat ik een bepaald nummer achter elkaar luister. Dit doe ik dan ook tijdens het lezen en sommige boeken wekken bij mij meteen een bepaald nummer op als ik het boek zie. Sommige artiesten zijn gewoon haast verbonden bij een boek omdat ik muziek luister tijdens het lezen, echt ontzettend lekker vind ik dat en maakt mijn leeservaring des te mooier. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]