Eerder schreef ik al over het geweldige, enorm vernieuwende boek Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett. De hoofdreden dat ik dit boek wilde lezen, was echter vanwege de film die in augustus 2011 in de bioscoop verscheen en verscheidene Academy Awards won, waaronder een Oscar. Met een sterrencast van powervrouwen en een controversieel verhaal kon deze film of heel slecht, of heel goed uitpakken. Te oordelen naar de titel kunnen jullie vast wel raden wat het geworden is!

Laat ik beginnen met te zeggen dat het boek enorm goed verfilmd is. Het verhaal van de zwarte huishoudsters in het conservatieve Jackson, Mississippi komt prachtig uit de verf, en het is geen geheim dat dat voornamelijk komt door de ongelooflijk sterke performance van vrijwel alle castleden. Het is een film die vlot vordert, het is niet afgeraffeld maar ook niet langdradig. Wie het boek niet gelezen heeft, kan de plot prima volgen: tussen alle perfecte rijke huisvrouwen is één jongedame die een carrière als schrijfster ambieert en niet hetzelfde denkt als haar vriendinnen, vooral wanneer het aankomt op de zwarte hulpen. Dus wat doet ze? Een boek schrijven… over het leven van zwarte hulpen en hun werk bij blanke gezinnen in Jackson. Daar moet natuurlijk wel wat narigheid van komen…

Ik blijf me maar verbazen over hoe goed de film geacteerd is. Viola Davis (Doubt, Extremely Loud & Incredibly Close) in de grootste hoofdrol van Aibileen is klasse, perfectie en emotie. Octavia Spencer (Raising the Bar, City of Angels) is hilarisch en tegelijkertijd pittig als Minny. En dan is er Emma Stone (Easy A, Crazy, Stupid, Love, The Amazing Spiderman) die voornamelijk bekend is van romantische komedies maar in deze film een ijzersterke dramatische vertolking van Skeeter de schrijfster aflevert. Hooggespannen verwachtingen lagen daarnaast bij Bryce Dallas Howard, een nog vrij onbekende actrice die met deze film haar eerste hoofdrol te pakken heeft, als de bitch (vergeef me mijn woordkeuze) Hilly Holbrock, maar van haar sloeg ik nog het meest steil achterover – in één woord geweldig, ongelooflijk overtuigend, hilarisch en dramatisch tegelijkertijd. Perfecte bijrollen zijn bovendien weggelegd voor Jessica Chastain als Celia, Anne O’Railly als Elizabeth en Sissy Spack als missus Walters. De film is vervuld van emoties, oprechtheid, drama, controversie en geschiedenis. Jammer dat bepaalde interessante scènes uit het boek zij nweggelaten, maar desniettemin is het een fantastische film.

You may also like...

1 Comment

  1. Ik moet ‘m nog eens zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]