Na tien weken, tien afleveringen, tien keer spanning en sensatie, tien keer anticipatie en afwachting, tien keer voorspellen en theoretiseren… is het afgelopen. Het achttiende seizoen van Wie is de Mol? is afgelopen. Het spel is gespeeld, de missie is volbracht, de reis is voltooid. De finale is uitgezonden en de clous zijn onthuld: de Mol is bekend, evenals de winnaar en verliezer. En dat betekent dat dit mijn laatste Molblog is: nog één keertje kijk ik terug op de afleveringen en laat ik mijn gedachten uitgebreid gaan over de opdrachten, de opbrengsten, de kandidaten en mijn Mol. Nog één keer een post van rond de tweeduizend woorden over alles wat er is gebeurd… en dan op naar volgend seizoen! Eén ding is zeker: het was one hell of a ride en ik vond het een allemachtig cool seizoen. Dus laten we er nog één keer induiken!  

Aflevering 9: Finalist

De finale-aflevering! Het slotstuk! De kers op de taart! Het is zover: de laatste drie opdrachten, de laatste test, alles voor het laatst. Terwijl Jan, Olcay en Ruben ook nog even goed vieren dat zij het tot de finale hebben geschopt – al hadden ze dat echt niet van elkaar verwacht – ben ik vooral heel benieuwd wat deze laatste aflevering ons gaat brengen. Nog wat laatste stukjes spektakel, nog wat laatste spannende onthullingen, nog wat laatste geldraces, nog wat laatste verdachte Molacties? Ik ben benieuwd… en ik ga in elk geval proberen om heel goed op te letten wie zich verdacht gedraagt. Want op dit punt weet ik het echt niet meer. Ruben? Of is dat te obvious? Olcay, zoals ik hoop? Of toch Jan…?

Opdracht 1: Maneschijn

Op het laatste nippertje geeft WIDM ons inderdaad nog een laatste magische opdracht in het toch al magische Georgië. De kandidaten bevinden zich in niemandsland in het gezelschap van een aantal imposante observatoria. De opdracht? De gebouwen zoeken met het Mol-logo op de ingang, daar naar binnen gaan en de zich daar bevindende telescoop zo instellen dat Art de maan erdoor kan zien. Een gave opdracht voor liefhebbers van astronomie, en, oké, ook gewoon een gave opdracht – want de maan is, evenals een geweldig omvangrijke telescoop, veelvuldig in beeld en steelt, evenals die geweldig omvangrijke telescoop, behoorlijk de show. Er lijkt weinig gemold te worden, maar wat opvalt is dat Jan Olcay heel bewust steeds tegen Ruben probeert op te zetten en haar ook op een dwaalspoor lijkt te willen zetten met een suggestie over meer dan vijf observatoria. Maar: de opdracht slaagt en er komt geld in de pot!

Opdracht 2: Verbergen

Dit was een hele vreemde en vage opdracht. In een tof landschap moeten de drie finalisten met een krakkemikkige, maar schijnbaar bijzondere auto een stukje gaan rijden en onderweg vragen beantwoorden over hun auto. De antwoorden leveren puzzelstukjes op en die wijzen weer de weg naar een geldlocatie. Dat is tenminste de bedoeling. Maar… wat een vreemde situatie. Ruben gokt voortdurend, belt Jan voortdurend voor antwoorden, lijkt opzettelijk een bord te missen en zaait verwarring door een ander meetingpoint voor te stellen… flink Molgedrag, als je het mij vraagt. Olcay maakt zich ook verdacht, want zij suggereert dat de tijd bijna om is terwijl er nog een klein kwartier op de klok staat en vervolgens is haar telefoon leeg – huh? Jan staat wel heel – verdacht – ver weg en uiteindelijk blijkt dat het geld in Moliti is, maar daar zijn ze niet… en dan is de tijd om. Geen geld verdiend.

Is hier collectief gemold? Door Olcay, die verkeerde informatie doorgaf over de tijd en voor miscommunicatie zorgde doordat haar telefoon plots leeg was? Jan, die zo ver weg stond en daardoor bijna niet op tijd kon komen? Bijna alsof hij zich heeft willen verbergen, wat op de titel van de opdracht zou kunnen slaan… Of toch Ruben, die van hen alle drie echt het vreemdste bezig was met gokken, bellen, tijdrekken, paaltjes missen…. Ik zet mijn geld op Ruben. Of misschien toch op sneaky, maar o zo verdachte Olcay.

Finale-opdracht

En dan het klapstuk. Om bij de laatste test te komen, moeten de finalisten door een soort kasteeltuin heen lopen, en ze kunnen drie routes kiezen. Ten eerste de snelste route, waardoor ze een zo snel mogelijke tijd kunnen neerzetten bij de test, iets wat in het laatste stadium erg belangrijk is: als iedereen op dezelfde Mol zit, gaat het om de snelste tijd. Ten tweede een route waarbij ze onderweg geld kunnen oppikken, dat de pot nog zou kunnen verhogen – maar dat is alleen handig als degene die geld oppikt, ook echt wint. En ten derde: een route waarbij ze onderweg oog in oog kunnen komen te staan met de Mol. Het is ieder voor zich, geen Molacties meer, en er hoeft maar één enkele keuze te worden gemaakt. Tijd… geld… of zekerheid?

Dit vond ik tof om naar te kijken, omdat je het gedrag van de kandidaten hier heel mooi kunt analyseren. Jan gaat voor geld, vindt het en maakt de test met een totale tijd van elf minuten en zijn inzet op Ruben. Olcay zegt vol zelfvertrouwen al zeker te weten wie de Mol is – misschien omdat ze het zelf is? – en gaat voor de kortste route. Slimme montage zorgt ervoor dat het lijkt alsof ze per ongeluk op de Molroute terecht komt, maar dat gebeurt niet. Olcay eindigt met dertien minuten en haar inzet op Ruben. Ruben, die voor Jan gaat bij de test, zoekt het geld en heeft een eindtijd van 10 minuten. Iets wat even heel snel opvalt: bij de Molvraag lijkt Rubens cursor eventjes naar zijn eigen naam te gaan voordat hij Jan aanklikt.

Wat betekent dit? Ruben heeft de snelste tijd: als hij de Mol niet is, en hij zit op de juiste Mol… dan zou hij winnen, dan zou Olcay verliezen en Jan de Mol blijken te zijn. Als Ruben de Mol is… dan zou Jan winnen, want hij heeft na Ruben de snelste tijd.

Maar wat ik bijzonder vind, is Olcay: zij is de énige die hier niet voor het geld gaat en dat vind ik verdacht. Ze is zeker van haar Mol, maar is ze dan zo bang dat geld oppikken haar extra tijd gaat kosten? Of gaat ze niet voor het geld omdat ze, wat veel logischer klinkt, de Mol is? Het vreemde is ook dat ze de snelste route koos, maar er toch langer over heeft gedaan dan Ruben en Jan, die allebei wél voor het geld gingen! Heeft ze de test dan zo zorgvuldig gemaakt? Ik denk dat dit er gewoon heel sterk op wijst dat zij de Mol is.

Uitstel van executie

De aflevering eindigt op dezelfde manier als hoe de eerste aflevering begon: in de hotelkamers is een lokaal programma bezig voordat Art in beeld komt en de kandidaten afzonderlijk toespreekt. Dit is gaaf, want hij doet dit alsof elke kandidaat de Mol is en dat levert interessante gezichtsuitdrukkingen op. Kijkt Olcay nou zelfgenoegzaam of eerder ongelovig, zo van ‘’dit geloof je toch zeker zelf niet’’? Kijkt Jan betrapt of terneergeslagen, zo van ‘’ik kan niet geloven dat je denkt dat ik het ben…’’ Ruben is de enige die een beetje onleesbaar blijft. Maar, het leuke is: in plaats van dat de kandidaten in Georgië al ontdekken wie de Mol is en wie wint en verliest, zegt Art dat ook zij het pas zullen horen tijdens de live ontknoping – en die vindt volgende week plaats. Dat maakt de anticipatie nog groter!

Wie is de Mol?

We gaan het zien… ik hoop op Olcay als Mol, Jan als winnaar en Ruben als verliezer. Als ik even realistisch kijk, is het misschien logischer dat Ruben de Mol is, aangezien Olcay en Jan allebei op Ruben zitten en geen van beide mannen Olcay verdenkt… dan zou ik Olcay als winnaar willen zien en Jan als verliezer. Maar eerlijk? Ik weet het niet. Misschien blijkt het Jan te zijn, die ik gedurende de hele serie het minst verdacht heb. Nu ik erover nadenk, het zou nog best realistisch zijn dat hij het is. We gaan het zien!

Aflevering 10: Ontknoping

Tja, een echte aflevering is het natuurlijk niet, dit livespektakel in het Amsterdamse Vondelpark waarbij in aanwezigheid van talloze fans – Molloten – plus alle kandidaten van dit seizoen de winnaar, verliezer en de Mol worden onthuld. En, toegegeven: het is ook niet allemaal even interessant, zeker niet in het begin. De praatjes van Art met de afvallers zijn leuk, zeker de interactie tussen de kandidaten onderling, maar toch heb ik daar nooit echt aandacht voor: alles wat besproken wordt, is toch al bekend.

Nee, het échte moment komt wanneer Olcay, Jan en Ruben ten tonele verschijnen en buiten, op een podium midden tussen het publiek, komen staan, samen met Art. Altijd een magisch moment als ze opkomen en door het publiek worden verwelkomd. Een extra leuk momentje: Olcay die door de onwijs galante Ruben en Jan bij de hand wordt genomen als ze de treetjes moet beklimmen en afdalen, want tja… Olcay en haar killerheels. En je kunt zeggen wat je wilt, maar het is wel een héél leuk finaletrio dit jaar! Maar dan is toch echt het moment daar…

De drie staan voor Art, tussen het publiek, en hij spreekt ze toe zoals hij zou doen als het op locatie was opgenomen, zoals in voorgaande seizoenen het geval was. Olcay krijgt als eerste Arts toespraakje, met als afsluiting: ‘’jij bent… NIET de Mol.’’ Helaas, want ik had het echt supervet gevonden als ze het wel was geweest en ik vind dat ze zich toch aardig verdacht heeft gemaakt. En dan gaat het tussen Ruben en Jan… en ik verwachtte echt even heel erg dat Ruben het zou zijn, zoals iedereen zei, en omdat ik Jan er niet echt voor aanzag… maar dan volgt de montage waarin uiteindelijk, bij de testroute in de kasteelruïne in de slotaflevering, Jan te zien is die een ruimte in gaat en zijn spiegelbeeld ziet. En dan: gegil van het publiek, cut naar het Vondelpodium en Jan stapt naar voren… IK BEN DE MOL.

Dat moment is elke keer weer zo geweldig! Ik hoopte het toen het Olcay niet was, maar ik heb hem tijdens de afleveringen eigenlijk nooit serieus verdacht. Ik heb een beetje gegild en vooral keihard gelachen van ongeloof en vervolgens vooral aan de tv gekluisterd gezeten om te zien hóe hij dat dan in hemelsnaam gedaan had. Het zijn altijd weer van die ontzettend goeie hints waar toch niemand op let, en ik vond het echt heel gaaf hoe hij het gespeeld heeft. Hij palmde met zijn charme echt iedereen in – vooral Olcay, geweldig – en hij was zó brutaal en in-your-face met zijn acties, heeft zoveel tijd weten te rekken – geweldig hoe hij zo vaak gewoon heel rustig aandeed – en zat steeds in de perfecte positie om heel sneaky te Mollen.

Al in de eerste aflevering belde hij onwijs vaak naar Art, hij maakte meerdere keren totaal geen haast tijdens een opdracht, zorgde er steeds voor dat er nét geen geld binnenkwam of dat hij eigenlijk helemaal niet zo winstgevend bezig was… hij was echt de perfecte fanatieke kandidaat en zoals-ie zelf ook zei: ik heb me als Mol precies gedragen zoals ik als kandidaat zou doen. En hij heeft iedereen erin laten lopen. Echt, geen moment heb ik serieus gedacht dat hij het kon zijn… tuurlijk, hij deed soms wel wat rare dingen, maar nooit zo raar als Ruben en Olcay. Echt fantastisch. Zeker omdat-ie een paar keer echt bíjna tegen de lamp had kunnen lopen… toen hij langs de kandidaten liep bij het vraagspel en Ruben hem bijna zag… ZO GOED.

En dat betekent dus dat Ruben de winnaar is en naar huis gaat met de pot van zeventienduizend euro. Gelukkig is Jan als Mol wel zo fiedel geweest om de pot, die hij als penningsmeester had gekregen, veilig te bewaren en niets eruit te laten verdwijnen. Maar echt, wat heeft hij het goed gedaan en wat was het tof om naar hem te kijken en om nu te bedenken wat-ie allemaal heeft uitgevreten! Met recht een onwijs goed seizoen. Jammer dat Olcay niet heeft gewonnen of de Mol bleek, maar het was echt heerlijk om te kijken. Enne, nu hoop ik toch wel heel erg op een vrouwelijke Mol volgend seizoen… maar hoe dan ook, het was weer geweldig.

Wat vind jij van de onthulling van de Mol?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]