De bekendmaking van de kandidaten… de teasers en promo’s op tv… het aftellen naar de eerste aflevering… de trust no one-voiceover… het zoeken naar aanwijzingen in de leader… het kippenvel bij de muziek in het begin van de eerste aflevering… de shock en het ongeloof bij de meest gemene twists… de spanning tijdens het wachten op de rode en groene schermen… de theorieën en de IS DIT EEN AANWIJZING-gedachtegang… de bondjes en grappen en blunders… het leedvermaak als er gefaald wordt en het genieten van de geweldige opdrachten en locaties… ik heb het natuurlijk over het televisiefenomeen Wie is de Mol?! Het achttiende seizoen is een paar weken geleden begonnen en dat betekent dat morgen alweer de negende aflevering op tv is. Hoewel ik normaliter geen recaps van series schrijf, is dit een programma waar ik af en toe mijn gedachten even over kwijt móet. Daarom: een tweewekelijkse Molblog! 

Aflevering 7: Schijnwerper

Aflevering 7 alweer: de klok tikt door, de tijd gaat snel, nog maar drie afleveringen en dan is het seizoen alweer voorbij. En het wordt spannend, jongens! We zijn namelijk op het punt aangekomen dat iedereen zich verdacht maakt, dat het iedereen zou kunnen zijn en dat het steeds lastiger wordt om zeker te weten wie de Mol is. Zeker na deze week, want jeetje… wat een gave aflevering was dit! Er is nogal wat gebeurd en gedaan en gezegd, dus laten we er meteen in duiken.

Bondjeloos

In de vorige aflevering was Simone de enige die na de Rood/Groen-opdracht haar scherm te zien kreeg, iets waar ze naar eigen zeggen best blij mee is, want het betekent dat ze een idee heeft of ze op het juiste spoor zit. Hmm… het Molspoor, wellicht? Intussen wordt er tijdens het beruchte ontbijtgesprek verkondigd dat sommige mensen best wel bondjesloos zijn… maar is dat wel echt zo? Volgens mij bestaat dat niet echt, want bij het redden van je eigen hachje – zoals Olcay zo mooi zegt – hoort juist ook dat je info met elkaar deelt en van elkaar probeert te verkrijgen. Hoewel het wel steeds meer begint op te vallen dat Simone geen bondje heeft en overal een beetje buiten valt…

Opdracht 1: Oplichten

Maar goed, tijd voor de eerste opdracht. En deze heet, jawel: Oplichten. Behoorlijk verband met de titel van de aflevering: Schijnwerper. We zullen zien wat dat brengt! De kandidaten moeten in een verlaten sanatorium dat veel weg heeft van het hotel uit de vorige aflevering vijf opdrachten uitvoeren, waarvoor ze steeds 3 minuten hebben – en ze kunnen allemaal hun klok herstarten zodat ze aan het totaal van de 21 minuten die de opdracht duurt, kunnen komen. Wordt je kok niet op tijd herstart, dan lig je eruit… het zou een eitje voor de Mol zijn om te ”vergeten” de klok te herstarten, OF om vanuit de controleroom verkeerde info door te geven over hoe veel tijd er nog op de klokken staat.

En die persoon in de controleroom is – uiteraard – controlefreak Olcay. Want zij wil graag ”de lakens uitdelen en alles in de gaten houden” maar vervolgens gaat ze er wel herhaaldelijk vandoor?! Om te helpen bij de opdrachten, maar waarom wilde je dan zo graag in de controleroom staan?

Het zijn nogal ingewikkelde opdrachten, maar algauw blijkt dat ze allemaal met lampjes en licht te maken hebben, en dus met schijnwerpers… en oplichten… hmm. Afgezien van het rennen als mallen, gebeurt er niet héél veel bijzonders. Behalve dan wanneer Stine Ruben alleen laat bij ”hun” opdracht en vervolgens terugkeert om zijn werk af te maken of te corrigeren… ook Simone gaat op zeker moment door naar een andere opdracht en Jan is raar aan het doen wanneer hij besluit zijn klok te herstarten terwijl de opdracht nog maar twee minuten duurt – huh? En dan gebeurt er nog iets vreemds: bij één opdracht vormt een aantal gloeilampen op een rij de letters SMO… Jan suggereert dat dat staat voor ”Simone is de Mol” en Simone staat ernaast en wauw – het lijkt serieus alsof ze een betrapte annex verslagen blik op haar gezicht heeft. Beetje gek.

Er wordt 750 euro binnengehaald, maar dat had meer kunnen zijn als Stine niet nét naast de oplossing van één opdracht had gezeten – zoals ze al wel vaker nét ergens naast heeft gezeten. Maar ook Ruben heeft die opdracht niet echt goed gedaan… vreemde dingen, mensen, vreemde dingen.

Opdracht 2: Praten als Brugman

Gelukkig is de tweede opdracht een heel stuk leuker om naar te kijken: deze heet Praten als Brugman en houdt in dat de kandidaten een historische Georgische brug wit moeten schilderen én mensen zover moeten krijgen om hen daarbij te helpen, zodat alles klaar is voor de opening door de burgemeester. Jan en Olcay besluiten te gaan werven en Stine, Ruben en Simone behoren tot de verfploeg. Zeggen ze, want Ruben, Stine en Simone zijn vervolgens net zo goed op mensen aan het inpraten, maar dat zal wel niet zoveel om het lijf hebben.

Jan en Olcay gaan intussen de stad in en zijn plots de partyplanners, wat enorm leuke scènes oplevert – maar is het nou eigenlijk wel echt nuttig wat ze doen? Tuurlijk, een feestje bouwen trekt mensen aan en is gezellig, maar echt… hm. Wat deze opdracht echter zo leuk maakt – en dat heb ik eigenlijk altijd bij opdrachten die in de stad uitgevoerd moeten worden, is het contact dat ze echt met de mensen hebben en de heerlijke interacties die dat oplevert. Zoals Ruben, die helemaal Buurman & Buurman is omdat hij een Georgische verfpot open probeert te krijgen, Olcay die verkondigt dat ze uit het LAND Amsterdam komt en vervolgens een tik op de bil krijgt, Jan die de ultieme charmeur is om dames mee te krijgen voor het verven, Olcay en Jan die maar een dansje gaan doen om een muzikant te werven… heerlijk om te zien.

En ze verdienen er nog 1250 euro mee ook, want zoals Ruben al opmerkt: de burgemeester keek eens om zich heen, zei iets in het Georgisch en zag dat het goed was (die gast is hilarisch). Ik geloof dat ik dit één van de leukste opdrachten van dit seizoen vind, ook omdat er niet echt gemold wordt en de sfeer wat minder competitief is. Hou ik wel van, lekker genieten.

Cutshot naar Stine die helemaal zen en aan het mediteren is, op zoek naar de waarheid in alle leugens… hmm, misschien omdat ze liegt en bedriegt om te verbergen dat ze de Mol is? Ik kan er niets meer aan doen dat ik zelf in dat soort shots en uitspraken hints probeer te vinden, haha. Art merkt ook nog even op dat het lijkt alsof de Mol de teugels wat laat vieren deze aflevering, en daar heeft hij helemaal gelijk in.

Opdracht 3: Per ongeluk

Maar dat verandert bij de derde opdracht! Per ongeluk, heet deze. Hmm. De kandidaten moeten postpakketten sorteren én bezorgen terwijl ze in een trein rijden, en als ze dat verkeerd doen, verdwijnt er geld uit de pot. Goed bezorgen levert geld op. Ze zitten allemaal in een compartiment, waarbij Ruben en Stine als wisselpersonen fungeren. Oh jongens, dit is echt een rampzalige chaos. De muziek uit Murder on the Orient Express maakt het ook serieus helemaal af.

Wat er nou eigenlijk precies gebeurt bij deze opdracht? Geen idee. Ik heb wel achteraf een stukje MolTalk gekeken, en daarin werd gezegd dat er vlak aan het begin een pakket van de trein lijkt te vallen, wat zou kunnen verklaren dat niet alles uiteindelijk goed gesorteerd en bezorgd lijkt te zijn. Sterker nog: er is geen 1500 euro verdiend met sorteren en er is maar liefst 500 euro uit de pot omdat er twee pakketten verkeerd bezorgd zijn.

Wat ik wel weet, is dat Stine raar was met doorgeven en dat Simone eigenlijk van alles en nog wat wel en niet aan het doen was… zij maakt op zeker moment volgens mij ook de opmerking dat alles VRIJWEL goed is. Ja, maar Simone… VRIJWEL betekent geen geld! Dat er gemold is, is zeker… maar door wie? En waar? En hoe? Grote chaos. Grote, grote chaos. Stine lijkt zelfs te lachen wanneer Art bekend maakt dat er geld uit de pot is verdwenen… vreemd. Ik ben heel benieuwd naar de onthullingen over deze aflevering bij de ontknoping.

De test

En dan… tijd voor de test. Opvallend: Olcay zegt alle te zullen inzetten op Ruben. Zij krijgt haar scherm niet te zien bij de executie, maar ze had in ieder geval niet meer fout dan Stine – die, tot mijn grote schok, eruit is. Heel apart want ik zat héél erg op haar en volgens mij heel veel andere kijkers met mij, maar het viel ergens wel een klein beetje te verwachten misschien: dit is WIDM, we worden constant op dwaalsporen gezet en het wordt constant obvious gemaakt wie het zou zijn… en vervolgens gaat die persoon eruit.

Wie is het nu dan? Simone? Of toch Jan, die, zoals ook in Moltalk werd gezegd, wel steeds de leiding neemt maar eigenlijk maar heel weinig werk écht doet? Of Ruben, die steeds vager begint te doen? We zullen het gaan zien: er moet nog één iemand uit voordat de finale gespeeld gaat worden, dus het wordt nog spannend. Zeker als je bedenkt dat de Mol al flink bezig is geweest, aangezien er op dit moment 11.700 euro in de pot zit, terwijl dat maar liefst 46.750 had kunnen zijn als alles goed was gegaan. Oh boy, oh boy oh boy.  Eén ding is zeker: wat een goed seizoen is dit!

Aflevering 8: Gelijkgestemd

De halve finale, jongens! Eigenlijk toch wel heel vet om te zien dat mijn theorie over wie waarschijnlijk de finale zouden gaan halen, aardig begint te kloppen: al vanaf het begin vind ik Olcay en Jan het tofste en verwachtte ik dat Simone of Stine de Mol zou blijken te zijn. Dat Ruben er nog in had gezeten, verwachtte ik niet, maar volgens mij is hij sowieso de verrassing van dit seizoen. De afvallers van de laatste afleveringen zijn steeds ook heel verrassend geweest en met elke exeutie en eigenlijk met elke opdracht wordt de anticipatie groter: wie gedraagt zich vreemd? Wat is hier in de montage gedaan? Wie is waarschijnlijk aan het Mollen geweest? Maar als er één aflevering is die bewijst dat niets is wat het lijkt, dan is het deze wel. Laten we eens kijken.

Calculeren

Het eerste wat me vanavond opvalt, is dat Simone in zwart en wit is gekleed bij de openingsfoto, terwijl de rest donkere kleuren aan heeft. Man, ik begin diep te zinken…  ik lette nooit echt op kleuren van kleding en zo, dat vond ik nogal onzinnig, maar nu mijn Mol Stine eruit is, zet ik alles in op Mol Simone. Dus ja, dan ga je ook maar naar kleren kijken. Ik begin ook extra goed op te letten en zo ontdek ik dat Ruben en Jan elkaar verdenken, wat ik toch enigszins bijzonder vind, en dat iedereen probeert te calculeren met wie ze graag de finale willen halen. Bondjes bereiken nieuwe levels en ook dat levert interessante scènes op. En naast een beetje vieren dat ze toch de halve finale hebben gehaald, worden er ook wel achterdochtige blikken uitgewisseld. Benieuwd wat dit gaat brengen.

Opdracht 1: Geluidsmix

Eerste opdracht. Setting: een prachtige kloosterruïne in een heuvellandschap. De hoofdrolspelers: verscheidene Georgische zanggroepen die uiteraard Georgische liederen zingen. De bedoeling: uitzoeken welke koren hetzelfde nummer zingen, want daarmee verdien je geld. Wordt er gemold? Misschien door Olcay, die vooral erg wil genieten van de muziek en zich wat treuzelend opstelt, maar als je goed kijkt zijn ze allemaal in de ban van de muziek. Ze behalen een perfecte score en verdienen duizend euro voor de pot: ik geloof dat dit gewoon een mooie, maar vrij tamme opdracht was waarbij niet veel bijzonders te zien viel. Behalve dan dat één koor, zoals gezegd in MolTalk, iets zong wat verdacht veel klonk als ‘’Mol-Cay…’’ Olcay is de Mol?

Persoonlijke informatie

Wat vandaag tussen de opdrachten gebeurt, is veel interessanter. Ruben en Simone besluiten namelijk persoonlijke informatie uit te wisselen over bijvoorbeeld lievelingsacteurs, en eerlijk gezegd snapte ik dat niet helemaal. Ik heb blijkbar gemist dat de persoonlijke vragen, die weinig met het spel te maken hebben, ook in de test terugkomen naarmate de finale dichterbij komt, maar het bijzondere is dat Simone en Ruben elkaar blijkbaar genoeg vertrouwen om dit uit te wisselen – of wordt er gelogen? Intussen wil Olcay met Jan hun persoonlijke vragenlijsten – waar al die gedetailleerde feitjes op staan die de basis vormen voor de test en opdrachten, zo ontdekte ik dankzij MolTalk – uitwisselen, maar Jan heeft daar geen oren naar. Verdacht? Niet zo verdacht als Jans idee dat Olcay tijdens de derde opdracht moet gaan Mollen om ervoor te zorgen dat Ruben en Simone op haar gaan zitten zodat zij hun kans op een finaleplek vergroten…

Opdracht 2: Car-aoke

Over Simone gesproken, zij heeft toffe humor in deze aflevering. Ze noemt zichzelf één van de laatsten der Molikanen en gebruikt het woord Moldate voor haar uitwisseling van informatie met Ruben. Leuk om op te merken. Maar dan breekt de tweede opdracht al aan: de kandidaten zitten elk in een auto en moeten aan één andere kandidaat liedjes gaan uitbeelden, terwijl de auto dicht blijft én ze in een hoosbui van brandslangwater terecht komen. Dat levert uiteraard hilarische beelden op, én een hoop potentieel Molwerk. Zo doet Olcay eerst ontzettend moeilijk over dat ze zichzelf niet voor gek wil zetten, maar doen zij en Jan het vervolgens wel onwijs goed – terwijl Simone en Ruben er een behoorlijk potje van maken. Ze doen het echter prima, want er wordt 1700 euro verdiend en geef toe: het is hilarisch om naar te kijken.

Opdracht 3: Geldstroom

Dit was één van die onbetaalbaar gave en avontuurlijke WIDM-opdrachten: de kandidaten moesten een raftparcours afleggen en intussen geld te pakken krijgen: dat kon maximaal 4000 euro worden. Ruben steelt wederom de show met zijn grap over Jan in een wetsuit en een natte droom en dat hijzelf meer een behaarde satéprikker is (needless to say, ik ging stuk) en het gekraai en gegil doet het geheel lijken op een ritje in de Piranha-attractie in de Efteling. Er moeten kleuren en vlaggen onthouden worden om te zorgen dat de juiste geldkokers worden gepakt, en in zijn enthousiasme om geld te bemachtigen vliegt lieve Jan de boot uit, pakt Olcay er twee en Simone één en Ruben… niets. Is Olcay in samenspraak met Jan aan het mollen? Iémand Molt, want in plaats van 4000 hebben ze maar 850 euro verdiend en vooral mingeld gepakt. Curieus. Erg curieus.

Wie is de Mol?

En dan is het alweer tijd voor de test. Art was deze aflevering ook hilarisch, overigens, want na veel te flauwe en veel te leuke opmerkingen over valse noten zingen bij de opdracht met de koren, vergat hij voor de trap nog even het klassieke ‘’maak je klaar voor test en executie’’ te zeggen. Wat er bij de test gebeurt? Jan, Olcay en Simone zitten op Ruben, en Ruben zit op Jan. Ruben en Olcay blijken de eerste finalisten te zijn, en dan… krijgt Simone een rood scherm. WAT IN HEMELSNAAM. Nou, nu zijn dus mijn twee Mollen eruit – en nu weet ik het werkelijk waar niet meer. Is het dan toch underdog Ruben, die steeds verdachter is geworden? Of misschien, naar ik hoop, Olcay… die haar fanatisme als perfecte dekmantel gebruikt?

Als ik zou mogen kiezen, dan gok ik op Olcay als Mol, Jan als winnaar en Ruben als verliezer. Maar ik heb eigenlijk gewoon geen idee meer en ik ben waanzínnig benieuwd naar het afsluitende tweeluik.

Wie is volgens jou nu de Mol?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]