De bekendmaking van de kandidaten… de teasers en promo’s op tv… het aftellen naar de eerste aflevering… de trust no one-voiceover… het zoeken naar aanwijzingen in de leader… het kippenvel bij de muziek in het begin van de eerste aflevering… de shock en het ongeloof bij de meest gemene twists… de spanning tijdens het wachten op de rode en groene schermen… de theorieën en de IS DIT EEN AANWIJZING-gedachtegang… de bondjes en grappen en blunders… het leedvermaak als er gefaald wordt en het genieten van de geweldige opdrachten en locaties… ik heb het natuurlijk over het televisiefenomeen Wie is de Mol?! Het achttiende seizoen is een paar weken geleden begonnen en dat betekent dat morgen alweer de zevende aflevering op tv is. Hoewel ik normaliter geen recaps van series schrijf, is dit een programma waar ik af en toe mijn gedachten even over kwijt móet. Daarom: een tweewekelijkse Molblog! 

Aflevering 5: Zienswijzen

Wow, dit seizoen gaat wel vet snel: de vijfde aflevering al, nog maar zes kandidaten… en het leukste: er zit nog maar vrij weinig geld in de pot, uh-oh… Dit was in ieder geval weer een hele gave aflevering, en dat begon al meteen met de eerste opdracht: Geldcircus. De kandidaten zitten in het circusgebouw van Tbilisi, in een gave circuspiste. In tien minuten moeten de kandidaten een kaartenhuis bouwen en per succesvol exemplaar krijgen ze 250 euro… makkie, zou je zeggen. TOT HET CIRCUS LOSBARST. Want opeens komt er publiek binnen en wordt het een drijvend circus, met acts van clowns, acrobaten… zie je dan nog maar te focussen op het kaartenhuis! Maar dat is nog niet alles, want tussendoor moeten ze ook nog extra opdrachtjes uitvoeren voor extra geld: de limbo dansen, popcorn uitdelen aan kinderen…  ontzettend gaaf om te kijken, maar wát een circus inderdaad!

Loes en Olcay

Met de opdracht wordt maar liefst €1640 binnengesleept, waarvan vijfhonderd euro door Loes wordt gevonden. Eigenlijk zomaar, vlak voor het einde van de tijd… en vlak nadat ze bij de popcornopdracht besloot om mensen in het publiek popcorn te gaan geven in plaats van kinderen. Huh? Wat voer je uit, Loes? En Olcay, wat voer jij eigenlijk uit? Er wordt namelijk een nieuwe penningmeester gekozen, en dat wordt Ruben… en Olcay ziet dat eerst bepaald niet zitten, maar vervolgens tóch wel… maar dan wil zij wel de geldcontroleur zijn om te checken of alles steeds goed gaat en het bedrag hetzelfde blijft. ‘’Een controller’’, aldus Olcay. Ja meid, dat ben je inderdaad, met je fanatisme en je wantrouwen… gemixt met sympathie, maar toch. Je bent een keiharde!

Opdracht 2: Chaos

Oké, hier gebeurt iets raars. Bij de tweede opdracht mag kersverse penningmeester Ruben opeens een sleutelrol spelen. That’s a first… toch? Mede-Molloten, is dit eerder gebeurd? Of Ruben er zo blij mee is, is een tweede… hij kijkt nogal hulpeloos – maar dat is ook eigenlijk wel ‘’Rubens blik’’, zoals wordt opgemerkt, geweldig. Olcay is intussen stikjaloers dat zij niet nog steeds penningmeester is en ik begin te denken dat Ruben toch aardig verdacht is… hij is de ogenschijnlijk loyale underdog die toch een behoorlijk vuil spelletje lijkt te kunnen spelen. Dubieus, much? Maar goed, de opdracht… Chaos. De kandidaten moeten in auto’s naar Art zien te komen en Ruben mag bepalen welke kandidaat wat meekrijgt: een envelop met geld of met jokers, of met niks. Maar onderweg is er steeds een auto minder, dus slechts één iemand komt aan.

Vooropgezet plan?

Ik moet zeggen dat ik deze opdracht behoorlijk onduidelijk vond. Like… staat er steeds een auto minder klaar en is het dus een kwestie van wie het snelste zijn met het vinden van een auto… of zijn er willekeurige auto’s die een andere weg nemen waardoor kandidaten niet aankomen? In hoeverre is dit een vooropgezet plan? Het is in ieder geval wederom een kip zonder kop-race, of misschien eerder een duivel op je hielen-race. Wat opvalt: Stine krijgt een envelop met niets en ziet het als haar taak om te zorgen dat er geen jokers binnenkomen… waarom? Is ze bang voor haar medekandidaten? Wat er vervolgens gebeurt, is dat Simone, Olcay, Jan en Stine achtereenvolgens afvallen, misschien niet snel genoeg zijn… en daardoor kunnen mollen? Loes haalt 500 euro binnen en dat wordt verdubbeld, dus 1000 euro voor de pot. Erg onduidelijk… maar goed. Geld voor de pot!

Intriges

Wat ik me afvraag: als Stine de Mol is, zoals ik vermoed, dan had zij eigenlijk als eerste moeten eindigen. Haar envelop met niks had namelijk niks opgeleverd voor de pot, en de Mol wil zo min mogelijk geld in de pot… maar dat was ook wel heel obvious geweest. Intussen zijn er flink wat intriges tussen Jan, Loes en Ruben omdat Ruben een bondje heeft met allebei en ze dat ook allen van elkaar weten, dus er wordt lekker wat doorgebriefd en tegen elkaar uitgespeeld, heerlijk. Bijzonder is wel dat Simone eigenlijk helemaal geen bondje heeft. Ze valt er een beetje buiten… of valt ze opzettelijk niet zo op? En Stine en Olcay hebben samen een bondje volgens mij, maar of dat nou echt zo sterk is…

Opdracht 3: Woordzoekers

Als taalfanaat vond ik dit ook weer een hele gave opdracht, vooral omdat er veel gelegenheid was om te mollen. Er moet een enorme woordzoeker worden gemaakt: de namen van de kandidaten en woorden die met het spel te maken hebben, moeten worden weggestreept zodat er een zin gevormd wordt en als die zin correct is, verdienen ze €1000. Opvallend: Loes’ naam komt in de montage als eerste in beeld. Ook opvallend: zij is degene die in de biect aangeeft dat ze bij deze opdracht een stapje terug wilde doen en de kat een beetje uit de boom wilde kijken… typisch een Mol-houding! Het is een waanzinnige opdracht waarbij ik echt heb zitten opletten wie er aan het mollen is geweest. Degene die woorden niet goed wegstreepte (Stine?) Degene die doorgaf dat woorden wel gezocht moesten worden of juist niet terwijl dat valse info was (Olcay?) Wie streept wat weg?

Streept de Mol de Mol weg?

Op sociale media verscheen een heel interessant plaatje waarop te zien is wie wat heeft weggestreept tijdens deze opdracht. Ik vind het enorm curieus, zeker omdat de zin uiteindelijk Streept de Mol de Mol weg moest zijn (de kandidaten hadden het fout, dus geen geld voor de pot). Wie heeft Mol weggestreept? De aanwijzingen lijken op Stine te duiden: zij streepte volgens mij haar eigen naam en het woord Mol weg… maar het zou óók kunnen duiden op Jean-Marc van Tol, er gaan geruchten dat hij aanvankelijk de Mol was maar dat Stine het vervolgens werd en dat zij (Mol) zijn naam (ook Mol) wegstreepte… wauw! Hele interessante opdracht om nog verder over na te denken.

Loes verdacht?

Het was me de aflevering wel. In de aanloop naar test en executie worden er nog lekker wat bondjes gesmeed: het wordt Jan behoorlijk heet onder de voeten, dus hij probeert iedereen in zijn bondje mee te krijgen… en intussen heeft Olcay de briljante ingeving dat maar één persoon de Mol is en dat de rest dus gewoon vrolijk kan samenwerken. Ja, Olcay, hartstikke leuk idee, zeker als je niet weet wie de Mol is en wie je al dan niet kan vertrouwen! En dan de ontknoping: Loes moet eruit. Superjammer, want ik vond haar één van de leukste kandidaten. Wat me ook opvalt, is dat de montage zó slim is: juist in deze aflevering vond ik Loes enorm verdacht, terwijl dat dus nergens op bleek te slaan. Ze kunnen ons zó goed op een verkeerd spoor zetten en dat vind ik zó sterk!

Aflevering 6: Verlost

De titel van aflevering 5 was Zienswijzen en wijst volgens veel Molloten op het voor het programma cruciale begrip tunnelvisie. Daar kan ik me wel in vinden: Ruben moest sterk op zijn (tunnel?)visie vertrouwen bij de Chaos-opdracht en ook de Woordzoeker-opdracht had er veel mee te maken… wie streept wat weg… streepte de Mol de Mol weg? Benieuwd wat déze aflevering gaat brengen. De intro is in ieder geval al leuk: Art geeft uitleg terwijl het steeds dichterbij komende kabelbaanhokje de show steelt en Stine is aan het gushen over hoe ze houdt van het Georgische landschap. Is het misschien een landschap waarin de Mol in z’n element is? Of begin ik nu overal hints te zien? Dat doet het programma met je…

Opdracht 1: Sleutelpositie

Setting: een verlaten kuuroordhotel, naargeestig maar intrigerend. De opdracht: de kandidaten worden opgesloten in kamers en moeten met hun sleutelbossen alle vijftig hotelkamers openen. Maar… penningmeester Ruben (opnieuw een voordeeltje!) is de enige die mag rondlopen en hij moet de eerste bevrijden zodat ze daarna elkaar kunnen bevrijden en kamers kunnen openen. Het zijn behoorlijke Shining-taferelen, zoals iemand terecht opmerkt, en het is wel erg curieus dat Ruben ook híer weer een sleutelpositie heeft – vreemd genoeg ook nog eens de titel van de opdracht. Of zou dat verwijzen naar het feit dat iedereen macht heeft over wie ze bevrijden of niet? Jan, Olcay en Simone worden als eersten bevrijd en ontdekken al snel dat in de kamers ook geld en jokers te vinden zijn, terwijl Stine zich verdacht stil houdt in haar kamertje. Ruben slaagt erin de bloedfanatieke, maar niet erg oplettende Jan en Olcay jokers te ontfutselen, vuil hoor!

Slecht persoon

En dan gebeuren er een paar rare dingen. Stine is bevrijd, maar reageert totaal niet op het roepen van de rest, waardoor ze achterblijft en er ook kamers dicht blijven en dus géén geld voor de pot. Wat voer je in godsnaam uit, Stine?! Wat volgt is een heerlijk wantrouwige uitwisseling van wie wat gevonden heeft, waarbij Olcay zelfs iedereen gaat fouilleren – serieus, ik vind die meid geweldig en ik hoop zó dat ze gaat winnen. Ze ontdekt nét niet de jokers van Ruben en wordt vervolgens ondervraagd door Jan, wat in een wel erg flirterig stoeipartijtje eindigt, waarbij ze net doet alsof ze haar zwarte vrijstelling laat zien – dat was gewoon een make-upspiegeltje. Slecht persoon ben je, Olcay, daar heeft Jan helemaal gelijk in. Maar… de écht slechte persoon hier is Stine… want zij STAAT AF TE LUISTEREN bij de deur van Olcay en Jan.

‘’Ik ben de Mol!’’

Intussen hebben Ruben en Simone ook een leuke uitwisseling: ze breken zich het hoofd over waarom Stine haar vrijstelling niet inzet, wat mij toch vrij logisch lijkt: omdat ze de Mol is, jongens. Volgens mij begin ik zelf ook een behoorlijke tunnelvisie te ontwikkelen, en dat is voor het eerst. Het leukste van dit gesprekje is echter het moment dat Ruben aan Simone vraagt: ‘’ben jij de Mol?’’ en ze vrolijk zegt ‘’ja, ik ben de Mol!’’ Natúúrlijk gelooft hij haar niet en natúúrlijk maken ze er een grap van: ‘’oké top, zullen we stopen dan?’’ maar ooohh, wat zal hij op zijn neus kijken – en wij allemaal – als ze het écht blijkt te zijn. Want dat het Stine óf Simone is, staat voor mij wel vast. Hoewel. Ruben maakt zich ook steeds verdachter…

Opdracht 2: Lada’s met lading

De tweede opdracht speelt zich af in een schattig Georgisch dorpje, inclusief shots van hondjes en poesjes en een akkefietje met Art in een auto waarvan de handrem het niet doet – wat voor een lekkere portie luchtige hilariteit zorgt. Bij deze opdracht moeten de kandidaten drie gezinnen  helpen verhuizen, wat inhoudt dat ze auto’s moeten volladen met Mol-meubels. Jan en Stine werken samen, maar Stine gaat halverwege Simone helpen… en Olcay en Ruben werken ook samen. Het wordt allemaal nog interessanter wanneer er nóg wat extra spul mee moet, plús een bewoner die ook graag de overtocht wil maken. Een absoluut te gekke opdracht: het is zenuwslopend wanneer ze gaan rijden, hilarisch wanneer de Georgiërs vrolijk beginnen te zingen en bizar wanneer de volgeladen auto’s bijna botsen. En eerlijk is eerlijk: er wordt goed verdiend, maar liefst €1250. Molacties? Op wat getreuzel na, niet gezien.

Penningmeesterwissel

Had wel gekund overigens, zeker met de Mol-meubels: de Mol had eigenlijk alleen maar meubels mee hoeven nemen die niet mee hoefden, zo van ‘’oohh ik zag de stickers niet.’’ Maar nee. Ik geloof niet dat hier echt is gemold, en Art is met recht trots. Het krijgt een leuke nasmaak wanneer het penningmeesterschap wisselt van Ruben naar Jan, die benieuwd is of het betekent dat mensen hem vertrouwen of dat ze willen weten wat hij doet met het geld, maar hij wil het zelf in ieder geval lekker in de gaten houden. Goed zo, Jan. Zou ik ook doen. En jij bent de Mol niet. Ben ik vrij zeker van. Denk ik.

Opdracht 3: Rood/groen

En dan de laatste opdracht… wacht. HUH? In plaats van instructies voor de laatste opdracht van de aflevering zegt Art vrolijk dat er een test gemaakt moet worden. Wat nou? En hoorde ik dat nou goed dat Ruben (of was het Jan) ‘’ik wist het wel’’ zei? Hoezo kon je dat vermoeden? Dit gaat een staartje krijgen. Zeker omdat er al werd gezegd dat deze of volgende aflevering waarschijnlijk iedereen door zou gaan, omdat het anders niet uit zou komen met het uitzendschema. Maar het blijft lang onzeker, want die test wordt gemaakt en het regent jokers en vrijstellingen, alsof iedereen zich eens te meer realiseert dat niets is wat het lijkt en dat ze er zomaar uit kunnen vliegen. Is het misschien schone schijn dat Stine de hare ook inzet? Of doet ze het om ervan af te zijn, aangezien ze er als Mol toch niets aan heeft?

Groepsgezindheid

In plaats van een executie volgt een opdracht. Dat was niet zo’n verrassing, maar de opdracht zelf is dat wel. Er staan twee borden met rode en groene vlakken die omgedraaid moeten worden. De kandidaten moeten twee teams vormen, team rood en team groen. Art stelt kennisvragen over het spel en de opdrachten tot nu toe en bij een goed antwoord kunnen ze ervoor zorgen dat er geld in de pot komt óf dat hun medekandidaten geen scherm hoeven te zien en dus door zijn. Beetje ingewikkeld, maar ook wel erg interessant. Zeker omdat je niet weet of het ze lukt om voldoende goede antwoorden te geven of dat er toch iemand naar huis moet… er kan een hele hoop gebeuren. Zoals dat Olcays fanatisme het wint van haar groepsgezindheid en ze de enige is die geld zou willen omdraaien in plaats van kandidatennamen.

Spannend

Wat er gebeurt, is behoorlijk intrigerend. Jan, Olcay en Ruben worden omgedraaid en zitten dus in principe safe. Maar Stine geeft een paar keer een nét niet goed antwoord (VERDACHT) en Olcay heeft opeens een black-out, wat niet echt past bij haar fanatisme. Jan haalt een flauwe grap uit door te zeggen dat hij geld omdraait – inclusief gewiekste montage en dreigende muziek – en stelt ze vervolgens gerust door te zeggen dat hij Stine heeft omgedraaid, geweldig.  Uiteindelijk – en ik weet niet precies hoe dat tot stand komt – zijn de vragen en de beurten op en is alleen Simones naam nog over, wat betekent dat zij haar executiescherm te zien krijgt. En dat is GROEN. Dus ze zijn allemaal door. Man, ik had het gaaf gevonden als zij, Simone Weimans, een hele belangrijke Molkandidaat voor veel kijkers, eruit was gevlogen. Maar ach, dit maakt de volgende aflevering alleen nog maar spannender.

Wie is de Mol?

Ik geloof dat ik nu vooral heel erg op Stine zit omdat ik ook erg op haar aan het letten ben steeds, maar ik vind dat Ruben zich ook erg verdacht maakt. Ik blijf er nog steeds bij dat Jan en Olcay door hun vette fanatisme waarschijnlijk het verste gaan komen en ik hoop van harte dat Olcay wint. Simone mag er van mij uit: ook al is ze een potentiële Mol, ik vind haar niet echt heel erg verdacht en ik heb ook niet echt een feeling bij haar. Maar ik weet echt niet meer wie er nou nog uit moeten gaan of niet… Ruben is een veel sterkere speler geworden dan hij in het begin leek te zijn, en mijn gevoel van winnen gaat steeds meer naar Olcay en minder naar Jan… dus misschien wordt de finale wel Ruben/Olcay/Stine? Dat zou dan betekenen dat Jan en Simone er nog uit moeten. Ik heb geen idee, maar we gaan het zien!

Wie denk jij inmiddels dat de Mol is?

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]