Een Netflix voor boeken: de droom van iedereen die graag leest en lange tijd leek het ook slechts een droom te blijven. Maar inmiddels is daar verandering in gekomen: een tijdje is er al Bliyoo, een platform van de Bruna voor boeken en tijdschriften. Mijn abonnement op die dienst heb ik inmiddels opgezegd, want ik vond het gewoon niet fijn werken hoewel er wel wat mooie boeken op stonden. Een prachtig én efficiënt alternatief is Mofibo, een app voor je smartphone en tablet die ik eigenlijk per toeval via Facebook ontdekte omdat het helemaal niet groots werd aangekondigd of zo. Ik gebruik de app nu een tijdje, heb er inmiddels twee boeken op gelezen en ik ben fan!

Wat is Mofibo?

Mofibo is een dienst voor digitale boeken die is opgericht in Denemarken, simpelweg door een gebrek aan een soortgelijke service, vergelijkbaar met Netflix en Spotify maar dan voor boeken. De app is er voor Android en Apple en is gratis, maar voor het abonnement betaal je na een proefmaand voor €1 een tientje per maand. Daarvoor krijg je ontzettend veel boeken in het Nederlands, Engels, Deens én Zweeds, zowel in ebook- als in luisterboekformaat!

De boeken zijn gesorteerd op genre en de app is visueel erg mooi, met veel mogelijkheden om je account te personaliseren, leeslijsten voor gelezen en te lezen boeken en een boekenplank die ruimte biedt aan drie boeken tegelijkertijd. Tijdens het lezen kun je zaken als helderheid, lettergrootte en lettertype aanpassen en een heel groot voordeel is dat de boeken op je boekenplank óók offline te lezen zijn, perfect voor op vakantie dus!

Daarnaast krijg je persoonlijke aanraders en kun je boeken beoordelen. Wat het aanbod betreft zijn er behoorlijk wat grote uitgevers aangesloten bij Mofibo, en dat houdt in dat de ebooks die er van die uitgeverij te vinden zijn, vrijwel zeker ook op Mofibo beschikbaar zijn. Uitgevers als Moon en Boekerij zijn bijvoorbeeld nauw betrokken bij de boekendienst.

Mofibro

Wat vind ik van Mofibo?

Daar kan ik kort over zijn: ik vind het top! In het begin is het even zoeken en wennen omdat er echt héél veel boeken in de app staan en je wel even moet weten wat je precies wilt lezen. Daarnaast moet ik altijd even over een soort drempel heen: ik denk dan in het begin ‘’er zijn nog zoveel boeken die ik in fysieke vorm moet lezen én er zijn nog zoveel ebooks die ik al heb gekocht en nog moet lezen’’ maar zelfs als dat ook bij jou het geval is, kun je veel aan Mofibo hebben.

Voor €9,99 per maand heb je een enorm groot aanbod en er zitten altijd wel boeken tussen die fijn zijn om te lezen: boeken die ik fysiek in de kast heb staan maar toch liever digitaal lees zonder ze extra te moeten kopen, boeken die ik wel maar tegelijkertijd niet wil lezen en op deze manier ongedwongen kan uitproberen of boeken waar ik gewoon benieuwd naar ben en die ik zo lekker als ebook kan lezen in plaats van ze bij de boekwinkel te scoren. Genoeg redenen om er gebruik van te maken dus: je kunt gewoon lezen op je eigen manier en dat is heel fijn.

Lezen met Mofibo

Het lezen werkt ook heel fijn en relaxed. Jammer vind ik wel dat de app niet laat zien hoeveel bladzijden het daadwerkelijke boek heeft of hoeveel bladzijden een hoofdstuk is: het aantal pagina’s wordt bepaald door de lettergrootte die je gebruikt. Ook vind ik het jammer dat van veel boeken, zoals de historische romans van Simone van der Vlugt, wel de luisterboeken maar niet de ebooks beschikbaar zijn.

Maar eigenlijk is dat het enige: verder vind ik Mofibo echt wel heel prettig. Ik heb inmiddels Anna & de french kiss en Eenzaam en extreem ver weg in de app gelezen en ben er heel tevreden over. Minpuntje is wel dat de boeken echt alleen op je smartphone en tablet gelezen kunnen worden en dat je ze dus niet naar je ereader kunt verplaatsen… maar dat is natuurlijk ook hartstikke logisch, aangezien het echt een mobiele dienst is. Ik vind het in ieder geval heel fijn werken en ben blij met mijn abonnement!

Gebruik jij Mofibo al?

You may also like...

10 Comments

 1. Mij lijkt het concept geweldig, maar ik vind het jammer dat het niet beschikbaar is op een ereader. Ik vind een tablet of telefoon toch best vervelend lezen.

  1. Dat snap ik ook wel inderdaad!

 2. Mij lijkt het concept geweldig, maar ik vind het jammer dat het niet beschikbaar is op een ereader. Ik vind een tablet of telefoon toch best vervelend lezen.

  1. Dat snap ik ook wel inderdaad!

 3. Netflix voor boeken inderdaad: what’s not to love. Toevallig ben ik op dit moment voor het eerst eens een boek op mn tablet aan het lezen (ik ben normaal echt meer van de ereader) en ik moet zeggen: als ik kies voor een zwarte achtergrond met witte letters vind ik het prima lezen. Binnen tenminste. Buiten in de zon heb ik me er nog niet aan durven wagen.

  1. Tip voor als je toch buiten wilt lezen op je tablet: zet je schermhelderheid omhoog én de helderheid van de app waarin je leest, dan heb je helemaal geen last van de zon!

 4. Netflix voor boeken inderdaad: what’s not to love. Toevallig ben ik op dit moment voor het eerst eens een boek op mn tablet aan het lezen (ik ben normaal echt meer van de ereader) en ik moet zeggen: als ik kies voor een zwarte achtergrond met witte letters vind ik het prima lezen. Binnen tenminste. Buiten in de zon heb ik me er nog niet aan durven wagen.

  1. Tip voor als je toch buiten wilt lezen op je tablet: zet je schermhelderheid omhoog én de helderheid van de app waarin je leest, dan heb je helemaal geen last van de zon!

 5. Dit moet volgens mij geweldig zijn, maar ik lees weer niet zo graag op mijn iPad. Ik wil ook gewoon op mijn ereader kunnen lezen! Maar het aanbod schijnt inderdaad fijn te zijn!

 6. Dit moet volgens mij geweldig zijn, maar ik lees weer niet zo graag op mijn iPad. Ik wil ook gewoon op mijn ereader kunnen lezen! Maar het aanbod schijnt inderdaad fijn te zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]