Het is vandaag 11 juni en ik heb al twee boeken uit sinds het begin van de maand. Hoe dat komt? Doordat het zomervakantie is. Want de hoeveelheid schoolwerk is aanzienlijk geslonken en ook mijn vermoeidheid is aanzienlijk gekelderd, dus… ik heb veel vrije tijd. Die vul ik onder andere op door te lezen. En wat leest in de zomer lekkerder dan een chicklit? Veel meisjes/vrouwen zullen zeggen: NIETS! Nou, daar ben ik het niet helemaal mee eens. Maar van de twee chicklits Nieuw in New York (Renske Werner) en Catwalkgirl: Killerheels en modedromen (Marieke Ordelmans) heb ik weldegelijk genoten.

 

Kijk: ik ben geen fan van chicklits. Over het algemeen vind ik het flutverhaaltjes met veel te oppervlakkige personages en voorspelbare plotlijnen die alleen maar om seks en het vinden van Mr. Right draaien. Dat doet ’t ‘m gewoon niet voor mij, dat vind ik geen goed boek. Maar, zo heb ik ontdekt, er zijn chicklits die anders zijn. Chicklits voor jonge meiden, tienermeiden eigenlijk, die over tienermeiden gan. Zoals de boeken over It-girl Annelore en de twee boeken over catwalkgirl Jill. Die zijn leuk om te lezen. Waarom? Nou… lees verder!

Annelore: Nieuw in New York – Renske Werner.
Annelore van Reijckveldt is een typische rijke meid uit het decadente Wassenaar, net verkozen tot It-girl. Met andere woorden: een heel oppervlakkig meisje, een bitch, in wie lezeressen zich echter kunnen herkennen omdat ze toneelspeelt om erbij te horen en daarbij haar echte identiteit verbergt. Wanneer haar uitbundige en oppervlakkige levensstijl (en de torenhoge creditcardrekeningen) haar vader echter teveel worden, stuurt hij haar zonder pardon naar New York om haar leven te beteren. Terwijl ze het voor de buitenwereld doet lijken alsof alles perfect en à la Gossip Girl is, valt de prestigieuze acteeropleiding haar erg zwaar en kan ze zich maar met moeite redden in the big apple.

Waarom is dit een leuk boek? Ik kocht het als eBook omdat het over een it-girl in New York gaat, want daar houd ik van. Maar het is allemaal erg cliché en oppervlakkig: Annelore is het type meisje dat je niet mag en het verhaal zou net zo goed een aflevering van Gossip Girl kunnen zijn – dan zou het leuker zijn.  Natuurlijk is het tof om te lezen over het hippe leventje in New York, maar de personages maken alles een stuk sterker overdreven dan nodig is en daarom is het een typisch geval van lezen om de tijd te verdrijven. Geen wonder dat ik het grootste deel van het boek in de auto heb gelezen…

Rating: 3/5

Catwalkgirl: Killerheels en modedromen – Marieke Ordelmans
De schrijfster is zelf een it-girl in de modewereld en wat haar beter maakt dan Werner, is dat zij een normaal meisje als hoofdpersoon neemt, een typische girl next door. Jill van Maren is namelijk een heel normale doorsnee meid die zich voor de grap opgeeft voor het nieuwe tv-programma Supermodel in de maak – en voor ze het weet zit ze bij de laatste twaalf meiden in het superdeluxe appartement. Zoals Bastiaan van Schaik zei over het boek: Het komt griezelig dicht bij de waarheid en dat is ook echt zo. Dit boek lezen is eigenlijk alsof je naar America’s/Holland’s Next Top Model kijkt. Extreme opdrachten, gemene concurrentes, harde juryleden en een wereld van glitter en glamour die in heel sterk contrast staat met haar gewone leventje thuis.

Waarom is dit een leuk boek? Het is een leuk boek als je van mode en modellen houdt, als je het niet erg vindt om een seizoen ANTM op papier voorgeschoteld te krijgen en als je tegen wat voorspelbare plotwendingen kunt. De personages zijn goed uitgewerkt en spreken de meeste jongedames aan, maar een erg origineel concept is het niet. Deel twee, Glamour en paparazzi, is leuker omdat daarin echt sprake is van een verhaal dat ergens naartoe gaat terwijl je bij dit boek al weet hoe het afloopt, anders had het niet geschreven hoeven worden. Ook dit is dus een leuk boek om gewoon de tijd mee door te komen, bijvoorbeeld perfect als je niet kunt slapen.

Rating: 4/5

You may also like...

1 Comment

  1. Hmm… ik weet niet, ik denk dat ik deze boeken oversla 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]