Vandaag eens een keertje iets anders: geen gewone recensie zoals ik die normaal gesproken schrijf, maar een kortere. Het komt namelijk wel eens voor dat ik van die ‘’lekker tussendoor’’-boeken lees, omdat ik toe ben aan iets anders of om een gaatje te vullen in de blogplanning of de reading hallenge. Dat is dan een boek dat ik wel graag aandacht wil geven op mijn blog, maar waar ik ook weer niet superveel over te schrijven heb omdat ik er niet zo diep in gedoken ben als ik normaal doe met een boek. Dat betekent: een minder lange tekst, met minder foto’s, maar tóch een recensie: want eigenlijk vind ik het zonde om een boek geen plekje op mijn blog te geven als ik het wel tof vond. Vandaag dus zo’n mini-review!  Hoe ik bij dit boek kwam

Kort en Gelukkig is het eerste eigen boek van indie-auteur Marijke F. Jansen: eerder werk van haar is gepubliceerd in de verhalenbundels Magisch en Wonderland van Dutch Venture Publishing en in een Dark Romance-schrijfwedstrijdbundel, maar met Kort en Gelukkig, het eerste deel van wat de Sprookjesjager-serie moet worden, maakt ze haar zelfstandige debuut. Ik ken Marijke van diverse workshops en events, maar had nog nooit echt iets van haar gelezen (afgezien van haar korte verhalen), dus ik was heel benieuwd. Toen ik rond Oud & Nieuw op zoek was naar een laatste boek om de 55 boeken mee te halen, kwam ik deze tegen in mijn voorraadje ebooks en ik besloot het te proberen.

Waar het over gaat

Nadine is een eigenlijk doodgewoon meisje wier leven op zijn kop wordt gezet wanneer ze via de oma van haar beste vriend een medium ontmoet. Vlak daarna beginnen er vreemde dingen met haar te gebeuren: op de vreemdste momenten wordt ze plotseling piepklein. Het medium vertelt haar iets heel verontrustends: ze heeft een glitteraura en dat betekent dat ze de reïncarnatie is van een sprookjesfiguur… nu is het alleen nog de taak aan Nadine om uit te zoeken wat haar sprookje precies is en de bijbehorende verhaallijn te volgen zodat ze haar happy end kan vinden. Maar uitzoeken wat je sprookje is, blijkt nog niet zo makkelijk – en wat Nadine niet weet, is dat er iemand jacht op haar maakt met het idee de happy ends te voorkomen…

Wat ik ervan vond

Ik las Kort en Gelukkig eigenlijk compleet zonder verwachtingen: ik wist dat het te maken zou hebben met sprookjesfiguren in de moderne wereld, maar niet op een Once Upon a Time-achtige manier en verder liet ik me compleet verrassen. Met succes, want dat was het precies: een hele leuke verrassing. Dankzij Jansens vlotte schrijfstijl en vermogen om komische scènes in het leven te roepen vloog ik door het boek heen en was het écht een heel fijn boek ter vermaak en ontspanning. Maar ook het verhaal zelf vond ik erg tof en verrassend goed: het concept van glitteraura’s en gereïncarneerde sprookjesfiguren vond ik heel leuk bedacht, en van het in elkaar puzzelen van de sprookjes heb ik oprecht genoten. Daarnaast vond ik het leuk om aan het denken te worden gezet over wat nog lang/kort en gelukkig eigenlijk betekent.

Jansen verstaat de kunst van dwaalsporen uitzetten en dat komt ook terug in het tweede perspectief, dat van de Sprookjesjager: de verhaalstem is dan zo anders dat het ‘haartjes in je nek’’-materiaal is en toch blijft het heel mysterieus wat hij precies wil en aan het doen is. Het zorgt voor veelzijdigheid in het verhaal, iets wat ook te danken is aan de erg levendige hoofdpersoon. Haar autistische trekjes zorgen voor reëel ontsporende gedachtestromen en het is verfrissend dat ze geen knotsgroot complex heeft, maar door haar sprookjesqueeste juist een beetje de rol van goeie fee op zich neemt. Al met al een vermakelijk verhaal dat goed in elkaar zit en nieuwsgierig maakt naar het vervolg! 3 sterren.

Kort en Gelukkig | De Sprookjesjager #1 | Marijke F. Jansen | Polder Publishers | 170 bladzijden | maart 2017 | fantasy | paperback, ebook (Kobo Plus) | 9789082676501  | Goodreads | Bol.com | Auteurssite |  

You may also like...

2 Comments

  1. Hoera voor mini-reviews! Ik vind ze echt geweldig 🙂 Glitteraura’s klinken trouwens idd als een origineel idee!

  2. Hoera voor mini-reviews! Ik vind ze echt geweldig 🙂 Glitteraura’s klinken trouwens idd als een origineel idee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]