neourban hipster office desktop

Bron beeld: Raumrot

‘’Je moet elke dag iets online plaatsen.’’ ‘’Eén keer per week publiceren is genoeg.’’ ‘’Je stuk mag niet langer zijn dan 400 woorden, anders haken mensen af.’’ ‘’Als je stuk écht goed is, maakt de lengte niet uit.’’ ‘’SEO is essentieel: als je je daar niet mee bezighoudt, mag je jezelf geen blogger noemen.’’ ‘’De lay-out van je blog moet professioneel en op maat gemaakt zijn.’’ ‘’Kwaliteit boven kwantiteit.’’ Begint het je al te duizelen? Dit zijn allemaal uitspraken die je regelmatig hoort uit de mond van ervaren en minder ervaren bloggers: iedereen heeft zo zijn standpunten en argumenten over het bloggen en hoe je dat zou moeten aanpakken. Soms lijkt het alsof je door de bomen het bos gewoon niet meer ziet omdat er zo ontzettend veel mogelijk is op zo ontzettend veel manieren. Maar ik heb het al eerder gezegd en zal het altijd blijven zeggen: als het om bloggen gaat, is er geen goed of fout. Gewoon niet. Er is alleen wat mensen goed en fout vinden. En des te belangrijker is het om een eigen blogmentaliteit te ontwikkelen en daarachter te blijven staan. Hoe doe je dat?

Jij bent de baas

Het is jouw blog. Van niemand anders: helemaal van jou, dus jij mag bepalen hoe je het gaat invullen en hoe je gaat bloggen. Er is maar één regel: jij moet je er goed bij voelen. Waarom? Waarom is dat belangrijker dan allerlei instructies volgen over content, Google Analytics, hosting en lay-out? Omdat jij er tevreden mee moet zijn: dát is waar het om gaat. Bezoekers komen naar jouw blog toe voor de waarde van de content en die waarde zal er alleen in zitten als jij gelooft in wat je maakt (of dat nou video’s, foto’s of teksten zijn) en als jij er vierkant achter staat. Publiceer je iets wat je eigenlijk maar meh vindt, of iets wat gemaakt is op een manier die je eigenlijk niet zo tof vindt maar hebt gebruikt omdat die en die zei dat het zo moest, dan merken je bezoekers dat. Natuurlijk, ik bekijk ook wel eens blogs en bij sommige dingen denk ik dan ook hmm dat zou ik anders gedaan hebben, maar het gaat erom dat jij het zó gedaan hebt omdat jij het zó wilt. Jij bent de baas over jouw blog en jouw blogger-zijn. jij mag – sterker nog, móet – alles bepalen. Echt waar. En dat is echt niet zo makkelijk, want hoe bepaal je hoe je alles wilt en wat je belangrijk vindt?

Geloof me gerust als ik zeg dat ook ik hier nog vaak genoeg tegenaan loop: mijn visie op bloggen is nu allang niet meer hetzelfde als toen ik begon met bloggen en ik wissel nog heel vaak van mening over bepaalde dingen. Soms weet je het allemaal even niet zo goed en ben je maar wat aan het prutsen en ook dat mag best. Mijn visie op het bloggen en blogmentaliteit deel ik hieronder, in de hoop dat jullie daar een beetje iets aan hebben!

Frequentie en consistentie

Oké, dus je hebt bloggers die heel trouw elke dag of een vast aantal keer per week iets publiceren en je hebt bloggers die heel duidelijk staan voor kwaliteit boven kwantiteit en rustig dagen, weken of soms zelfs maanden voorbij laten gaan zonder dat er nieuwe content online komt. Dit zijn bloggers die nooit superveel reacties krijgen, maar wel een trouw volgersnetwerk hebben: dat komt door de kwaliteit van hun content. Waar ik naar neig? Een beetje van beide. Enerzijds vind ik het heel fijn om regelmatig iets te publiceren (ik streef tegenwoordig naar 5x per week) omdat dat ook structuur geeft voor mijzelf. Anderzijds ben ik heel erg voorstander van het idee dat je stukken zodanig kwalitatief moeten zijn dat ze in hun eentje kunnen schitteren en krachtig kunnen zijn zonder andere blogposts nodig te hebben.

Prioriteit en tijd

Bloggen is niet mijn werk. Ik vind het hartstikke tof als bloggers zodanig succesvol zijn dat ze echt kunnen leven van het professioneel bloggen, maar ik geloof dat ik dat niet zou willen. Natuurlijk, ik vind het schrijven superleuk en ben onwijs trots op wat ik publiceer en wat ik daarmee bereik. Maar mijn blog is niet het belangrijkste in mijn leven. Ik studeer, en die studie moet er uiteindelijk toe leiden dat ik carrière wil maken in het onderwijs. Jazeker, ook als dat is gelukt wil ik nog blijven bloggen: het is mijn passie. Maar omdat het vooral leuk moet zijn, iets waar ik tijd en energie in wil steken omdat het me ook heel veel energie en geluk brengt, vind ik het ook oké dat het af en toe geen prioriteit heeft. Want iets prioriteit gaan geven terwijl je dat eigenlijk niet wilt… dat werkt niet. Echt niet. En dat betekent niet dat ik niet serieus met mijn blog bezig ben: et betekent alleen dat het niet het énige en niet het belángrijkste is waar ik serieus mee bezig ben.

Lengte, SEO, privacy, afbeeldingen, onderwerpkeuze: wat doet er écht toe?

Ik kan hier wel een heel verhaal gaan ophangen over waarom ik nooit zo let op het aantal woorden van mijn blogposts, over waarom SEO me niet echt boeit, hoe ik mijn beeld aanpak, welke onderwerpen wel en niet slim zijn en hoeveel je zou moeten delen. Maar dat heeft geen zin, want wat voor mij geldt, geldt niet per se voor jullie ook. Er is maar één ding echt belangrijk als het om bloggen gaat en dat is dat jij je er goed bij voelt (ik val in herhaling, oeps). Natuurlijk kun je tips en adviezen geven en tot je nemen, maar uiteindelijk is er maar een handvol vragen die je jezelf moet stellen. Zoals ik het zie, is het belangrijkste bij een blog de kwaliteit van de content en die content kan op zo ontiegelijk veel manieren kwalitatief zijn. Natuurlijk moet je een beetje goed Nederlands kunnen, natuurlijk moet je de juiste toon gebruiken, natuurlijk moet je een beetje kunnen schrijven. Maar weet je wat een blogpost écht goed maakt? Persoonlijkheid, enthousiasme, iets waardoor je weet dat de blogger echt een hart heeft voor deze content en deze onderwerpen.  En dat is heel makkelijk gezegd, ik weet het, maar het is echt zo. Jouw drijfveer is waar het om gaat.

Bottom line: wat is nou de juiste blogmentaliteit?

Oké, een heel vaag en individualistisch verhaal dit: jullie kunnen wel merken dat ik nogal humanistisch ben ingesteld met mijn ‘’je moet het op je eigen manier doen want dan is het altijd goed.’’ Maar het is wel echt zo. Mijn blogmentaliteit is erop gebaseerd dat ik gelukkig wil worden van mijn blog en tot zover is dat steeds heel goed gelukt omdat ik precies doe waar ik me goed bij voel en wat ik het liefste wil doen. Bloggen is gewoon zoiets persoonlijks dat je daar echt voor moet gaan: bedenk wat je wilt dat je blog je brengt, waarom je wilt bloggen en wat jij belangrijk vindt aan jouw blog en neem dat als uitgangspunt. Houd het gewoon dicht bij jezelf, laat je niet leiden door wat andere bloggers vinden of doen (je kunt dit natuurlijk wel gewoon als inspiratiebron en als aanwijzingen gebruiken) en dan zal het altijd goed gaan.

Hoe zou jij jouw blogmentaliteit omschrijven?

You may also like...

7 Comments

 1. Haha, ik lees net een blogpost met tips voor blogger en begin te zuchten, maar toen zag ik jouw post en klikte ik die meteen weg! Ik ben het met je eens. Hoewel ik van die posts met tips wel eens save op Bloglovin, zijn dat mijn enige opgeslagen posts waar ik nooit meer naar omkijk… Mijn blogmentaliteit? Er lol in hebben, maar wel regelmatig proberen te bloggen. Ik ben namelijk zo iemand die in principe van ieder boek dat ze leest een recensie wil schrijven. Dat betekent dus meteen de recensie typen in word als ik een boek uit heb, en hem dan niet lang daarna ook online te zetten. Dus, lol hebben, regelmatig posten… En tja, ik wil ook wel iets bekender worden. Nee, ik schrijf niet alleen voor de bezoekers, dat zeker niet. Maar ik schrijf ook niet alleen voor mezelf, anders was ik nooit een blog gestart!
  Jet onlangs geplaatst…Loverboys – Helen VreeswijkMy Profile

 2. Persoonlijk streef ik wel naar elke dag minstens een blogposts. Omdat ik dat wil en omdat ik weet dat ik het kan. Ik denk ook dat blogfrequentie minder te maken heeft met kwaliteit dan mensen denken. Er zijn immers ook genoeg bloggers die veel plaatsen en kwaliteit weten te leveren, v.v. natuurlijk ook.
  Emmy onlangs geplaatst…Een wraakzuchtig verleden (Charmed Classics #6) – Cameron DokeyMy Profile

 3. Ik blog gewoon wanneer het mij uitkomt! 🙂
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Natuur of stad?My Profile

 4. Ik schrijf voornamelijk stukjes in het weekend voor het volgende weekend. Door de week spaar ik echter wel ideeën op en bedenk ik alvast wat ik wil schrijven, dus het uiteindelijke bloggen is dan al wat minder werk (:
  Noa onlangs geplaatst…3 boeken die op mijn wishlist staanMy Profile

 5. Ik vind het zelf erg prettig om een planning te hebben. En ik kan me er ook goed aan houden! Ik hoef er geen nachten voor op te blijven ofzo 🙂 Ik blog 5 dagen per week, waarbij sowieso de DIY en review (en video) goed voor zijn bereid! De andere twee dagen wil ik het ook goed, maar gaat het over verschillende onderwerpen.
  Anouk onlangs geplaatst…This Is Me: schrijf-, teken- en plakboekMy Profile

 6. Voor mijzelf merk ik dat ik een planning en goede SEO erg belangrijk vind, maar dat ik me er ook niet altijd aan houd. Want inderdaad: bloggen heeft gewoon niet altijd mijn prioriteit. Leuke content is het belangrijkste en als ik soms even geen inspiratie heb of andere dingen te doen heb, dan ga ik niet koste wat kost een blogpost plaatsen.
  Amy onlangs geplaatst…Cadeautip: TheebloemenMy Profile

 7. Ik heb eigenlijk geen idee hoe ik mijn blogmentaliteit zou kunnen omschrijven doordat ik eigenlijk geen echt stramien gebruik. Het bloggen is iets dat ik heel graag doe en dat is voor mij het belangrijkste. Ondertussen verschijnt er al lange tijd dagelijks een blogpost. Voor sommige zal dat teveel zijn. Die mensen zullen me een babbelkous vinden en misschien wel afhaken maar voor mij werkt het wel. Eigenlijk verschijnen er gewoon zoveel blogposts omdat ik nog zoveel inspiratie heb én omdat ik ervan hou om die ideetjes uit te werken in nieuwe blogposts. Veel meer kan ik er volgens mij niet over zeggen. Zolang ik het graag blijf doen zullen er alleszins nieuwe blogposts verschijnen.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Eigen kweekMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]