Een TBR-lijst: het is een heel fijn instrument om een beetje orde te scheppen in de chaos van alle boeken die je nog moet lezen. Dat het niet voor iedereen werkt, oké: dat geldt natuurlijk voor alles wat met lezen – en leven – te maken heeft. Maar ik vind het enorm lekker werken: eens in de zoveel tijd maak ik een redelijk complete lijst met boeken die ik de komende tijd wil gaan lezen. Tuurlijk, ik mag ervan afwijken en tuurlijk, de volgorde staat niet vast, maar het is een mooie manier om daadwerkelijk aan bepaalde boeken én aan bepaalde leesdoelen toe te komen. Want juist die leesdoelen vormen voor mij een manier om nieuwe genres uit te proberen of eindelijk de boeken te lezen die al zo lang in mijn kast staan. En via deze nieuwe, sporadische rubriek neem ik jullie graag mee in die leesdoelen en in mijn TBR-lijst!

Recensieboeken

Mijn huidige TBR-lijst bestaat uit maar liefst 45 boeken, waarvan acht recensie-exemplaren. Ik vind het belangrijk om deze boeken de aandacht en tijd te geven die ze verdienen zonder dat ze mijn andere leesliefdes in de weg staan. Ik probeer recensieboeken daarom af te wisselen met boeken die ik gewoon lekker voor de lol lees, zowel voor de blogplanning als voor mijn eigen leesdiversiteit. Recensie-exemplaren die ik nog moet lezen zijn bijvoorbeeld Stilte van Mia Sheridan, Alle goede dingen van Clare Fisher, Onzuiver van Sarah Dalton, Niets om het lijf van Kaat de Koeck, Het pistool van Ria Lazoe en Tot de zon aan de horizon vriest van Kathelijn Vervarcke.

Poëziebundels

De laatste tijd lees ik enorm veel poëzie: ik vind het ontzettend fijne boeken die ik relatief snel kan lezen en die me toch eigenlijk altijd wel op een bijzondere manier bijblijven. Ik heb er al best wat gelezen, maar mijn Goodreads staat vol met bundels die me óók interessant lijken… dus zodra ik door de bundels in mijn kast heen ben, mag ik er daar een aantal van bestellen van mezelf. Op mijn huidige TBR-lijst staan vijf poëziebundels: the sun and her flowers van Rupi Kaur, Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman, the princess saves herself in this one van Amanda Lovelace, Sister Heart van Sally Morgan (een roman in versvorm) en Correct me, I’m wrong van Lot Madeleine.

Bibliotheekboeken

Ook de bibliotheek heb ik weer helemaal ontdekt! Begin van het jaar heb ik aar wat boeken gehaald die ik graag wilde lezen, maar waarvan ik twijfelde of ik ze zelf wilde kopen. Ik kan deze boeken in principe zo lang houden als ik maar wil, maar ik wil ze wel een béétje voorrang geven omdat ik het anders sneu vind voor mensen die deze titels ook graag willen lezen. Zodra ik door mijn recensie-exemplaren en poëziebundels heen ben, wil ik deze boeken dus graag gaan lezen. Welke ik heb? De eliminatie van Danielle Bakhuis, De hemel kan wachten van Gideon Samson, N22 van Joyce Roele, Tussen de sterren van Katie Khan en De wereld achter het hek van Zara Fraillon. Ook vijf dus.

Non-fictie

De twee grootste categorieën op mijn huidige TBR-lijst zijn echter non-fictietitels en pas gekochte boeken. Ik lees graag non-fictie omdat ik van persoonlijke ontwikkeling hou en mijn wereldje op deze manier graag een beetje uitbreid, maar ook omdat het boeken zijn waar ik echt iets van kan leren en die vaak ook verfrissend zijn om te lezen. Mijn non-fictieplank is echter al veel te lang veel te statisch, dus vandaar dat ik de inhoud van deze plank nu eens op mijn TBR-lijst heb besloten te zetten. Het zijn te veel titels om allemaal te noemen, maar een paar voorbeelden: Dear My Blank van Emily Trunko, #Girlboss van Sophia Amoruso, How blogs work van Stephanie Duval, Schrijven, kreng! van Lisette Jonkman,  Geluk is D.O.M. van Patrick van Haas en Altijd een Parisienne van Caroline de Meigret. In totaal zijn het 17 boeken.

Pas gekochte boeken

En dan is er natuurlijk nog de read what I buy-categorie! Deze is er bijgekomen toen ik in januari ongepland én onverwacht een heleboel boeken kocht en met mezelf afsprak dat die níet ook vijf jaar ongelezen in de kast mochten belanden. Het zijn 10 boeken waar ik oprecht enthousiast over en benieuwd naar ben en waar ik dan ook graag aan toe wil komen. Het zijn boeken als In de familie van Joyce Spijker, The White Rose van Amy Ewing, Hazelwoud van Melissa Albert, De vergiftigde gave van Melinda Salisbury, Zielverzamelaar van Mascha Schoonakker en Liberty van Andrea Portes.

Hoe ik met de lijst werk

Maar dan heb je een lijst van 45 boeken, een mengelmoes van verschillende genres en subgenres… en hoe kies je daar dan uit? Eigenlijk doe ik dat gewoon op gevoel: ik hou niet de volgorde van de lijst aan, maar ik probeer wel een verdeling aan te houden: recensieboeken eerst, afgewisseld met poëzie… en zodra de recensieboeken die ik al langer heb uit zijn, ga ik door met de biebboeken, die ik weer afwissel met de non-fictietitels. De recensie-exemplaren die ik nu ontvang, komen er dan steeds tussendoor en zodra ik de biebboeken allemaal uit heb, ga ik door met de pas gekochte boeken en de rest van de non-fictie.

Heb ik een keer zin in iets anders of komt er iets tussendoor, zoals een boek voor school of voor een blogtour, prima. Of als ik zin heb om twee recensieboeken tegelijk te lezen of een biebboek of pas gekocht boek te pakken in plaats van poëzie of non-fictie, ook prima. Het gaat er mij om dat ik op deze manier aan déze boeken toe kom. De volgende lijst gaat misschien over boeken die ik wil herlezen of over series waar ik eindelijk eens de tijd voor wil nemen… en zo werk ik langzaamaan mijn leesdoelen af. Heerlijk toch?

Heb jij een TBR-lijst?

You may also like...

8 Comments

  1. Ik heb geen TBR lijst, omdat ik gewoon graag een boek kies waar ik op dat moment zin in heb. Wel liggen mijn recensie-exemplaren op een apart stapeltje in mijn kast, zodat ik ze niet uit het oog verlies. Maar ook daar maak ik me niet echt druk om een deadline, meestal lees ik ze binnen een à anderhalve maand.

  2. Ik heb geen TBR lijst, omdat ik gewoon graag een boek kies waar ik op dat moment zin in heb. Wel liggen mijn recensie-exemplaren op een apart stapeltje in mijn kast, zodat ik ze niet uit het oog verlies. Maar ook daar maak ik me niet echt druk om een deadline, meestal lees ik ze binnen een à anderhalve maand.

  3. Leuke blog. Mijn TBR op Goodreads is onwijs lang, dus eigenlijk kijk ik elke maand een beetje wat ik nu wil gaan lezen. Dat zijn meestal een paar nieuwe boeken die ik krijg als recensie-exemplaar of zelf koop en/of wat oudere boeken die ik meestal leen bij de bibliotheek. 🙂 Leuk trouwens, ik wil ook meer poëzie lezen, dus ik ga eens kijken naar dichtbundels in de bieb.

    1. Ik doe het tegenwoordig vooral door te kijken welke boeken ik de komende maand wil recenseren op mijn blog, en dat baseer ik dan weer een beetje op mijn TBR-lijst, maar soms heft het elkaar ook op en lees ik iets heel anders 🙂

  4. Leuke blog. Mijn TBR op Goodreads is onwijs lang, dus eigenlijk kijk ik elke maand een beetje wat ik nu wil gaan lezen. Dat zijn meestal een paar nieuwe boeken die ik krijg als recensie-exemplaar of zelf koop en/of wat oudere boeken die ik meestal leen bij de bibliotheek. 🙂 Leuk trouwens, ik wil ook meer poëzie lezen, dus ik ga eens kijken naar dichtbundels in de bieb.

    1. Ik doe het tegenwoordig vooral door te kijken welke boeken ik de komende maand wil recenseren op mijn blog, en dat baseer ik dan weer een beetje op mijn TBR-lijst, maar soms heft het elkaar ook op en lees ik iets heel anders 🙂

  5. Ik maak altijd aan het begin van de maand een lijstje met boeken die ik graag wil lezen die maand, maar vaak wijk ik daar dan van af. Maar dat vind ik niet zo erg, lezen moet ook geen verplichting worden.

  6. Ik maak altijd aan het begin van de maand een lijstje met boeken die ik graag wil lezen die maand, maar vaak wijk ik daar dan van af. Maar dat vind ik niet zo erg, lezen moet ook geen verplichting worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]