Een aantal jaar geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een Sony Reader: na een hele poos niet aan de ebooks te hebben gewild, ging ik overstag en sindsdien wil ik niets anders meer. Dankzij mijn e-reader heb ik onderweg, op school en op vakantie heel wat fijne bladzijden kunnen lezen. Toch was ik op zeker moment niet meer echt tevreden: het uploaden van boeken werkte niet fijn en heel eerlijk gezegd vond ik de e-reader er niet zo mooi uitzien. Via een speciale actie wist ik onlangs de gloednieuwe Kobo Aura Edition 2 voor een schappelijke prijs te bemachtigen en boy, I’m sold!

De Kobo Aura Edition 2

Kobo is momenteel hét merk wat e-readers betreft: ze zijn klein, compact en bieden een scala aan mogelijkheden voor het lezen van boeken. De nieuwste editie is de Kobo Aura One, met een groter én scherper scherm: dat was echter niet helemaal wat ik zocht. Ik vind het belangrijk dat mijn e-reader klein genoeg is om in de tas te passen die ik dagelijks meeneem, en bovendien: ik lees ook op mijn iPad. De Edition 2 leek me dus perfect!

Doet wat-ie moet doen

Eigenlijk is de Kobo Aura Edition 2 gewoon een hele fijne e-reader: hij doet precies wat-ie moet doen én ziet er stylish uit. Het is jammer dat hij maar in één kleur is uitgevoerd, maar met een hoesje kun je toch nog een beetje de blits maken. De e-reader werkt eigenlijk hetzelfde als mijn oude Sony: via de computer laad je het apparaatje op en er zijn allerlei mogelijkheden voor wifi, aantekeningen maken, het lezen van pdf’s en het bijhouden van je statistieken. Dat zijn echter functies waar ik niet zoveel mee doe: ik gebruik mijn e-reader echt om lekker boeken te lezen zonder de afleiding van internet en aantekeningen maak ik liever op mijn telefoon.

Synchronisatie

Een heel groot voordeel van de Kobo vind ik de synchronisatie. Mijn Sony moest ik altijd in de computer pluggen als ik er boeken op wilde zetten, maar met de Kobo hoeft dat niet per se meer. Door de nauwe samenwerking met Bol.com hoef je je Kobo alleen nog maar met wifi te verbinden en hop, al je recentelijk op Bol.com gekochte ebooks staan erop! Heerlijk vind ik dat. En wat de elders gekochte ebooks betreft, die moeten wel via de laptop – maar dat gaat net zo makkelijk als met de Sony.

Schermlicht

Nog een yay-dingetje: de Kobo heeft ingebouwd schermlicht! Dat miste ik altijd enorm bij de Sony, maar bij de Kobo wordt de helderheid van het scherm automatisch geregeld. Dat betekent dat je dus ook ’s avonds in bed gemakkelijk kunt lezen, maar dat ik ook niet meer hoef te stoppen als ik in de auto zit en we door een tunnel rijden (vond ik altijd zó ergerlijk!). En lang buiten lezen op vakantie wordt er ook een stuk gemakkelijker door, superfijn!

De leeservaring

Lezen met de Kobo gaat ook heel fijn. Je kunt dingen als de inhoudsopgave en lettergrootte gemakkelijk terugvinden. Navigeren in een hoofdstuk is mogelijk, wat ik heel fijn vind bij lange hoofdstukken en markeren of woorden opzoeken behoort ook tot de mogelijkheden. Wat ik wel een klein beetje jammer vind, is het ontbreken van knopjes. De Sony had drie knoppen voor het omslaan van de bladzijde en voor het terugkeren naar het homescreen, terwijl bij de Kobo alles met aanraking gaat. Ook wel logisch, maar dat is even wennen. Daarnaast is het belangrijk om de Kobo af en toe even helemaal op te laden zodat-ie lekker lang meegaat. De hoes die ik gebruik, is van Kobo zelf en zorgt ervoor dat de slaapstand automatisch geactiveerd wordt.

Ik ben superblij met mijn Kobo! Het synchroniseren en het schermlicht vind ik heerlijk en de e-reader werkt gewoon enorm fijn. Er zijn nog best wat opties die ik nog niet echt heb ontdekt, maar vooralsnog is het precies wat ik graag heb bij een e-reader!

Heb jij een e-reader?

You may also like...

20 Comments

 1. Wat super leuk om een review van deze ereader te lezen. Ik heb zelf een sony en mijn moeder heeft deze kobo. Ik herken precies wat je erover zegt! Met mijn sony vind ik overigens het schermlicht niet zo’n probleem. Ik heb er namelijk een hoesje bij met een ledlampje, dus kan ik die altijd aan doen eventueel :-). Maar schermlicht is wel praktischer natuurlijk ;-).

  1. Ik heb ook een tijdje getwijfeld om voor mijn Sony een hoesje met licht te kopen, maar ik vond het nooit zo praktisch/geen fijne uitgave. Dit is vele malen beter!

 2. Wat super leuk om een review van deze ereader te lezen. Ik heb zelf een sony en mijn moeder heeft deze kobo. Ik herken precies wat je erover zegt! Met mijn sony vind ik overigens het schermlicht niet zo’n probleem. Ik heb er namelijk een hoesje bij met een ledlampje, dus kan ik die altijd aan doen eventueel :-). Maar schermlicht is wel praktischer natuurlijk ;-).

  1. Ik heb ook een tijdje getwijfeld om voor mijn Sony een hoesje met licht te kopen, maar ik vond het nooit zo praktisch/geen fijne uitgave. Dit is vele malen beter!

 3. Ik heb ook een Kobo Aura en hoewel ik eerst helemaal niet zo van de ereaders was, ben ik toch verkocht! Ik vind m’n ereader echt enorm fijn en kan niet meer zonder. 🙂

 4. Ik heb ook een Kobo Aura en hoewel ik eerst helemaal niet zo van de ereaders was, ben ik toch verkocht! Ik vind m’n ereader echt enorm fijn en kan niet meer zonder. 🙂

 5. Ik heb sinds een jaar de Kobo Glo, dat is ook een fijne e-reader. Wil geen ander meer dan een Kobo. Hij is echt heel fijn.

 6. Ik heb sinds een jaar de Kobo Glo, dat is ook een fijne e-reader. Wil geen ander meer dan een Kobo. Hij is echt heel fijn.

 7. Heb toevallig net een uur geleden deze ereader besteld via de VARA actie 🙂 Fijn dat je er zo positief over bent, nu kijk ik nog meer uit naar het moment dat hij geleverd wordt!

  1. Haha, ik heb de mijne van precies dezelfde actie ook!

 8. Heb toevallig net een uur geleden deze ereader besteld via de VARA actie 🙂 Fijn dat je er zo positief over bent, nu kijk ik nog meer uit naar het moment dat hij geleverd wordt!

  1. Haha, ik heb de mijne van precies dezelfde actie ook!

 9. Ikzelf heb geen e-reader, maar ik begrijp heel goed waarom men er wel eentje aanschaft. Ik ben nog ouderwets sceptisch over de e-reader, en hou het bij papieren boeken 🙂

  1. Ik vind papieren boeken ook nog steeds heel fijn hoor, ik hou er vooral van dat ik de keuze heb tussen papier en ebook 🙂

 10. Ikzelf heb geen e-reader, maar ik begrijp heel goed waarom men er wel eentje aanschaft. Ik ben nog ouderwets sceptisch over de e-reader, en hou het bij papieren boeken 🙂

  1. Ik vind papieren boeken ook nog steeds heel fijn hoor, ik hou er vooral van dat ik de keuze heb tussen papier en ebook 🙂

 11. Ik heb zelf wel een e-reader met knopjes. Ik kan echt niet met de touchscreen van e-readers overweg. Verder vind ik het vooral belangrijk dat hij lekker leest. Hoe zit het met de batterij van je e-reader, gaat die lang mee?

  1. Dat ben ik nog een beetje aan het uittesten, het is wel belangrijk om ‘m volledig op te laden en niet te lang op standby te laten staan heb ik gemerkt.

 12. Ik heb zelf wel een e-reader met knopjes. Ik kan echt niet met de touchscreen van e-readers overweg. Verder vind ik het vooral belangrijk dat hij lekker leest. Hoe zit het met de batterij van je e-reader, gaat die lang mee?

  1. Dat ben ik nog een beetje aan het uittesten, het is wel belangrijk om ‘m volledig op te laden en niet te lang op standby te laten staan heb ik gemerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]