nicelist

The Nice List: ik heb er al vaker over geblogd en intussen zullen jullie misschien wel benieuwd zijn wat het is. Blogger Lianne van The Self Help Hipster – ze is zo’n beetje mijn voorbeeld aan het worden op het gebied van selfhelp en dat zeg ik niet om te slijmen, maar omdat ik echt heel veel aan haar stukken heb en o ja, omdat ze hilarisch zijn – schreef erover in dit artikel, en ik vond het toen meteen al een heel goed idee. Maar elke dag opschrijven wat ik die dag heb gedaan dat goed voor me was, lukt me niet: dat vergeet ik gewoon en sowieso moest ik dan eerst inzicht hebben in welke dingen dan precies goed voor me zijn. Dus toen bedacht ik een variant op het idee: een persoonlijke Nice List aanleggen met daarop alle dingen die goed voor me zijn – niet per se dingen die ik leuk vind, maar die wel zorgen dat ik me lichamelijk of geestelijk beter voel Oftewel: een ”zo zorg ik voor mezelf”-lijstje. Het doel is om van die dingen zoveel mogelijk te doen zodat ik misschien wel in een betere permanente gesteldheid kom. En omdat ik het nog wel vaker over deze Nice List zal gaan hebben, leek het me een goed idee om jullie vandaag te vertellen wat er zoal op staat!

 • Naar buiten gaan. Frisse lucht binnenkrijgen is heerlijk, k merk gewoon aan mezelf dat ik onrustig word als ik een paar dagen niet écht buite ben geweest. Want nou ja, de dertig seconden-stukjes tussen huis/auto of huis/taxi of taxi/school zijn niet erg verfrissend. Als ik er echt heel erg behoefte aan heb ben ik zelfs bereid om tijdens het wachten op de taxi op school buiten te gaan staan in de regen. Onder het afdakje, dat dan weer wel (geen zorgen, mam).
 • (middag)Dutjes. Niet mijn favoriete activiteit. Ik weet dat er mensen zijn die powernaps heerlijk vinden en ok, ik zal eerlijk zijn: als ik eenmaal genapt heb vind ik het ook heerlijk. Maar over het algemeen vind ik het gewoon saai, het verplichte in bed liggen met ogen dicht, ontspannen terwijl je zoveel dingen zou willen doen… maar ik weet van mezelf dat ik er enorm van kan opknappen, dus ik doe het gewoon. Af en toe.
 • Gewoon eventjes liggen. Daar ben ik beter in. Gewoon na school/stage eventjes in bed gaan liggen, met ogen open of dicht naar eigen keuze, maar zonder tv, iPad, boek of laptop. Gewoon even ontspannen, liggen, afglijden. Mocht dit overgaan in een dutje, prima.
 • Vroeg gaan slapen. Ook niet mijn favoriet. Ooooh, het is zo verleidelijk om na het ritueel van naar-bed-gaan nog even een half uurtje of uurtje te lezen. Nog één hoofdstuk. Of nog even lekker nutteloos The Sims Freeplay of Kim Kardashian Hollywood spelen. En nou ja, voor je het weet – voor ik het weet – is het dan ineens twaalf uur geweest of dreigt het half één te worden… Terwijl vroeg gaan slapen veel beter voor me is. Zelfs als het slapen niet meteen lukt en ik alsnog tot na twaalven wakker lig, is het fijn omdat ik zo toch meer rust krijg.
 • Genieten van het moment. Beetje abstract, maar oké. Hier ben ik niet slecht in, maar er zijn momenten waarop ik er ook niet supergoed in ben. Gewoon genieten van wat ik aan het doen ben, mindful zijn. Is af en toe gewoon heel lekker. Frisse lucht, een mooi boek, lekker eten of drinken…
 • Me geen zorgen maken om tijd. Heeft te maken met het vorige punt: vaak ben ik al bezig met wat ik wil gaan doen als ik met iets klaar ben en nou ja, dan gaat het moment natuurlijk verloren. Of ik hou heel erg vast aan een volgorde waarin ik dingen wil doen of aan een strakke planning, terwijl een relaxte werk- en leefhouding gewoon veel beter is.
 • Warme dranken warm drinken. Beetje gek misschien, maar ik heb vaak de neiging om thee of bouillon koud te laten worden. Ik laat het makkelijk een uur staan voor ik het op heb, geen idee waarom. Ik vind het koud nog steeds lekker, vaak ben ik gewoon met teveel dingen in mijn hoofd bezig om ook nog aan dat drankje te denken. Terwijl ik wel weet hoe heerlijk het is om het gewoon warm te drinken, en ook beter voor je lijf, lijkt me.
 • Netflixen. Nou ja, gewoon dit. Netflix kijken in bed via mijn Chromecast, versta ik hier vooral onder. Titels van mijn lijst afwerken. Gewoon series kijken, even niks anders. Lekker rust.
 • Nagels lakken. Vreemd dat deze erbij staat? Klopt, ik heb een tijdje helemaal niets met mijn nagels gedaan en sowieso lak ik heel onregelmatig. Maar ik vind het leuk om te doen, het is rustgevend om eventjes alleen maar geconcentreerd te zijn op het netjes lakken en nou ja, het is gewoon mooi en het staat verzorgd. Dus.
 • Mijn planning het raam uit gooien: Dit vind ik een leuke, haha. Ik heb ondervonden dat het superfijn kan zijn om met een planning of to-do-lijst te werken en dat doe ik ook heel vaak omdat ik zo mijn productiviteit goed kan bijhouden. Maar op sommige dagen is het minstens zo fijn om die planning of een deel ervan (het minder belangrijke deel uiteraard) gewoon even door te krassen, te verscheuren of het raam uit te gooien (pas op dat-ie niet op iemands hoofd valt). Met andere woorden: om gewoon te doen waar ik zin in heb. Vaak moet ik van mezelf teveel en vaak vergeet ik daardoor dat er ook nog een morgen en een overmorgen en en over-overmorgen enz is. STRESS!
 • Onbelangrijke boeken lezen. Ok, dit moet ik even uitleggen. Ik lees tegenwoordig heel veel boeken die ik een soort van ”moet” lezen. Om te recenseren, om uittreksels van te maken, voor school of stage… natuurlijk is het lezen nog steeds leuk, maar ik ben tijdens het lezen vaak al in mijn hoofd bezig met hoe ik wat ik lees moet verwerken (weer een ”moet”). Momenteel lees ik de De Hongerspelen-trilogie opnieuw, ben intussen bij deel drie, en dat zijn dus onbelangrijke boeken die ik voor geen enkel ander doel lees, maar gewoon voor mezelf om van te genieten. En dat voelt zo fijn, dat is pas echt ontspannen en even verstand op nul. Dat wil ik meer gaan doen, en ook proberen om op deze manier de boeken te lezen waar ik wel iets mee moet.
 • Aan mezelf werken. Hier heb ik onlangs al het een en ander over gezegd, waarom ik dit fijn vind: meer inzicht krijgen in mijn persoonlijkheid en mijn sterke/zwakke punten geeft me gewoon een fijn gevoel en ik vind dat dat fijne gevoel vooral heel veel doet voor de rust in mijn hoofd. Jezelf goed kennen = jezelf vertrouwen. En jezelf vertrouwen = rust. Maar ook: tevreden zijn over jezelf. Gewoon fijn.
 • Bloggen. Dit is gewoon heel fijn, zeker omdat mijn blog nu nog meer dan in het begin een uitlaatklep voor me is. Door te bloggen over alles wat er door me heen gaat, eigenlijk zowel fysiek als mentaal, krijg ik er ook veel meer grip op en meer orde in mijn hoofd. En dat is goed voor hoe ik me voel 🙂
 • Spelletjes spelen. Ik kan mezelf soms helemaal verliezen in een spelletje op mijn iPad en bijvoorbeeld op een zaterdag na het paardrijden kan ik zomaar een uur op bed liggen en bezig zijn met het herinrichten van een huis in The Sims Freeplay. Verspilde tijd? Nee hoor… time you enjoyed wasting, wasn’t wasted. Het is gewoon heerlijk om op deze manier even mijn gedachten los te kunnen laten en me niet druk te maken, maar gewoon hersenloos ontspannend bezig te zijn.
 • Lang slapen. Net als vroeg naar bed gaan is het, zo heb ik gemerkt, belangrijk voor mijn lichaam om genoeg slaap te krijgen. Ze zeggen dat een mens gemiddeld zes tot acht uur slaap per nacht nodig heeft, maar voor mij is dat per nacht verschillend. Soms functioneer ik prima op 7 uur (van 12 uur tot 7 uur) maar soms slaap ik ook met gemak het klokje rond. De kunst is om per avond het beste tijdstip te vinden om te gaan slapen zodat ik onafhankelijk van mijn schema voor de volgende dag toch aan al mijn rust kom. Niet gemakkelijk, maar wel een wondermiddel voor mijn lijf!
 • Paardrijden. Toegegeven: het is vaak verleidelijk om na een uitputtende week niet naar de manege te gaan op zaterdagochtend. Het is vroeg opstaan, het is vermoeiend om me te moeten omkleden, de rit ernaartoe is vermoeiend en het rijden zelf is vermoeiend. Maar het is ook hartstikke leuk en hartstikke fijn: het is eigenlijk de enige vorm van lichaamsbeweging die ik krijg (naast het lopen met mijn rollator) en bovendien zorgt het ervoor dat ik er ook even uit ben. Andere omgeving, andere mensen, lekker bezig zijn… gewoon fijn.
 • Met papa tv kijken. Mijn vader en ik hebben al jaren een traditie dat we ’s avonds na het eten samen iets kijken, omdat we heel veel series en films allebei leuk vinden. Tegenwoordig heb ik steeds minder vaak zin om dit te doen: ik wil dan liever bloggen of schrijven of in bed kruipen met een boek, oftewel: gewoon mijn eigen dingetjes doen. Maar ik weet ook dat het onwijs fijn is om toch iets met papa te kijken: hij vindt het nooit erg als ik afhaak, maar als we wel iets kijken vind ik het gewoon gezellig en bovendien fijn om eventjes iets anders te doen dan mijn eigen dingen.

Flink wat punten! De komende tijd ga ik deze lijst in mijn achterhoofd houden… wat zou er op jouw Nice List staan?

You may also like...

1 Comment

 1. Wat een leuk lijstje! Goed voor jezelf zorgen inderdaad, en met de punten die je noemt moet dat vast ook goed lukken: De ontspanning zit er goed in vertegenwoordigd, wat den ik goed is want verder ben je echt zo’n harde werker volgens mij!

  Side note: Mede dankzij jou ben ik weer veel meer aan het lezen! Je tweet wel eens boeken titels van ‘ik ben nu zo en zo ver met X’ e.d. en ik ben ook echt weer meer aan het lezen.

  Ben nu bijna klaar met de Heroes of Olympus en ik word er gewoon zo ontspannen van! Yay lezen dus basically. Wilde ik even met je delen!

  Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]