Hoi! Zijn jullie allemaal een beetje oké na de kerstdagen? Niet té dronken? Weet je nog een beetje wat je met je leven aan moet in deze hoogst verwarrende dagen tussen kerst en de jaarwisseling? Mooi zo. Ik vermaak me in ieder geval prima met een paar laatste leessprintjes en brainstormen over hoe ik het nieuwe leesjaar precies ga inkleden. Nog eventjes en dan komt er alweer een nieuw cijfer achter de 1 te staan, en dat vind ik toch altijd wel een mooie gelegenheid om te bekijken welke dingen ik anders zou willen doen in mijn leesleven. En komend jaar is die lijst aardig lang!

Aantal boeken: 0

Ik heb lang getwijfeld wat ik precies wilde doen met de Goodreads-challenge: zal ik ‘m weer op 50 zetten, net als dit jaar? Op 100, kijken of ik het haal? Op een lager aantal, en dat dan steeds omhoog schroeven? Of juist op een hoger aantal, om mezelf uit te dagen? Ter inspiratie keek ik in mijn vorige challenges: dit jaar zit ik rond de 55 boeken, maar vorig jaar las ik er 87. 87! Zevenentachtig! Wat veel! Eigenlijk zou ik het best weer leuk vinden om zo véél boeken te lezen. Maar als ik dan kijk naar het feit dat ik in 2016 ook best wat mwah- of stom-boeken heb gelezen en in 2017 bijna niet… hm. Wat voegt het nou eigenlijk toe, zo’n getal? Onthoud ik later mijn torenhoge leesaantallen van 2018 of onthoud ik de vlinders in mijn buik bij dat ene boek? Dat laatste, lijkt me.

Geen reading challenge

Het maakt me eigenlijk niet zo gek veel uit hoe veel boeken ik komend jaar ga lezen. Natuurlijk vind ik het tof als het er veel zijn, maar als het één keigoed en geweldig bijzonder boek per maand of zelfs in het hele jaar maar één parel van een boek is, ben ik dik tevreden omdat het met de leeservaring dan meer dan snor zit. Ik ga dus geen aantal instellen op Goodreads en ik ben heel benieuwd hoe dat gaat bevallen.

Een nieuw reading log

Op Book Riot kwam ik laatst een artikel tegen over het reading log: het leeslogboek, dus de manier waarop je bijhoudt wat je hebt gelezen. Dit jaar noteerde ik gewoon titel en auteur in een Word-document, maar dankzij dat artikel heb ik besloten om het loggen uitgebreider aan te gaan pakken, zodat ik veel beter kan bijhouden wat ik eigenlijk allemaal lees en wat me daarin opvalt. Op die manier kan ik aan het eind van het jaar echt leuke conclusies trekken in plaats van dat Goodreads dat voor me moet doen. 2018 wordt dus het jaar dat ik een uitgebreide reading log ga bijhouden, en dat past mooi bij mijn leeservaring-focus: zo kan ik ook bijhouden wat ik herlees, hoeveel vertalingen ik lees, hoe veel ebooks ik lees, hoe oud mijn boeken zijn, hoeveel recensie-exemplaren ik lees enzovoorts.  Lijkt me tof!

Deadlineloze challenges

Nu weet ik van sommige mensen dat ze ook graag reading challenges doen die te maken hebben met het lezen van een x-aantal klassiekers/non-fictieboeken/thrillers/noem maar op in een jaar. Dat soort challenges vind ik leuk, maar mán, wat leveren ze een stress op. En daar hou ik niet van, want ik wil gewoon lekker kunnen lezen wat ik wil en me niet druk maken om of ik mijn challenge nog wel ga halen. Ook daarbij is Book Riot me bij te hulp geschoten: dankzij hen ben ik op het idee gekomen om een aantal challenges voor mezelf in het leven te roepen die simpelweg te maken hebben met wat ik wil lezen, en daar streep ik dan gewoon af en toe een boek van af. Zonder dat het aan het eind van 2018 gehaald moet zijn, want die decemberdruk werkt flink demotiverend (dank aan Paper Fury voor dat inzicht).

Persoonlijke challenges

Vandaar dat ik een aantal persoonlijke challenges in het leven geroepen waar ik vanáf 2018 mee aan de slag wil gaan. Zo heb ik een re-read challenge, met daarop titels als Harry Potter en Twilight, maar ook wil ik graag meer series en eerste delen gaan lezen. Oh ja, en die plank in mijn kast die volgestouwd is met non-fictieboeken wil ik ook graag wat aandacht geven, want er zijn zó veel toffe boeken! En op die manier volg ik lekker mijn eigen leeskoers. Want naast herlezen, series lezen en non-fictie lezen, gooi ik er gewoon andere boeken tussendoor, want: geen challenge = geen druk en wat kan het mij schelen als ik nog vijf jaar over die challenges doe. Lezen is lezen.

Read what I have…

In 2018 hoop ik ook door de recensie-exemplaren heen te komen die nog op me staan te wachten: dat duurt vrij lang omdat ik tussendoor ook gewoon andere boeken lees, maar ik ga ervan uit dat het me wel gaat lukken. Wat ik ook graag wil, is daarna even wat minder recensie-exemplaren aanvragen: ik ben nu al heel selectief en vraag bijna niets meer aan, omdat ik het op die manier even wat rustiger heb en meer tijd heb voor de boeken die gewoon van mij zijn, die al veel te lang in mijn kast staan en waar ik ook zo benieuwd naar ben. Een read what I have-challenge dus. Ook lekker zonder deadline! En het leuke is wel dat ik dan aan het eind van 2018 kan kijken hoe vér ik ben gekomen met de challenges. En in 2019 ook weer. Klinkt goed, toch?

… and what I buy

Er is ook nog zo’n read the books I buy-challenge in omloop en die spreekt me ook wel heel erg aan. Sowieso wil ik in 2018 echt wat minder boeken kopen: ik heb er zo veel en ja natuurlijk is het heerlijk om boeken te kopen en natuurlijk heb je er nooit genoeg, maar ik vind wel dat ik wat strenger moet zijn in wat ik koop, én dat ik de boeken die ik koop ook sneller moet lezen. Heel vaak koop ik ze namelijk gewoon ‘’omdat ik ze wil hebben’’ en dan blijven ze vervolgens nog een jaar in mijn kast of op mijn ereader staan en dat vind ik gewoon zonde.

Less is more

Dit is eigenlijk het sleutelbegrip: minder is meer. Ik ga niet voor een bepaald aantal, doe geen getimede reading challenge, maar wil meer focussen op de essentie van wat ik lees en daardoor hoop ik mezelf gemotiveerd te houden om ook echt veel te lezen. Met de tijdloze reading challenges ben ik heel benieuwd of het gaat lukken om toe te komen aan de series, non-fictie en het herlezen, en nou ja… eigenlijk moet het een soort ontdekkingsreis worden waarbij ik hopelijk veel moois tegenkom, veel uit eigen kast lees en veel leuke dingen te weten kom over mijn leesleven. Ik ben benieuwd!

Wat zijn jouw leesdoelen voor het nieuwe jaar?

You may also like...

16 Comments

 1. Ik ga gewoon lekker lezen wat ik wil in 2018. Ik wil de 200 boeken wel weer halen, maar het gaat me meer om het lezen van mijn eigen TBR, eigenlijk.

  1. Precies dat! 🙂

 2. Ik ga gewoon lekker lezen wat ik wil in 2018. Ik wil de 200 boeken wel weer halen, maar het gaat me meer om het lezen van mijn eigen TBR, eigenlijk.

  1. Precies dat! 🙂

 3. Hier ook geen lees doelen! Die heb ik eigenlijk nooit en dat bevalt me prima!

 4. Hier ook geen lees doelen! Die heb ik eigenlijk nooit en dat bevalt me prima!

 5. Ik hou elk jaar wat statistieken bij. Het is leuk om te zien hoe dingen ook veranderen met voorgaande jaren! Succes met het komende leesjaar.

 6. Ik hou elk jaar wat statistieken bij. Het is leuk om te zien hoe dingen ook veranderen met voorgaande jaren! Succes met het komende leesjaar.

 7. Ik ga voor een boek per week komend jaar. Ik haalde er nu 49 dus niet onrealistisch denk ik. Voor de rest zie ik wel. Ik heb me wel voorgenomen zelf geen boeken te kopen behalve op het Boekenfestijn en de Boekenbeurs. Meer naar de BIB en mijn to be read wegwerken die hier nog ligt.

  1. Ik ga dit jaar ook veel gebruik maken van de bieb, denk ik! Een boek per week is ook een mooi doel 🙂

 8. Ik ga voor een boek per week komend jaar. Ik haalde er nu 49 dus niet onrealistisch denk ik. Voor de rest zie ik wel. Ik heb me wel voorgenomen zelf geen boeken te kopen behalve op het Boekenfestijn en de Boekenbeurs. Meer naar de BIB en mijn to be read wegwerken die hier nog ligt.

  1. Ik ga dit jaar ook veel gebruik maken van de bieb, denk ik! Een boek per week is ook een mooi doel 🙂

 9. Eigenlijk heb je groot gelijk, genieten van de boeken is veel belangrijker dan een bepaald aantal lezen. Toch staat mijn doel op 50 voor dit jaar, mocht ik het niet halen, tja pech!

  1. Dat is ook precies de juiste mindset denk ik 🙂 ik vind het ook leuk om te streven naar een doel, maar het gaat me meer om de boeken uiteindelijk.

 10. Eigenlijk heb je groot gelijk, genieten van de boeken is veel belangrijker dan een bepaald aantal lezen. Toch staat mijn doel op 50 voor dit jaar, mocht ik het niet halen, tja pech!

  1. Dat is ook precies de juiste mindset denk ik 🙂 ik vind het ook leuk om te streven naar een doel, maar het gaat me meer om de boeken uiteindelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]