Focus voor 2016

Voor Hoezo Anders schreef ik een paar weken terug een blog over hoe ik rond het voorjaar altijd de zelfontwikkelingskriebels krijg door de o wauw is het nu alweer maart-gedachten. Kriebels die ervoor zorgen dat ik aan mezelf wil werken, mijn doelen wil verscherpen, stress en gedoe wil loslaten… oftewel mijn focus (opnieuw) wil bepalen. Lianne schreef daar onlangs zo’n inspirerend stuk over dat ik er meteen mee aan de slag ben gegaan om te kijken wat ik nou eigenlijk nog wil van de rest van 2016. Wat wil ik nog bereiken, wat moet het me nog brengen?

Life goals

Vorig jaar formuleerde ik voor mezelf vijf levensdoelen waarmee ik graag aan de slag wilde, om iets te hebben waar ik naartoe zou kunnen werken. Ik merkte de laatste tijd dat ik die life goals alweer een beetje uit het oog verloren was, en dus besloot ik om een deel van mijn focus voor 2016 precies daarop te baseren. Niet dat ik alle vijf de doelen of zelfs maar eentje bereikt wil hebben vóór 31 december, nee… ik wil er gewoon aan werken. Per doel heb ik één kleiner doel gemaakt dat ik graag dit jaar wil bereiken:

 • Carrière: Sterker worden in de docentencompetenties | De lerarenopleiding is gebaseerd op zeven docentencompetenties waar je in je stage aan werkt. Ik heb inmiddels vrij goed zicht op de competenties die ik al redelijk beheers en waar ik nog aan moet werken, dus ik wil graag proberen om daar dit jaar zo sterk mogelijk in te worden!
 • Blog: Zoveel mogelijk foto’s zelf maken | Ik ben hierin al aardig goed op weg, aangezien ik al een tijdje geen foto’s van externe sites meer heb gebruikt – met uitzondering van recensies dan. Ik vind het steeds leuker worden om foto’s te maken en te bewerken en daarnaast staat het ook veel verzorgder. Dit wil ik dus graag blijven doen!
 • Persoonlijk: Een sociaal leven opbouwen | Ik heb het al eerder gehad over het sociaal zijn en hoe dat steeds belangrijker voor mij wordt. Ik vind het nog lastig om er een balans in te vinden, dus des te meer reden om hier dit jaar aan te werken: ik wil proberen echt een soort basis op te bouwen, bijvoorbeeld door één keer per maand iets in de grote buitenwereld te ondernemen. Dat er in ieder geval wat regelmaat in zit.
 • Schrijven: Twee romans afmaken | Eh… tja. Dit is dan wel weer een beetje ambitieus haha, maar niet té volgens mij. De roman waar ik nu mee bezig ben, wil ik graag rond de zomer af hebben en ik denk dat dat wel moet lukken omdat het aardig hard gaat. Daarnaast wil ik de zomervakantie gebruiken om mijn historische roman af te maken, wat niet zo superveel werk meer is. Zou zo cool zijn als dat lukt!
 • Geluk: Doen wat me gelukkig maakt | Eigenlijk gewoon focussen op de leuke en de fijne dingen waar ik blij van word, omdat dat gewoon de essentie is van mijn geluk.

Doelen en voornemens

Begin dit jaar schreef ik ook al over mijn doelen en dromen voor 2016 en op basis daarvan heb ik een paar wat concretere doelen geformuleerd. Hoewel… concreet…?

 • Verstandig met geld omgaan | Ik geef niet superveel geld uit, maar ik vind het nog wel eens lastig om de balans op te maken. Inmiddels lukt dit aardig, dus ik wil dit gewoon graag volhouden. Kunnen kopen wat ik leuk vind én tegelijkertijd kunnen sparen voor wat ik op de lange termijn leuk vind.
 • Rust pakken en daarvan genieten | Rustmomenten zijn zó waardevol, dat heb ik onderhand echt wel gemerkt. Maar ze zijn ook eigenlijk heel fijn, als ik mezelf maar de kans gun om ervan te genieten. Met een kop thee en een boek op de bank, lekker vroeg in bed kruipen, wat langer blijven liggen, een dagje zonder takenlijst… het kan allemaal.
 • Mezelf af en toe een time-out geven | Soms gaat het even niet. Soms heb ik even wat minder energie, soms wil het niet. En dat is ook oké. Moet ik nog een beetje leren, maar het is wel iets waar ik heel veel profijt van heb als het lukt. Heeft ook veel te maken met het vorige punt.

Code voor 2016

Een code voor 2016 is, volgens The Self Help Hipster, een soort motto of klein aantal motto’s die de basis vormen voor je dagelijks leven: dingen die je je inprent en die je steeds herhaalt om alle andere overbodige en negatieve dingen uit je hoofd en je leven te bannen. Het is hoe je wilt dat je eigen gedachten zijn, maar ook hoe je wilt dat je jaar is. Ik heb een drietallige code opgesteld!

 • Don’t worry about money | Heb ik het al eerder over gehad: ik wil gewoon geld kunnen gebruiken om mezelf gelukkig te maken, maar ook weer niet zo kwistig zijn dat het geldzorgen oplevert.
 • I am (good) enough | Een hele belangrijke. Ik hoef niet perfect te zijn, hoef het niet perfect te doen, want hoe ik ben en wat ik doe is al hartstikke goed en vooral (goed) genoeg.
 • Do what feels right, always and ever | Oké, de Engelse formulering is misschien niet helemaal juist, maar je snapt het wel. Ik doe nog te vaak dingen omdat ik mezelf vertel dat ze ‘’moeten’’ terwijl mijn hart eigenlijk iets anders aangeeft. Dus… doen wat goed voelt, want dat is uiteindelijk gewoon het juiste. Of zoals ik het in mijn boekje heb geschreven: als het oprecht goed voelt, is het ook goed.

Heb jij ook een focus voor (de rest van) 2016?

You may also like...

5 Comments

 1. Hele mooie goals! Gaaf dat je ook een roman aan het schrijven bent. Dat is één van mijn goals dit jaar. Eind dit jaar wil ik het manuscript gereed hebben om naar uitgevers te sturen. En jij schrijft twee boeken, dat vind ik echt knap!
  Darina onlangs geplaatst…Writer’s Diary MarchMy Profile

  1. Hihi, het is natuurlijk nog maar de vraag of ik ze echt allebei af krijg maar dat is wel het streven 🙂

 2. Zo, dat is nogal wat! En dan heb je nog maar driekwart jaar te gaan. 😉

  Voor mij is de focus nu vooral op hoe ik mijn werk zo kan aanpassen dat ik (weer) een volwaardig teamlid ben.
  En iets heel anders: ik ga met de inclusiedansgroep waar ik in zit optreden! Superveel zin in en ik hoop me daar ook steeds meer in te kunnen ontwikkelen.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Pencil, swing of A-lijn: Welke jurk staat het mooist in een rolstoel?My Profile

 3. Wat een mooie doelen waarop je je wilt gaat focussen! Maar het gaat je vast en zeker lukken! Wat mijn focus is dit jaar? Ik wil graag rust. Rust in de zin van gaan verhuizen en mijn werktijden aanpassen. Dat zou voor mij echt heel erg veel schelen. Nog maar even afwachten dus hoe alles gaat lopen (en daar kan ik nooit zo goed tegen dat onzekere haha)
  Sas onlangs geplaatst…Inspirerende Recensie: Het Happiness ProjectMy Profile

  1. Ik kan me goed voorstellen dat je die rust graag wilt, gaat vast lukken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]