Kerstherinneringen

Een deel van de reden dat ik zo van de kerstperiode houd, is vanwege de fijne herinneringen die je in deze tijd kunt maken. Natuurlijk, herinneringen maken kan altijd en moet je ook vooral zoveel mogelijk doen, maar rond de kerst is het gewoon net wat specialer en magischer, omdat je dan eigenlijk veel meer bezig bent met samen zijn met de mensen van wie je houdt en daarvan genieten. Omdat kerst ook over bezinning gaat (volgens mij heb ik dat al ongeveer duizend keer gezegd dit jaar) zet ik vandaag heel nostalgisch een aantal van mijn favoriete kerstherinneringen op een rijtje!

Winter Efteling

Het klinkt misschien wel een beetje oppervlakkig, maar een aantal hele fijne kerstherinneringen hebben toch te maken met de Efteling. Twee keer hebben we met de kerstdagen in het Efteling Hotel gezeten, gingen we naar een sprookjesmusical (De Kleine Zeemeermin en Assepoester) en aten we daar ’s avonds in het gezelschap van Pardoes en de Kerstman. Later zijn we ook nog een paar keer rond de kerst geweest, naar musicals als Annie en The Sound of Music, maar zonder een overnachting, of gingen we gewoon een dagje het park in. Ik ben sowieso al heel erg dol op de magie en de nostalgie van de Efteling, en in de winterperiode is dat nog vele malen fijner en mooier. Vaak deden we dit ook in een periode dat het niet zo goed ging met mijn gezondheid en dan was het gewoon een hele fijne afleiding.

Kerst vieren met familie

De meeste mooie kerstherinneringen hebben toch wel te maken met kerst vieren met familie. De hele dag samen met papa het kerstdiner bereiden en kerstmenuutjes in elkaar zetten, maar ik herinner me ook die keer dat we het kerstdiner bij opa en oma kookten – een van de laatste keren dat we kerst konden vieren met mijn opa er nog bij – en het koken voor mijn nicht en haar man die uit New York waren gekomen en met wie het gewoon ongelooflijk gezellig was. De keer dat onze andere nicht met kerst kwam eten en bleef slapen, alle keren dat we familie over de vloer hadden voor wie we kookten of zelf bij familie gingen eten. De kerst vlak nadat mijn zus en haar vriend drie maanden weg waren geweest en die dus extra fijn was omdat ze er weer waren, maar ook de keren dat we kerst gewoon gezellig als gezin doorbrachten, bijvoorbeeld in een kasteel of lekker uit eten. En ook het jaarlijks naar de nachtmis gaan, met de laatste jaren de herinnering dat mijn zus me heel geduldig het ritme van de muziek aanwijst zodat ik goed kan meezingen en daarna het nachtelijk kerstontbijt, altijd gewoon ontzettend fijn.

Samen scrabbelen en films kijken, met mama de kerstboom opzetten en kerstliedjes luisteren, met papa in de sneeuw spelen, uitstapjes maken (bijvoorbeeld het Dickens Festijn van vorig jaar, dat was zó leuk en gezellig!) en vooral gewoon het samenzijn dat eens niet zo alledaags is.

Kerst vieren op school

Vanaf de middelbare school werd kerst ook iets om met vrienden door te brengen: bijna elk jaar was er wel een kerstfeest annex kerstgala en hoewel ik niet altijd ben gegaan, was het wel altijd enorm leuk: opdoffen, lekker eten, soms cadeautjes uitwisselen, dansen en gewoon heel veel gezelligheid en lol met vrienden, foto’s maken (zóveel foto’s), lachen en kletsen… nee, die feesten vergeet ik echt niet meer. Datzelfde geldt voor het kerst vieren op het hbo: we hebben tot zover steeds een kerstontbijt/brunch georganiseerd en dat vind ik ook no steeds superleuk: het is gewoon lekker informeel, je kunt over van alles en nog wat kletsen en vooral ervaringen uitwisselen op het gebied van stage, er is van alles te snoepen en het is gewoon gezellig. De afgelopen jaren heb ik ook steeds, met uitzondering van dit jaar, een kerstverhaal geschreven en voorgelezen en dat maakt het ook net weer wat specialer.

Kerst in het ziekenhuis

En dan zijn er nog de keren dat ik kerst noodgedwongen in het ziekenhuis doorbracht omdat het gewoon zo slecht ging. Ik herinner me daar weinig van, maar ik ken natuurlijk wel de verhalen van mijn ouders en ik kan me goed voorstellen hoe naar het toen moet zijn geweest en hoe naar het nu zou zijn: des te meer reden om ervan te genieten, want ik weet heel goed dat het ook anders zou kunnen zijn. Het zijn de herinneringen aan kerstfeesten waarvan ik heb kunnen genieten die kerst elke keer weer zo fijn maken!

Wat zijn jouw mooiste kerstherinneringen?

You may also like...

4 Comments

  1. We hebben kerst altijd met de volledige familie gevierd toen we klein waren. Op kerstavond bij mijn oma met alle nonkels, tantes, nichten en neven bij elkaar. Op Kerstdag bij mijn tante langs moederskant én ook daar met de hele familie. Eigenlijk herinner ik me dus vooral lekkere maaltijden én hoe we nadien met de nichten en neven samen een rustig hoekje opzochten en de hele avond plezier hadden. Praten, spelletjes spelen, benieuwd zijn naar ons cadeautje, … Als we ouder werden en lang genoeg mochten opblijven dan gingen we op kerstavond ook naar de Nachtmis, maar als kind vond ik het heel leuk dat we op kerstavond bij mijn oma thuis bleven slapen.
    zwartraafje onlangs geplaatst…Right here, Right now #6My Profile

  2. Mooie hrrinneringen Vivian, die kerstvieringen. Ik ben ook niet dielaatste Kerst met Opa vergeten., dat is nu alweer. 5 jaar geleden. Maar we hebben. Nog mooie foto,s daar van, en dit jaar word het ook vast gezellig, als ik 2 de kerstdag kom.. Ik heb er veel zin in, Nu dag Vief tot Zaterdag he. Liefs Oma ??

  3. Wat mooi om deze herinneringen zo in een blogpost te zetten! Ik heb zeker wel wat mooie kerstherinneringen.. De meeste zijn eigenlijk toch van de afgelopen jaren.
    Sas onlangs geplaatst…Crime series die ik wekelijks opneemMy Profile

  4. De winter Efteling is fijn he! Ik ben er afgelopen zondag nog geweest en ondanks het gekke gevoel dat winterse sferen brengt met een lente temperatuur, vond ik het heerlijk! Mijn fijnste kerstherinnering.. pfoe.. Eigenlijk geniet ik op het moment het meest ultiem van hoe de kerst is. Deels bij mijn schoonfamilie en deels bij de mijne, maar altijd samen met mijn lieve vriend. Zo fijn! En vroeger.. de tijd dat mijn opa er nog was. Toen we daar in huis onder de kerstboom cadeautjes mochten uitpakken, de trotse gezichtjes van mijn ouders en opa en oma. Ja, dat was echt fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]