photo-1464468164664-850fcaf6be4a

Toen het nog veel slechter ging met mijn gezondheid, heb ik verscheidene keren een wensvervulling gekregen. Met de Make a Wish Foundation ging ik in 2004 naar Disneyland Parijs, inclusief ontmoeting met Assepoester. Jaren daarvoor mocht ik al naar Villa Pardoes, een speciaal verblijf voor chronisch zieke kinderen in de Efteling. En ik maakte ook een keer een schilderij samen met iemand van Stichting Kunstwens. Allemaal hele bijzondere ervaringen, maar wat zou ik nou wensen als ik nu nog eens zo’n kans zou krijgen of als er een geest uit een lamp zou komen met die vraag?

Wensen en dromen

Toen ik dit artikel aan het uitwerken was, kwam ik erachter hoe moeilijk ik die vraag eigenlijk vind. Wat zou je wensen als je één of meer wensen mocht doen? Ik zit nu namelijk in een periode dat het al heel lang goed gaat, dat ik naar de toekomst kan kijken en daadwerkelijk aan die toekomst kan wérken. Dat ik zelf aan de slag kan zijn met wat ik wil bereiken. Veel wensen, dromen, kan ik dus zelf laten uitkomen. Dus wat zou ik dan wensen? Dingen die misschien altijd een wens zullen blijven? Dingen die niet kunnen, maar die ik stiekem wel heel graag zou willen? Dromen die ik zelf niet zelf zou kunnen verwezenlijken? Ik hoef geen miljoenen, kasten van huizen of grote successen. Ik wil niets wensen wat ik zelf kan bereiken. Maar wat dan wel?

photo-1451324119451-db0ac857463c

Ik wens… dat het op mijn pad komt

Vorige week schreef ik al over dat ik geloof dat dingen met een reden gebeuren, dat het universum ons soms een handje helpt, ons in een bepaalde richting duwt. Sommige dingen wil je zo graag, maar heb je niet onder controle en kun je misschien niet volledig zelf bereiken. Ik weet nog dat ik in 2007 voor het eerst in Rome was en bij de Trevi-fontein een wens deed: dat het me ooit zou lukken om te kunnen paardrijden. En het lukte: een jaar later begon ik op de manege waar ik nu al acht jaar rijd. Het paardrijden is toen op mijn pad gekomen. En zo is het nu ook met de wensen die ik nu heb bedacht: het zijn dingen waarvan ik hoop dat ze op mijn pad zullen komen, dingen waar ik zelf geen controle over heb en die ik niet zelf voor elkaar zou kunnen krijgen.

Taylor Swift ontmoeten

Dit is echt al heel lang een wens. Ik baalde enorm toen ik niet naar haar concert kon vorig jaar, en ik zou haar zo ontzettend graag eens ontmoeten. Haar horen zingen, maar ook gewoon écht met haar praten. Over wat haar muziek voor mij betekent, over hoe ze me inspireert en hoe ik haar bewonder, over hoe ik mezelf een beetje in haar herken, over hoe bijzonder ik haar vind. Echt, als ik nú in aanmerking zou komen voor Make A Wish, zou dat mijn absolute nummer 1-wens zijn.

Een wereldreis maken

Ik weet niet eens precies waar deze wens vandaan komt. Ik hou enorm van reizen. Ik vind het heerlijk om op andere plekken te zijn, het leven daar in me op te nemen, de wereld daar te verkennen, te genieten van eten en drinken en mensen en cultuur. Ik zou het fantastisch vinden om een wereldreis te maken langs alle bijzondere, mooie steden en landen en dan overal een tijdje te ‘’wonen’’ om het echt te kunnen absorberen. Zoals Liz doet in Rome in Eat, pray, love: een soort local worden zonder een local te zijn. Lijkt me zo ontzettend bijzonder en inspirerend.

photo-1464305795204-6f5bbfc7fb81
Gezond worden

Dit vind ik een hele, hele lastige om uit te leggen. Toen de wensvervullers van Make A Wish aan mijn bed kwamen om mijn wensen te inventariseren, moest ik een top 3 maken. Van tevoren had ik het er al met mijn ouders over gehad en op 1 stond een wens waarvan ik wist dat-ie waarschijnlijk niet zou uitkomen, maar die ik tóch had: gezond worden (op nummer 2 en 3 stonden Disneyland en Hilary Duff ontmoeten haha). Ik weet niet meer of ik toen met ‘’gezond’’ bedoelde dat ik niet meer zo ziek wilde zijn als ik toen was, of dat ik echt gezond -gezond wilde worden, als een normaal persoon.

Wat ik wel weet, is dat ik mijn ziekte volledig heb geaccepteerd en omarmd als een deel van mij, als de oorzaak van wie ik ben en hoe mijn leven is. Ik zou dat alles niet willen inruilen voor een volledig ‘’normaal’’ leven, want dan zou ik niet zijn wie ik nu ben. Maar het is wel een wens om gezondér te worden dan ik nu ben. Meer kunnen eten. Meer energie hebben. Beter zien en horen. Beter lopen, dat wil zeggen: de energie en fysieke stabiliteit (zonder pijn e.d.) om echt (stukjes) te kunnen lopen. Meer op mijn lichaam kunnen vertrouwen, meer aankunnen. Want sommige dingen zijn gewoon soms heel stom en best zwaar, en dan zijn er echt momenten waarop ik het heel ver weg wens. Moet ook gewoon kunnen, vind ik. En wie weet… mijn lijf is al zo raar en one of a kind, dus waarom zou dit niet op mijn pad kunnen komen?

Out of reach?

Misschien ontmoet ik ooit Taylor Swift nog eens. Misschien lukt het ooit om de wijde wereld écht in te trekken zonder dat alle accommodaties aangepast moeten zijn en er een hoop toeters en bellen nodig zijn. Misschien word ik ooit wel wat gezonder dan ik nu ben. Misschien ook niet. Wensen zijn er om te hebben, niet per se om uit te laten komen. Want door die wensen besef ik ook dat er genoeg dingen zijn om van te dromen en voor te gaan, om echt aan te werken… en dat er nu veel minder dingen zijn die out of reach zijn of lijken dan jaren geleden. En dat is ook heel veel waard.

Wat zou jij wensen als je 3 wensen mocht doen?

You may also like...

8 Comments

 1. Gezond worden zou voor mij niet eens per se meer hoeven. Maar niet meer achteruit gaan en kunnen vasthouden wat ik nu heb, dat zou fijn zijn!
  Op nummer twee zou dan wel staan dat ons huis een flinke opknapbeurt krijgt. We wonen er al 13 jaar met veel plezier, maar het kamer voor kamer opknappen gaat enorm traag doordat ik niet kan helpen en mijn man fulltime werkt.
  En een rondreis met camper zou me ook heel tof lijken. Hoeft niet eens zo ver te zijn, gewoon binnen Europa. Maar dan wel kunnen gaan waar je wilt, zonder al teveel te hoeven plannen.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Weerbaarheid en kracht ontlenen aan tegenslagMy Profile

  1. Zo’n rondreis lijkt mij ook heel erg fijn! En je slaat de spijker op zijn kop: niet meer achteruit gaan zou heel veel waard zijn.

 2. Heb je, binnen de droom van een wereldreis, ook nog plekken op de wereld waar je specifiek heen zou willen?
  marjolein onlangs geplaatst…Met een tennisbal tussen je benen in IkeaMy Profile

  1. Dat is een goede vraag! Ik zou de Scandinavische landen wel eens willen zien, maar ook een rondreis door Amerika lijkt me super 🙂

 3. Oh, dat heb ik vroeger ook mogen doen. Zelf koos ik er toen voor om in Engeland de fabriek van mijn geliefde Forever Friends beertjes te gaan bezoeken. Uiteindelijk zijn we met het hele gezin gegaan en daar heb ik nog steeds heel mooie herinneringen aan. Ik vermoed dat ik met één wens heel veel van mijn wensen zou kunnen laten uitkomen. Mocht mijn gezondheid me minder belemmeren dan zou ik immers heel wat zaken kunnen verwezenlijken die nu niet mogelijk zijn. Langs de andere kant ben ik het ondertussen ook wel gewoon zo als het is. Door de jaren heen heb ik me neergelegd bij wat niet lukt en focus ik me op alle mooie zaken die ik wel heb. Gelukkig zijn dat er heel wat én kunnen ze er meestal voor zorgen dat ik niet teveel stil sta bij de wensen die dromen blijven.
  zwartraafje onlangs geplaatst…Boekenbeurs #1: An Janssens, koekjes, …My Profile

  1. Wat een mooie wens! En een mooie mentaliteit natuurlijk, kan ik me goed in vinden 🙂 knuffel!

 4. Mooie wensen!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Genieten van The BodyguardMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]