Ik weet niet precies hoe het komt, maar dit jaar voelt het veel minder als een nieuw jaar dan voorgaande jaren: ik heb altijd wel een beetje het gevoel dat het allemaal onveranderd blijft, maar dit jaar nog meer. En ik weet precies waarom: de jaarwisseling is voor veel mensen een moment van opnieuw beginnen, het roer omgooien, een nieuw pad besluiten te bewandelen of anderszins schoon schip te maken, terwijl ik juist in de laatste weken van 2017 al heb ontdekt dat ik in dit nieuwe jaar eigenlijk gewoon lekker mijn ding wil blijven doen zoals ik dat in de afgelopen maanden heb gedaan in plaats van ambitieuze doelen te stellen. Maar ja, de new year, new me-koorts is besmettelijk, dus helemáál zonder plannen vond ik ook weer wat overdreven. Ik heb namelijk wel wat ideetjes hoe ik ervoor wil zorgen dat dat lekker doordoen een succes wordt!

Leesdoelen

De teller van gelezen boeken stond in 2017 op 55 en hoewel ik dat een mooi aantal vind, begint het nu wel een beetje te kriebelen om komend jaar nog wat méér te lezen. Ik wil daarom proberen om de 100 boeken te halen, maar ik ga er niet te veel op focussen en vooral gewoon zien waar ik uitkom. Wat ik belangrijker vind, is om te lezen wat ik heb, wat betekent dat ik een TBR-lijst heb, minder boeken wil kopen en vooral wil lezen wat al behoorlijk lang in mijn kast staat. Ook wil ik weer vaker naar de bibliotheek, aangezien ik een nieuw abonnement heb, wil ik meer non-fictie en series gaan lezen en een uitgebreider leesdagboek bijhouden. Op naar mooie leeservaringen en leeswinsten dus!

Studiedoelen

Ik wil niet zeggen dat 2018 het jaar wordt waarin ik afstudeer, want ik heb nog geen idee hoe het precies gaat lopen en het is ook prima om nog een deel van 2019 erbij te pakken. Wat ik echter wél ga zeggen, is dat het afstuderen dit jaar dichterbij gaat komen. Ik wil komend jaar in ieder geval de minor afronden, mijn buitenschoolse activiteiten-dossier afmaken, alle keuzevakpunten binnenhalen, de laatste tweedejaarscursus volgen en een start maken met de afstudeerscriptie. Dat klinkt veel, maar het is eigenlijk puur wat er op de planning staat voor de komende maanden. Druk wordt het echter wel, en daarom vind ik het ook een heel belangrijk doel om de tijd te nemen die ik nodig heb voor alles wat er gedaan moet worden. Ik ga veel thuis aan de slag en dat zal nog wel even puzzelen worden, maar ik kijk er naar uit!

Persoonlijke doelen

Ik moet stiekem een beetje lachen om het feit dat ik vorig jaar elke maand een 30 day challenge wilde doen: halló overambitieus gedrag. Dat gaan we nu niet weer doen: ik heb maar een paar persoonlijke doelen die ik graag wil halen, maar dat zijn wel echt casual goals. Zo heb ik het bullet journallen in december weer volop opgepakt en dat wil ik graag blijven doorzetten. Daarnaast wil ik me een béétje gaan oriënteren op de toekomst en kijken wat ik precies zou willen qua werk en misschien wel qua wonen. Ook wil ik heel graag meer series kijken aangezien dat er in 2017 echt heel weinig waren, en ook lekker veel films zien omdat ik dat gewoon heel tof vind.

Blogdoelen

Wat het bloggen betreft wil ik dit jaar graag kijken of ik nog méér uit het bloggen kan halen. Ik wil graag weer bloggers in het zonnetje zetten: dat heb ik een tijdje heel regelmatig gedaan en ik mis het, dus dat wil ik graag weer gaan doen. Daarnaast wil ik meer eigen blogfoto’s maken omdat ik de hoeveelheid stockfoto’s die ik gebruik een beetje de spuigaten uit vind lopen. Misschien wil ik ook een nieuwe rubriek introduceren, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Twee andere doelen die ik wel echt wil gaan bereiken, zijn nog selectiever blogs lezen zodat ik daar echt plezier aan beleef, én vaker een blogbreak nemen. Op die manier geef ik mezelf steeds wat extra tijd om vooruit te werken én tijd te hebben voor andere dingen. Het idee is nu om de eerste week van elke maand leeg te houden, en ik ben benieuwd!

Schrijfdoelen

Schrijven is waar het dit jaar om moet gaan! De maandelijkse blogbreaks zijn ook deels bedoeld om meer tijd te hebben voor het schrijven, want daar wil ik echt veel in gaan investeren in 2018. Niet alleen wil ik graag mijn eerste roman redigeren zodat het benaderen van uitgevers misschien dichterbij kan komen, ook wil ik echt starten met mijn tweede roman. Dat betekent dat ik aan de afwerking van de opzet ga werken én dat ik echt ga schrijven, en daar heb ik zoveel zin in! Bovendien wil ik ook graag doorgaan met het schrijven van korte verhalen en woordkunst, want dat heb ik in 2017 helemaal ontdekt en wil ik beslist niet verwaarlozen.

Mijn woord van 2018: flow

Ik ben heel erg benieuwd wat deze doelen me gaan brengen: ik zie ze niet als focus, maar meer als een soort richtingaanwijzer en als de ingrediënten voor het succes van dit jaar. Het zijn allemaal dingen die ik graag doe, waar ik gelukkig van word en die ik dus graag wil voortzetten, en dat past goed bij het woord dat ik voor 2018 gekozen heb: flow. Oftewel: het gaat goed zoals het gaat, en het komt zoals het komt. Eind 2017 ontdekte ik namelijk hoe fijn ik het vind om in een goed ritme te zitten en de dingen te doen die ik tof vind, en ik denk dat dat een hele waardevolle mindset is. Ik heb verder totaal geen idee wat 2018 gaat brengen, maar deze flow – van schrijven, bloggen, studeren, lezen, films/series kijken – is volgens mij een mooie basis voor een goed jaar. Klinkt goed, nietwaar?

Wat zijn jouw doelen voor dit jaar?

You may also like...

7 Comments

 1. Je hebt prachtige doelen opgesteld voor het nieuwe jaar! Ik vind het ook mooi dat je de lat voor jezelf niet te hoog legt met 12 challenges, maar dat je jezelf ook juist rust gunt en bijvoorbeeld meer plezier wil beleven aan het kijken van films of de blogs lezen die jou aanspreken. Leuk dat je ook zo fanatiek boeken wilt gaan lezen 🙂 Ik ben heel benieuwd welke boeken je dit jaar van je lijstje zult afstrepen en hoop sowieso dat je een geweldig jaar tegemoet gaat! ♥
  Romy onlangs geplaatst…50 ideeën voor je bucketlist (die je in 1 dag kunt realiseren!)My Profile

  1. Zo lief, dankjewel! En ja, zo is het precies: gewoon lekker hard genieten van de dingen die ik fijn vind en in mijn comfortzone vertoeve nen daar een flow in behouden 🙂

 2. Je woord van het jaar en de betekenis ervan vind ik enorm mooi. Het is goed zoals het is, en het komt zoals het komt. Problemen los je wel op als ze er zijn. Nu moet je gewoon genieten. Of, zo interpreteer ik het dan toch 🙂 En wauw, 100 boeken lezen. Ik heb elk jaar al moeite met mijn doel om twaalf boeken uit te lezen. Super dat je de lat zo hoog legt voor jezelf. Succes!

  1. Die interpretatie is ook de mijne 🙂 en ja, ik vind lezen gewoon heel leuk en ben ook van plan om echt veel te lezen dit jaar, dus daar hoort een toffe uitdaging bij!

 3. Aan deze doelen kan ik nog een voorbeeld nemen, zinnig en mooi!
  Ik zweef een beetje pointless tussen focus en flow, de eerste stap voor mij is dus ‘wortel schieten’; een routine vinden waarin ik me thuis voel (en waarin de flow eindelijk z’n gang kan gaan). Bullet Journaling hoort daar sowieso bij.. Net zoals de vorige jaren.

  Jouw doelen vertoeven in een ‘league’ waar ik me wellicht volgend jaar aan kan wagen. Ik wens je er in ieder geval alle succes mee, en natuurlijk ook nog de beste wensen 😉

  1. Er is ook niets mis mee om een beetje zoekende te zijn, datgene wat jouw focus moet zijn zorgt uiteindelijk juist vaak voor een mooie flow 🙂

 4. Mooie doelen heb je opgesteld. Hopelijk blijf je in die fijne flow zitten. 🙂
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Lezen | Oorsprong, De schaduw van de wind en Hendrik GroenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]