Allereerst: EEN HEEL GELUKKIG NIEUWJAAR VOOR JULLIE ALLEMAAL! Ik knal het nieuwe jaar in met een nieuwe lay-out, lekker paars en echt Vivian! Hopelijk brengt 2013 jullie allemaal veel goeds en moois! Een paar dagen geleden kon ik, zoals tegenwoordig helaas vaak het geval is, weer eens niet slapen. Aangezien ik mijn iPad meegenomen had naar bed, besloot ik dat ik dan maar net zo goed even iets nuttigs kon gaan doen, dus ben ik begonnen met een lijstje van goede voornemens voor het nieuwe jaar! Tja, je moet toch wat als Twitter en Facebook up-to-date zijn en je in alle spelletjes moet wachten op nieuwe energie… heel toevallig waren het er 13 toen ik klaar was. 13 goede voornemens voor 2013, en jullie mogen me eraan houden!

1. De Bijbel gaan lezen.
Dit nam ik mij begin 2012 ook al voor en toen is er weinig van terecht gekomen… ik kwam niet verder dan de eerste drie ”verhaaltjes.” Nu is het zo dat ik katholiek ben opgevoed en van mezelf ook gelovig ben, maar niet heel erg. Ik begin echter steeds meer te merken dat de Bijbel toch wel hoort bij de algemene ontwikkeling. Zelfs mensen die niet gelovig zijn, hebben het over Abraham en Sara wanneer ze vijftig worden en ook bij het schoolvak geschiedenis komen voorvallen uit de Bijbel vaak terug. Dus ik begin op 1 januari met het lezen van de kinderbijbel: elke avond een stukje, dat moet lukken. Toch…?

2. Minder gaan uitstellen.
Wie heeft er tegenwoordig geen last van? Uitstelgedrag. Heel vaak als ik huiswerk moet gaan maken, ga ik eerst nog een uur zitten soggen voor ik uiteindelijk begin, of ik hou mezelf voor dat ik het de volgende dag doe. Niet erg praktisch. Ook wat bloggen en schrijven betreft gebeurt dat: ik heb vaak geen zin om te beginnen, maar ik weet van mezelf wel dat het hartstikke lekker gaat wanneer ik eenmaal bezig ben. Dus ga ik ernaar streven om minder te soggen op YouTube en Facebook en meer gedaan te krijgen in kortere tijd. Tenslotte geeft het ook een fijn gevoel als je productief bent geweest!

3. Mijn havo-diploma halen en aan een HBO-opleiding beginnen.
2013 wordt best een spannend jaar voor mij. Het is namelijk de bedoeling – en de verwachting – dat ik in mei de laatste havo-examens afleg en dan mijn diploma haal, wat het einde van mijn middelbare schoolcarrière betekent. Spannend, want omdat ik het examen al in twee jaar doe en vanwege de rekentoets die vanaf 2014 verplicht is, kan ik er niet nog een jaar over doen. Natuurlijk ga ik er gewoon vanuit dat het me lukt, maar spannend blijft het toch. En het is ook best een beetje eng dat ik dan na de zomer van 2013 aan iets heel nieuws ga beginnen… een HBO-opleiding! Een totaal nieuwe wereld, andere spelregels…

4. Minstens twee verhalen voltooien.
Het verhaal waarmee ik in november 2012 begon voor NaNoWriMo, is nog steeds niet af. Daarnaast heb ik ook nog een historische roman liggen die nog maar half af is én een heleboel ideeën die ik graag wil uitwerken. Schrijven is mijn passie, maar het geeft me ook een kick als een verhaal af is en het is toch een droom van me om een boek gepubliceerd te krijgen. Ik wil dus graag het komende jaar proberen om minstens twee verhalen af te maken en – wie weet, daar ben ik nog niet zeker van – naar een uitgever te sturen!

5. Minstens vijf literaire werken lezen
In de zomer van 2012 begon ik met een literatuurproject waarbij ik begon met het lezen van verschillende beroemde literaire werken van o.a. Jane Austen en Charles Dickens. Tot nu toe heb ik drie stukjes literatuur gelezen en ik ben van plan om daar in 2013 ten minste vijf boeken aan toe te voegen. Welke ik in ieder geval wil lezen? Sense and Sensebility (Jane Austen), Jane Eyre (Charlotte Brontë), David Copperfield (Charles Dickens) en Great Expectations (Charles Dickens). Waarschijnlijk wel in het Nederlands, haha.

6. Meer gaan fotograferen.
Ik merk dat ik het vaak heel leuk vind om via Instagram foto’s te maken, te bewerken en te delen. Als ik ergens ben met familie, probeer ik ook vaak mooie foto’s te maken, maar omdat ik dat niet vaak doe ben ik er niet zo goed in. Toch wil ik proberen om mijn digitale camera vaker te gebruiken en mooie kiekjes te maken, ook als herinneringen! Wie weet zal er dus een nieuwe categorie komen waar ik af en toe foto’s deel.

7. Vaker aan schrijfwedstrijden meedoen.
Altijd als ik aan het schrijven ben, merk ik weer hoe leuk ik het vind en dat ik het vaker moet doen. Op internet krijg ik wel eens een wedstrijd in het oog, maar meestal doe ik er niet aan mee omdat het me niet ligt of omdat ik mezelf niet wil dwingen te gaan schrijven. Maar ik wil wel graag wat bekender worden met mijn schrijfwerk en daarom ga ik proberen om vaker aan wedstrijden mee te doen: als het onderwerp me ligt en als er wat leuks te winnen valt, waarom dan niet? Wie niet waagt, wie niet wint!

8. Geen (maar dan ook echt GEEN) spoilers meer lezen of bekijken…
Ik ben best wel erg, want ik laat mezelf vaak spoileren. Ik weet niet waarom, maar ik heb altijd een enorme drang gehad om te weten wat er zou gaan gebeuren in een boek, film of serie voor ik het had gelezen of gezien. Is het nieuwsgierigheid? Ongeduld? Geen idee, maar ik heb er achteraf altijd weer spijt van. Zo weet ik al wat er in de finale van Gossip Girl gaat gebeuren terwijl ik seizoenen vijf en zes nog moet zien (ik weet zelfs al wie Gossip Girl is, stom…) en ik weet ook al wat er in de allerlaatste aflevering van seizoen 3 van Downton Abbey gaat gebeuren. Ik verpest het voor mezelf en daar ga ik mee stoppen: vanaf vandaag lees of bekijk ik geen spoilers meer. Echt niet. Misschien moet ik maar iets bedenken dat ik als straf moet doen wanneer ik me er toch aan vergrijp…

9. Proberen een buitenschoolse activiteit te vinden.
Buiten school heb ik naast de manege waar ik elke zaterdag ga paardrijden, geen sociale instituten waar ik vrienden kan maken. Dat vind ik soms best jammer, want de meeste vrienden ken ik via internet en dat is helemaal niet erg, maar ik ben het wel steeds fijner gaan vinden om mensen te ontmoeten en ze te leren kennen, en vooral om dan een band op te bouwen. Wat ik dus graag wil gaan proberen, is om een soort club te vinden waar ik me bij kan aansluiten. Dat klinkt alsof ik bij een sekte wil, haha – maar ik bedoel meer in de trant van een soort boekenclub of een schrijfclub voor jonge mensen. Uiteraard wel bij mij in de buurt, en met plek voor mensen met een beperking. Of een kookclubje, dat lijkt me ook erg leuk haha. Ik heb een tijdje yoga gedaan en dat was ook heel gezellig, maar daar ben ik mee gestopt omdat het lichamelijk niet meer ging. Dus ik hoop dat ik iets kan vinden!

10. Een iPhone 5 kopen
Na heel lang twijfelen heb ik besloten om de prehistorische mobiel waarvoor ik me ontzettend schaam, maar die ik eigenlijk alleen gebruik in geval van nood, in te wisselen voor een smartphone – en wel een iPhone 5! Momenteel ben ik nog de laatste loodjes bij elkaar aan het sparen, maar zodra het zover is wil ik hem toch gaan aanschaffen. Het lijkt me namelijk superfijn om overal te kunnen Twitteren, Facebooken en Instagrammen, om met mijn mobiel overal foto’s te kunnen maken, om on the go te kunnen bloggen en stiekem ook wel om gewoon de blits te kunnen maken met een smartphone, haha.

11. Vaker erop uitgaan met mijn elektrische rolstoel.
Ja, die heb ik! Dat wisten jullie waarschijnlijk niet eens haha, en dat komt doordat… tja, ik weet eigenlijk niet waarom. Ik heb het nooit zo gehad op mijn elektrische rolstoel, het is namelijk een groot en (vind ik zelf) lelijk ding. Maar hé, het is wel een groot en lelijk ding dat ik heel hard nodig heb om me mobiel te kunnen bewegen op school! Morgen krijg ik een nieuwe, eentje die compacter en fijner in gebruik is en waar ik gemakkelijker mee uit de voeten kan. Het is de bedoeling dat ik dan ook vaker met die rolstoel iets ga doen, bijvoorbeeld shoppen of gewoon een eindje om. Tenslotte moet ik deze straks ook gaan gebruiken als ik naar het HBO ga en dan wil ik niet het gevoel hebben dat ik me ervoor schaam of dat ik er eigenlijk niet goed mee overweg kan.

12. Smilenotes gaan bijhouden.
Afgelopen zomer begon ik er al mee: het bijhouden van smilenotes. Elke dag schreef ik ten minste vijf dingen op waar ik dankbaar voor was en dat versierde ik dan ook met stickertjes en zo. Na een tijdje deed ik het niet meer, ik had er geen zin meer in. Maar ik wil het toch graag weer gaan doen, omdat het me wel vrolijk maakt en omdat ik het fijn vind om op te schrijven waar ik dankbaar voor ben: zo blijf je positief in het leven staan en blijf je onthouden wat belangrijk is!

13. Weer quotes gaan verzamelen.
Toen mijn zus en zwager in september een reis door Amerika gingen maken (drie maanden lang!) gaf ik ze als afscheidscadeau een boekje vol inspirerende, grappige en mooie quotes van interessante mensen. Dat vond ik superleuk om te doen, dus dat ga ik gewoon weer doen, in een nieuw boekje!

Wat zijn jouw voornemens voor 2013?

You may also like...

5 Comments

 1. Hé, wat lekker vrolijk zo! 🙂 En jeetje, wat een voornemens zeg… pfoeh. Maar ze zijn wel goed!
  Jane Eyre vind ik zelf trouwens echt een geweldig boek, lezen dus! 😀 en de Bijbel lezen kan ik je ook echt alleen maar aanraden 😉 Ik heb er trouwens echt heel veel voordeel mee in mijn studie, met al die verwijzingen naar namen en gebeurtenissen…
  Enne, nog een gelukkig nieuwjaar! Succes!

 2. Dat zijn er veel, heel veel succes! Ik heb er wel een aantal, maar niet zo uitgebreid beschreven, hihi

 3. Succes met je voornemens!
  Nog een fijn 2013 gewenst.

 4. Gelukkig nieuwjaar!!
  Van alle goede voornemens ben ik het meest benieuwd naar het afstuderen en de HBO opleiding.
  xx

 5. Bij mijn Yogastudio zijn ze begonnen met CureYoga, speciaal voor mensen met een beperking. Misschien leuk?

  http://njoyoga.nl/yoga/cure-yoga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]