Ik krijg best regelmatig de vraag annex opmerking dat het bijzonder is dat ik meerdere boeken tegelijk lees. Veel bloggers geven ook vaak aan dat het juist het beste en productiefste is om het bij één boek per keer te houden, maar ik heb het altijd al fijn gevonden om meerdere boeken tegelijkertijd te lezen. Maar hoe zit het nou? Is meerdere boeken tegelijk lezen echt raar en onhandig, of is het juist alleen maar goed?

Heel persoonlijk

Ten eerste is het natuurlijk, net zoals eigenlijk alles dat te maken heeft met je eigen leesvoorkeuren, heel erg persoonlijk. Ik zie wel eens mensen die op Goodreads drie verschillende boeken in hun currently reading shelf hebben staan en dan breekt het zweet me uit. En ik heb veel respect voor mensen die echt trouw één boek tegelijk lezen. Het is gewoon ontzettend persoonlijk en dat is prima: er bestaat echt niet zoiets als leeswetten die voorschrijven dat je maar één boek tegelijk mag lezen of dat je er minstens twee door elkaar moet lezen. Dus: net wat je zelf wilt!

Meerdere boeken tegelijk: waarom?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik vroeger bij het wakker worden altijd las – nog voor de tijd van iPad-spelletjes en sociale media – en dat er dan drie verschillende boeken uit dezelfde reeks aan mijn voeteneind lagen, waarin ik alle drie bezig was en dan keek ik gewoon welke ik het liefst wilde oppakken. En zo is het nog steeds: ik lees meestal gewoon twee boeken tegelijk en het ene moment focus ik me wat meer op het ene boek dan op het andere, maar ik ben altijd in beide bezig. Waarom is dat fijn?

 • Meer gelegenheid om fijne boeken te lezen | Er zijn zoveel mooie boeken op de wereld en we hoeven er niet om te liegen dat dat er waarschijnlijk veel meer zijn dan we ooit zullen kunnen lezen. Door meerdere boeken tegelijk te lezen, geef ik mezelf de gelegenheid om zoveel mogelijk fijne boeken te lezen.
 • Het is vaak een welkome omschakeling | Iemand vroeg me laatst op Goodreads of ik het niet lastig dan wel verwarrend vind om meerdere boeken tegelijk te vinden. Nee, eigenlijk niet: ik kan de boeken die ik lees prima uit elkaar houden en ik heb er geen enkele moeite mee om steeds weer in de respectievelijke verhalen te duiken. Sterker nog: ik vind het heel fijn om soms gewoon even te kunnen wisselen. Zeker als ik een boek lees dat best pittig is, wil je soms wat luchtig leesvoer om even wat minder te hoeven nadenken en meer te kunnen ontspannen. En dat is fijn.
 • Het maakt het lezen makkelijker | Een belangrijke reden waarom ik graag meerdere boeken tegelijk lees is dat het vrijwel altijd gaat om een digitaal boek in combinatie met een fysiek boek. Ik lees bijvoorbeeld ’s avonds voor het slapengaan het liefst op mijn iPad: dan heb ik niet veel energie meer om mijn ogen aan het werk te zetten met letters op papier en door mijn slechtziendheid wordt het dan sowieso lastiger omdat ik minder licht heb. Daarbij lees ik langzamer als ik een fysiek boek heb, omdat mijn ogen dan continu bezig zijn met focussen en scherpstellen en dat is juist de kern van mijn zichtprobleem. Dus dan zijn digitale boeken gewoon heel prettig.
 • Meer boeken om te recenseren | Tja, dit is gewoon zo: door twee boeken tegelijk te lezen, die ik vaak ook ongeveer tegelijkertijd uitlees, maak ik het bloggen voor mezelf wat makkelijker doordat ik meer boeken heb om te recenseren en doordat ik recensies in shifts kan schrijven, zodat ik vaak alle recensies voor één week in één middag klaar heb. Scheelt weer werk!

Meerdere boeken

Meerdere boeken tegelijk: waarom niet?

Natuurlijk zijn er ook wel wat nadelen: meerdere boeken tegelijk lezen is soms heel verleidelijk, zeker als je meters wilt maken met je reading challenge of aantal recensies, mar soms werkt het juist averechts. Je bent als het ware je tijd aan het verdelen tussen twee boeken en in een aantal gevallen is het veel efficiënter om je op één boek te concentreren. Dat boek heb je dan vaak ook sneller uit en je zit er beter in. Dat zijn eigenlijk de enige tegenargumenten die ik zou kunnen bedenken, nog los van het feit dat het voor sommige mensen gewoon verwarrend is om te schakelen tussen personages, plots en werelden: dat is natuurlijk ook gewoon mogelijk.

Conclusie? Ik lees graag meerdere boeken tegelijk, want voor mij is dat heel fijn. Maar natuurlijk hoeft dat niet voor iedereen zo te zijn.

Lees jij meerdere boeken tegelijk en waarom wel of niet?

You may also like...

12 Comments

 1. Leuk artikel! Ik lees geen twee boeken tegelijk omdat ik bang ben dat ik beide verhalen door elkaar zal slaan.

 2. Ik lees aan de ene kant geen boeken tegelijk, maar aan de andere kant wel. Ik lees meestal gewoon een boek per keer, maar ik heb ook altijd mijn ereader in mijn tas, waar ik dan een boek op lees wat ik ook in de kast heb staan, maar wat wel erg dik is om mee te nemen als extraatje. Nu heb ik bijvoorbeeld ‘gerechtigheid’ open staan. Ik lees alleen maar in dit boek als ik mijn andere boek (onderweg) uit heb, maar op deze manier krijg ik dat boek ooit ook wel weer uit, terwijl het anders misschien nog wel eeuwen zou duren.

 3. Ik lees soms meerdere boeken tegelijk, maar dan gaat het om boeken die op een duidelijke manier van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld een klassieker en een YA boek. Ook vind ik het fijn om een Nederlandstalig en een Engelstalig boek tegelijkertijd te lezen. Maar wanneer de verhalen te veel op elkaar lijken én in dezelfde taal geschreven zijn, dan vind ik het totaal niet fijn om twee boeken te lezen. Daarom houd ik het meestal op één 🙂

 4. Ik lees soms ook twee boeken tegelijk, maar dat zijn dan wel boeken die heel erg uit elkaar liggen. Bijvoorbeeld een boek over mens & maatschappij (meer non-fictie dan) en een roman. Dan is het voor mij ook makkelijk, en ik vind het fijn om te kunnen afwisselen!

 5. Ik lees eigenlijk ook veel meerdere boeken tegelijk. Sowieso een ebook en een papieren boek – omdat een papieren boek voor mij dan juist weer fijner leest als ik eens een keer net migraine gehad heb of moe ben – en soms komt daar dan ook nog een nonfictie-boek bij. Van boeken die teveel op elkaar lijken heb ik gelukkig geen last, ik kan ze altijd wel goed uit elkaar houden.

 6. Ik lees meestal ook meerdere boeken tegelijk, maar dan wel totaal verschillende boeken. Anders wordt het een beetje te verwarrend voor mij.

 7. Ik lees vrijwel altijd wel twee boeken tegelijk, soms lees ik er een derde bij maar die staat dan een beetje op de achtergrond tot ik een van de andere twee uit heb. En soms lees ik er een graphic novel of een kort verhaal bij als derde boek..

 8. Ik weet niet beter. Ik vind het altijd juist raar dat mensen per se eerst een boek willen uitlezen voor ze aan een nieuw boek beginnen :S Lijkt me heel beperkend.

 9. Ik hou ervan om genres af te wisselen, maar dan wel boek per boek. Het lezen van meerdere boeken tegelijk ligt me blijkbaar niet zo. Al gebeurd het wel eens per uitzondering. Bijvoorbeeld wanneer ik met een vriendin heb afgesproken en het niet zie zitten om een zwaar boek te dragen. Dan steek ik immers mijn e-reader in mijn handtas en begin ik daar op te lezen.

 10. Ik lees wel vaker twee of meer boeken tegelijk, maar dan wel heel uiteenlopende zodat ik niet in de war geraak. Meestal een fictie en een non-fictieboek.

 11. Ik vind het niet raar, maar vind het zelf niet fijn. Ik heb dan het gevoel dat ik teveel moet onthouden en dan weer helemaal ”in het boek” moet komen als ik weer begin met lezen! Daarom lees ik één boek per keer en kan ik uit kijken naar het volgende boek 🙂 Maar ik vind dat iedereen lekker moet lezen hoe hij of zij het wil.

 12. Omdat mijn ouders gescheiden zijn, heb ik vaak één boek bij mijn moeder liggen en de andere bij mijn vader. Alleen als een boek écht heel spannend is neem ik het mee naar de ander, want dan kan ik het gewoon niet wegleggen voor een paar dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]