Boekhandel Donner in Rotterdam organiseert heel regelmatig de meest toffe events en auteursbezoeken, en het is altijd supergezellig om daarheen te gaan. Een paar weken geleden waren HarperCollins Young Adult-auteurs Corinne Duyvis (Op de rand van het niets) en Marieke Nijkamp (54 minuten) er, en hoewel ik Marieke al eens eerder had ontmoet (bij boekhandel Maximus) wilde ik er absoluut naartoe. Want beide boeken vond ik supertof, en de twee schrijfsters zijn ook echt zulke leuke persoonlijkheden dat het me gewoon vet leuk leek. En dat was het zeker!

Interview met Marieke en Corinne

Via de Facebookpagina van Donner kon je van tevoren vragen insturen voor het interview dat door iemand van de boekhandel werd gehouden. Met die vragen kon je ook een keileuk mini-interview van tien minuten met de dames winnen, superleuk dus! Maar ook het hoofdinterview was heel tof om naar te luisteren. Marieke en Corinne zijn goed bevriend en hebben ook al veel events samen gedaan, en je merkt ook dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn: ze hebben dezelfde droge humor, dezelfde spontaniteit en nerdy trekjes, maar ook dezelfde ideeën over schrijven en wat een goed boek is en dat was keileuk om te zien. Ze praatten over van alles en nog wat: het schrijven, lievelingsboeken (The Hate U Give van Angie Thomas werd genoemd), volgende boeken en natuurlijk het schrijven zelf! Ze reageerden ook steeds heel leuk op elkaar en dat maakte het extra tof.

Schrijfproces

Tijdens het interview vertelden Marieke en Corinne heel veel over het schrijfproces: van het beginnen met fanfictie tot het besluit om Engels te schrijven en de wervelwind van literaire agenten en de Nederlandse vertaling. Corinne vertelde heel veel over haar interesse in het einde van de wereld en het schrijven daarover. Ik vond het leuk om te horen dat zowel Marieke als Corinne een verhaal wilden vertellen dat nog niet eerder echt was verteld: Corinne wilde vooral schrijven oer de periode vlak voor en tijdens de Apocalyps en Marieke over de schietpartij zelf, niet alleen de aanloop of nasleep. Een veel completer verhaal dus eigenlijk! Marieke vertelde dat ze heel graag meer wilde weten over de Amerikaanse school shootings: het fascineerde haar hoe erover wordt gepraat en normaal het is om kinderen te leren wat ze moeten doen bij een schietpartij.  Haar fascinatie leidde tot het idee voor het boek.

Diversiteit

Ze vertelden ook over hoe belangrijk ze het vinden om diversiteit terug te laten komen in hun boeken. Ik vond het ontzettend mooi hoe Marieke dat uitlegde: ze vertelde dat ze het heel belangrijk vindt dat iedereen, echt iedereen, zichzelf kan herkennen in haar boeken: dat zorgt ervoor dat stereotypes worden doorbroken en dat boeken een betere bijdrage gaan leveren aan de beeldvorming. Corinne vertelde daarna over Denise als hoofdpersonage (ik had zelf de vraag gesteld wat voor gedachte daarachter zat): het was voor haar een mooie manier om haar eigen ervaringen met autisme te gebruiken en ook het stereotype van autistische mensen te doorbreken. Tegelijkertijd is Denise ook een personage dat de dupe wordt van de survival of the fittest die zo belangrijk is bij het einde van de wereld. Superinteressant om over na te denken!

Emoties

De laatste vragen gingen eigenlijk vooral over de manier waarop Corinne en Marieke zelf hun boek hebben beleefd en welke emoties daarbij kwamen kijken. Heel leuk om ze te zien nadenken over welke scènes het lastigste waren om te schrijven, op welke punten ze zelf moesten huilen bij hun boek en welke personages ze het liefste in het echt zouden willen ontmoeten. Ook de schrijftips die ze gaven vond ik heel leuk: vooral enthousiasme is volgens hen belangrijk maar ook dat je het jezelf niet te moeilijk maakt: volgens allebei gaat het er vooral om dát je schrijft, en niet hoe vaak je schrijft of op welke manier. Mooi advies voor een aspirant-schrijver zoals ik.

Meet & greet

En natuurlijk was er nog tijd voor een persoonlijk momentje! Ik vond het hele leuke dames, met wie je echt heel leuk en gemakkelijk kon kletsen. Ik vroeg nog aan Marieke of ze zou overwegen om een vervolg te schrijven op 54 minuten en ik kreeg een antwoord dat mijn eigen idee perfect beschreef: ze zei dat het haar wel zou intrigeren om te schrijven over de nasleep van de schietpartij, maar dat ze het ook wel heel mooi vond dat het een afgerond geheel is. Corinne vond het heel leuk dat ik zei dat ik de combinatie van het autismeperspectief en het einde van de wereld in Op de rand van het niets zo boeiend vond en ze waren allebei supergezellig! Was echt heel erg leuk om ze te ontmoeten dus!

Ben jij wel eens naar een event met twee auteurs geweest?

You may also like...

2 Comments

  1. Ik ga binnenkort naar het YA evenement bij boekhandel Haasbeek in Alphen ad Rijn en daar zullen ze ook allebei aanwezig zijn. Marieke heb ik natuurlijk al eens ontmoet, toen ook bij Maximus ;-), maar Corinne heb ik nog nooit ontmoet. Ik heb haar boek, en ik ben erg benieuwd naar hoe zij is. Ze klinkt in ieder geval super tof!

    1. Corinne is echt tof inderdaad, veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]