Ja jongens… Vivian heeft een auteur ontmoet aflevering 12! Marieke Nijkamp is de Hengelose auteur van de fenomenale bestseller This Is Where It Ends, onlangs in het Nederlands vertaald als 54 minuten. De recensie van dit briljante boek komt binnenkort online, maar de dag nadat ik het uit had (echt, een boek van 300+ bladzijden in twee dagen uitlezen lukt me bijna nooit maar nu wel!) ging ik haar ontmoeten. Ze kwam namelijk bij boekhandel Maximus in Rotterdam en ik had een hoop te zeggen over het boek, dus ik wilde er absoluut naartoe!

Boekhandel Maximus

Ik ging deze keer alleen – want waarom niet? – en we waren sowieso maar met een klein groepje bij de boekhandel, dus het was heel gezellig. Onder het genot van een kop thee wachtten we aan een tafel vol koekjes, voorexemplaren van het boek en de YA-Boekenkrant op Marieke. Ik had nog nooit van boekhandel Maximus gehoord (in Hillegersberg) maar het is een heel gezellige winkel: klein en knus, met een leeshoek annex espressobar en een behoorlijk groot aanbod, zeker een plek waar ik vaker langs wil gaan!

img_8407

Interview

Toen Marieke er eenmaal was, werd ze eerst geïnterviewd door iemand van de winkel. Dat ging eigenlijk over van alles en nog wat: ze vertelde over hoe ze het boek dankzij literaire agenten bij de Amerikaanse uitgevers heeft gekregen en dat het vanaf daar een soort rollercoaster werd van bestsellerlijsten en enthousiaste reviews. Ze vertelde dat de Nederlandse pers een soort fascinatie voor haar heeft gekregen omdat ze bekend is komen te staan als ‘’de Nederlandse schrijfster die de Amerikaanse bestsellerlijsten heeft veroverd’’ en dat ze zich voor de Nederlandse verschijning van het boek al heel gauw thuis voelde bij Harper Collins.

Ze vertelde over het onderzoek dat ze heeft gedaan voor het boek, eerdere boeken die ze heeft geschreven en die niet aansloegen bij uitgevers, de rol die sociale media spelen in het boek, een eventuele verfilming, tranen tijdens het schrijven, schema’s en spreadsheets voor het tijdverloop van het verhaal en hoe actueel het is. Ik ben blij dat ik het boek al gelezen had, want waarschijnlijk had ik het toch met andere ogen gelezen als dat niet zo was geweest! Daarnaast vertelde Marieke over de organisatie waar ze deel van uitmaakt en die zich sterk maakt voor meer diversiteit in boeken, eigenlijk een soort equivalent van de Nederlandse trend #StrijdvoorDiversiteit. Het gesprek ging dus alle kanten uit!

img_8409

Meet en greet

Na het ‘’officiële’’ gedeelte is het de rest van de tijd eigenlijk gewoon heel gezellig geweest. Marieke signeerde boeken, maakte selfies met ons en er werd heel veel gekletst over het boek, maar ook over andere dingen, zoals boekenevents en meer van dat soort fangirldingen. Ik zei tegen haar hoe mooi ik het boek vond, hoe ik heb gehuild, en oh ja: ik heb nog een leuk spoilergesprek met haar gevoerd over de slachtoffers die vallen in het boek en dat was ook wel heel interessant. Ze is echt heel leuk, heel bescheiden en vriendelijk maar ook wel heel open over alles: onwijs leuk om haar te ontmoeten dus!

Ga jij 54 minuten lezen?

You may also like...

8 Comments

 1. Het was erg leuk je daar te ontmoeten! Dit is een event wat me nog lang bij zal blijven denk ik. Zo gezellig en zo interessant!

  1. Insgelijks! Ben ook meteen even op jouw blog gaan kijken 🙂

 2. Het was erg leuk je daar te ontmoeten! Dit is een event wat me nog lang bij zal blijven denk ik. Zo gezellig en zo interessant!

  1. Insgelijks! Ben ook meteen even op jouw blog gaan kijken 🙂

 3. Ik was echt onder de indruk van het boek. Binnenkort mag ik Marieke interviewen op de Boekenbeurs. Ondertussen heb ik alvast een aantal vragen uitgewerkt maar het is een beetje moeilijk. Het is immers de bedoeling dat ik vragen over het boek stel (uiteraard) maar dan kom je al snel uit op vragen die Marieke al minstens 200 keer heeft beantwoord. Dat hoort er waarschijnlijk gewoon bij als auteur maar het lijkt me zo triest dat ze weer diezelfde vragen te horen krijgt.

  1. Ja dat snap ik heel goed, lijkt mij ook altijd vervelend. Wat je zou kunnen doen (dat doe ik tenminste vaak) is op internet rondkijken of je interviews kunt vinden, dan kijken welke vragen daarin gesteld worden: dan weet je welke vragen je dus niet hoeft te stellen of waar je eventueel op kunt inhaken!

 4. Ik was echt onder de indruk van het boek. Binnenkort mag ik Marieke interviewen op de Boekenbeurs. Ondertussen heb ik alvast een aantal vragen uitgewerkt maar het is een beetje moeilijk. Het is immers de bedoeling dat ik vragen over het boek stel (uiteraard) maar dan kom je al snel uit op vragen die Marieke al minstens 200 keer heeft beantwoord. Dat hoort er waarschijnlijk gewoon bij als auteur maar het lijkt me zo triest dat ze weer diezelfde vragen te horen krijgt.

  1. Ja dat snap ik heel goed, lijkt mij ook altijd vervelend. Wat je zou kunnen doen (dat doe ik tenminste vaak) is op internet rondkijken of je interviews kunt vinden, dan kijken welke vragen daarin gesteld worden: dan weet je welke vragen je dus niet hoeft te stellen of waar je eventueel op kunt inhaken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]