Heb jij als doel voor 2017 dat je meer wilt vastleggen van wat je meemaakt en wat er in je leven gebeurt? Ook ik vind dat heel fijn om te doen: het helpt me om elke maand terug te blikken én vooruit te kijken op de mooie dingen die gaan gebeuren. Je herinneringen bijhouden is iets wat je gemakkelijk ontglipt, omdat de tijd dan ineens weer héél snel gaat – en voor je het weet is het december. Maar het is helemaal niet moeilijk om er een gewoonte van te maken én je hebt er veel aan!

Maak een memory jar

Wil je jouw kleine en grote hoogtepunten, jouw geluksmomenten en bijzondere belevenissen bewaren, zodat je dat gevoel van die mooie momenten ook later nog eens terug kunt krijgen? Dan is een memory jar een goed idee! Het is heel simpel: je kunt een glazen pot gebruiken, maar ook een doosje of andere opbergmethode. Elke keer als er dan iets gebeurt wat je wilt onthouden, iets waar je veel bij voelt, schrijf je dat op een stukje papier en dat bewaar je op je herinneringenplekje. Aan het eind van het jaar kun je dan, bijvoorbeeld op Oudejaarsavond, alle papiertjes lezen!

Begin met scrapbooking

Deze hobby is volgens mij niet zo trendy meer, maar het is wel nog steeds leuk om mee bezig te zijn! Maak een plakboek en hou dat het gehele jaar bij, met foto’s, tekstjes, kleine voorwerpen die je wilt bewaren en noem het maar op. Ook Project Life is daar een mooie methode voor, omdat je dan per maand kunt bijhouden wat er allemaal gebeurt. Ik ben niet meer zo’n knutselmeisje en ik vergeet dit soort dingen echt, maar het idee is wel heel leuk! Iets wat minder met scrapbooking te maken heeft, maar er wel bij in de buurt komt is het invullen van zelfhulpboeken. Denk aan Ik, notes to my future self en Start where you are: als je daar echt een jaarproject van maakt (of verschillende maandprojecten) dan heb je aan het eind van 2017 een heel mooie terugblikbasis!

Gebruik je sociale media

Facebook heeft sinds een tijdje de mogelijkheid om je updates van bepaalde data van jaren geleden terug te halen. Ik zie dat wel eens voorbij komen: dan staat er ineens een hele oude foto of een slecht gemaakte Instagram-snapshot op mijn tijdlijn. En zo zijn er volgens mij nog wel meer sociale media en apps waarmee je dit kunt doen, dus foto’s of herinneringen van een bepaalde tijd geleden terughalen. Best leuk! Een andere manier: spreek met jezelf af dat je alleen iets op Twitter of Facebook (of Instagram) zet als er écht iets bijzonders is. Aan het eind van het jaar kijk je dan wat je allemaal op social media hebt gezet en misschien komen er dan wel dingen voorbij die je alweer vergeten was!

Maak dagboekoverzichten

Als je een blog hebt, is het leuk om maandelijks of zelfs wekelijks een dagboekoverzicht te maken. Wat heb je gedaan, wat waren je kleine en grote lichtpuntjes, welke films heb je gezien, welke boeken heb je gelezen? Het voordeel daarvan is dat het een leuke manier is om ook je foto’s in beeld te brengen én om aan het eind van het jaar terug te blikken! Wat je ook kunt doen: per maand in je bullet journal een overzichtje maken. Je favoriete boek/film/serie/gerecht van die maand kun je daarin zetten, maar ook je favoriete hoogtepunt, hoe je aan je doelen hebt gewerkt, dingen die niet zo leuk waren, wat je meeneemt naar de nieuwe maand… je kunt het inkleuren zoals je wilt!

Schrijf brieven

Het is wat ingewikkelder, maar wat dacht je van het schrijven van briefjes? Aan een maand bijvoorbeeld, over hoe die was. Aan jezelf: een brief die je over een halfjaar of aan het eind van het jaar mag openmaken. Of random briefjes, over dingen die gebeurd zijn, momenten om te onthouden. Briefjes met quotes of gedachten, met wensen… bedenk het maar! Door dat te doen, creëer je een bijzondere voorraad herinneringen omdat zo’n briefje precies weergeeft hoe je op dat moment bent en wat er door je heen gaat. Of schrijf juist brieven aan de mensen om je heen!

Foto’s

Foto’s nemen zoveel herinneringen mee, daar krijg je nooit genoeg van. Probeer dit jaar eens wat meer foto’s te maken en daar ook echt iets mee te doen. Print ze uit en lijst ze in, zodat je ernaar kunt kijken – of zet ze in een digitaal fotolijstje, daar heb ik nog steeds veel plezier van. Je kunt ook investeren in een polaroidcamera en iets leuks doen met de foto’s die je daarmee maakt! Of daag jezelf uit om bijvoorbeeld gedurende een maand elke dag een foto te maken van iets wat kenmerkend was voor die dag. Als je het aandurft, kun je zelfs het hele jaar lang dagelijks een foto maken: dan heb je straks een prachtige voorraad van 365 foto’s. Bijzonder, toch?

Hoe leg jij je herinneringen vast?

You may also like...

9 Comments

 1. Wat een leuke ideetjes allemaal! Ik doe zelf al jaren aan scrapbooken en vind dat onwijs leuk om te doen en om het verhaal achter foto’s vast te leggen. Verder probeer ik ook zoveel mogelijk foto’s te maken. Vaak komt bij mij het verhaal al vanzelf op als ik de foto terugzie. Die memory jar vind ik echt een leuke tip. Misschien dat ik daar dit jaar eens mee aan de slag ga.
  Romy onlangs geplaatst…Photo diary: onze reis naar Barcelona in 20+ foto’sMy Profile

  1. Ja, dat is ook echt zo’n tip die ik al heel lang kende maar nooit echt gebruikte, hopelijk lukt het me om dat dit jaar wel te doen!

 2. Leuke ideeën! Zelf schrijf ik die bijzondere dingen op in een notitieboekje. Een soort van dagboek dus, maar dan in het kort. En ik benoem ze op mijn blog.
  Daarnaast ben ik dit jaar begonnen ze ook in mijn agenda te benoemen. Eens kijken of dat werkt.
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Geen goede voornemens maar gelukMy Profile

 3. Ik loop nog vreselijk achter met de fotoalbums van mijn kinderen. Wat betreft het vastleggen van herinneringen heeft dat wel prioriteit. Inmiddels zijn ze oud genoeg om daarbij te helpen, dus een leuk klusje voor als het slecht weer is.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Genaaid in 2016My Profile

  1. Ah dat lijkt me inderdaad leuk om samen met je kinderen te doen!

 4. Op dit moment ben ik echt zoekende naar een goede manier om herinneringen vast te leggen en te bewaren. Natuurlijk maak je met je mobiel veel foto’s en die staan daardoor in de cloud, maar ook dingen die ik niet op die manier heb vastgelegd, wil ik gaan registreren. Wilde er eerst een soort agenda voor aanschaffen, maar kon geen leuke vinden. Gevolg, nu ben ik nog niet begonnen en is het al 7 januari. :S
  Bianca Schrijft onlangs geplaatst…The Grand TourMy Profile

  1. Het is nooit te laat om met iets nieuws te beginnen 🙂 je vindt vast snel iets wat bij je past!

 5. Het herinneringsdagboek dat ik vorig jaar enkele maanden bijhield werd iets te omvangrijk en tijdrovend. Ik denk dat je het het beste kan omschrijven als een combinatie van een scrapboek van herinneringen én een logboek/dagboek. Momenteel ben ik net op een nieuwe manier begonnen. Het mooie notitieboek dat ik voor mijn verjaardag kocht is nu een soort van bullet journal waarin ik allemaal lijstjes bewaar. Een maandelijks overzicht van wat we aten, een terugblik op 2016 in de vorm van favoriete gebeurtenissen, verrassingen, lieve attenties die ik kreeg, wenslijstjes, …
  zwartraafje onlangs geplaatst…2016 in lijstjes: OntdekkingenMy Profile

  1. Dat is ook een hele mooie manier, dat worden vast bijzondere lijstjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]