Misschien ben je nog aan het uitbuiken van kerst of zit je al in de stress omdat er een groot feest gepland staat voor Oud & Nieuw. Misschien ben je alweer helemaal klaar met de feestdagen of verheug je je op oliebollen en vuurwerk. Hoe je er ook bij zit op deze enigszins vreemde dagen tussen nostalgie en een nieuw begin, feit blijft dat 2016 bijna voorbij is. Ik vind dat altijd een beetje een gek iets: ineens is er alweer een jaar voorbij, word je je alweer bewust van hoe snel de tijd gaat. En dat besef zorgt er bij mij altijd voor dat ik me het afgelopen jaar des te liever wil blijven herinneren. Ik vind het fijn om terug te kijken op de mijlalen en hoogtepunten, op wat ik heb bereikt, ook om me extra te kunnen verheugen op het jaar dat voor me ligt. Maar hoe kun je dat terugblikken nou eigenlijk het beste doen?

De hamvraag: hoe ga jij je dit jaar herinneren?

Het kan best zijn dat je helemaal niet zo bezig bent met de jaarwisseling, maar ik vind het zelf belangrijk om een jaar een beetje te beschouwen als een hoofdstuk uit je leven. Er kan ontzettend veel gebeuren in deze twaalf maanden, tweeënvijftig weken en driehonderdvijfenzestig dagen, en je bent bijna nooit precies dezelfde persoon op 31 december als je op 1 januari was. Een vraag die ik mooi vind om over na te denken, is dan ook deze: hoe ga ik me dit jaar herinneren? Wat is er dit jaar gebeurd (of niet gebeurd) waardoor ik op 2016 zal blijven terugkijken? Je kunt het jaar in één zin samenvatten, maar ook je belangrijkste hoogtepunt of mijlpaal nemen. Wat voor jaar was het? Of vul aan: 2016 was het jaar dat/van…

Vul een vragenlijst in

Terugblikken kan best een beetje lastig zijn: zeker als je normaal gesproken niet bijhoudt wat voor dingen er gebeuren. We vergeten vaak ontiegelijk veel dingen als we ze niet bewaren: daarom vind ik het ook zo belangrijk om per maand een beetje bij te houden wat mijn hoogtepunten zijn. Maar je kunt soms ook best een beetje hulp gebruiken en dan zijn tags of vragenlijsten heel handig. In blogland zijn er tal van dat soort hulpmiddeltjes te vinden. Op The Self Help Hipster vind je bijvoorbeeld een gratis werkboekje met vragen over 2016 én 2017. Het zijn wat abstracte, maar wel beknopte vragen die je best kunnen helpen om het belangrijkste uit 2016 vast te leggen. En Melle van Thank God It Is Monday maakte haar eigen printable waarmee je lekker to the point kunt opschrijven hoe jouw jaar was. Hoe dan ook is het leuk om hiermee bezig te zijn!

Maak een eigen lijstje hoogtepunten

Uiteindelijk moet je natuurlijk wél zelf bepalen hoe jouw jaar was. Dat kun je doen door lijstjes te maken! Pak pen en papier (of een Word-document) en ga er gewoon even rustig voor zitten. Wat waren jouw hoogtepunten dit jaar? Welke gebeurtenissen of ontwikkelingen maakten je onwijs blij? Welke grote dingen zijn er veranderd? Wat heb je bereikt? Welke mijlpalen zijn er geweest? Als je het moeilijk vindt, probeer dan eens heel structureel per maand te kijken: wat was het mooiste uit deze maand? Dat mogen best meerdere dingen zijn – hoe meer, hoe beter! Bedenk gewoon wat er voor jou absoluut uit sprong dit jaar. Maar wees ook niet bang om eerlijk tegen jezelf te zijn, want ook de minder leuke dingen mogen benoemd én herinnerd worden.

Reflecteer op je doelen

Misschien heb je aan het begin van het jaar wel een lijstje gemaakt met doelen of voornemens. Een goede manier om terug te blikken is door dat lijstje er nog eens bij te pakken: heb je je doelen bereikt? Zijn je dromen en voornemens uitgekomen? Is het gelukt met wat je wilde doen, waar je op hoopte? Als dat niet zo is, dan is dat natuurlijk jammer – maar dan heb je wel meteen iets wat je kunt meenemen naar het nieuwe jaar. Is het wel gelukt, dan is dat heel bijzonder om te zien!

Gebruik je blog en/of sociale media

Weet je niet meer zo goed wat het jaar je nu eigenlijk heeft gebracht of zoek je wat extra materiaal? Duik dan eens in je archieven! Je Instagramkiekjes kunnen je een hoop vertellen, maar ook statusupdates en tweets van een bepaalde periode kunnen precies laten zien hoe je toen dacht. En wat dacht je van je blog? Check eens een paar stukjes die je aan het begin van het jaar schreef en vergelijk die met content van later in het jaar. Dan zie je dingen die je zelf niet echt onthoudt, maar die wel heel bijzonder kunnen zijn.

Misschien was 2016 wel een jaar van tegenslagen en moeilijkheden, misschien was het juist een jaar vol lichtpuntjes en successen: hoe dan ook vind ik het enorm waardevol om je het jaar te blijven herinneren. Laat het niet stilletjes voorbij gaan, maar zorg dat het telt. Make it count.

Hoe blik jij terug op het jaar dat achter je ligt?

You may also like...

8 Comments

 1. Ik ben het helemaal met je eens en zorg er elk jaar wel voor dat ik iets doe om het jaar te herinneren. Dit jaar heb ik er een terugblikblogje aan gewijd en verder blik ik elke eerste dag van de maand even terug op de maand die voorbij is. Ik denk dat het goed is om stil te staan bij de mooie dingen en ook te leren van wat er minder mooi was. Ook is het soms gewoon om even wat herinneringen terug te halen 🙂
  Romy onlangs geplaatst…5 tips om iets liever voor jezelf te zijnMy Profile

  1. Ik sluit me helemaal aan bij wat je zegt <3

 2. Ik heb de afgelopen weken niet anders gedaan dan terugblikken en vooruitkijken 🙂 Vind het altijd een fijne bezigheid omdat je soms wel eens vergeet wat je al bereikt hebt omdat de focus meer ligt op het doel dan de reis: daardoor krijg je ook beter in beeld wat je nog kan doen om het te bereiken.
  Nathalie onlangs geplaatst…2017 is coming | VisionboardMy Profile

  1. Ja dat is zeker waar!

 3. Mijn terugblik is al geschreven en komt dit weekend online. 🙂 Ik vind het altijd cliché om het te doen, maar doe het uiteindelijk toch, haha!
  Zo simpel is dan geluk onlangs geplaatst…Zo simpel is dan geluk #36My Profile

  1. Haha ach, soms zijn de meest clichématige dingen het leukste!

 4. Ik heb ook gewoon gekeken waar ik veel over geschreven heb en dat een beetje samengevat. Ben best tevreden over het afgelopen jaar en weet waar ik mee ann de slag kan.
  Jacqueline onlangs geplaatst…Dag 2016, hallo 2017My Profile

 5. Oh ik ben altijd zo’n prutser met het stellen van doelen, ik hou me er nooit aan.
  Maar ik wilde even zeggen: wat een leuke foto!
  Armande onlangs geplaatst…Hoe blog ik? Kijkje achter de schermen!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]