In het komende theaterseizoen brengt Joop van den Ende Producties iets compleet nieuws op de planken: een Nederlandse bewerking van War Horse, de succesfilm van Steven Spielberg over het lot van paarden in de Eerste Wereldoorlog. Toen de film alweer drie jaar geleden in de bioscoop kwam, ging ik er naartoe met een paardenvriendin en we vonden het allebei een prachtige en hartverscheurende – we zaten allebei te snikken daar op de eerste rij – film. Onlangs kreeg ik de dvd voor Sinterklaas en vorig weekend besloot ik hem met mijn ouders te kijken. Ik wist er niet zoveel meer van, maar onmiddellijk realiseerde ik het me weer: dit is gewoonweg een meesterwerk.

War Horse speelt zich af op het Engelse platteland, slechts weken voor het uitbreken van WO I. Het arme boerengezin van Albert heeft het niet breed en de enige manier om hun huur te kunnen betalen, is door een nieuw, sterk ploegpaard te kopen. Maar in plaats van een werkpaard komt Alberts vader thuis met een onberekenbaar, vurig veulen. De jonge Albert heeft een zwak voor paarden en besluit het dier zodanig af te richten dat het kan ploegen. Tussen de twee ontstaat sneller dan gedacht een sterke band, maar dan breekt de oorlog uit en worden er paarden opgekocht door het leger, en ze laten hun oog al snel op Joey vallen…

Joey moet naar het front en gaat van eigenaar tot eigenaar: hij sluit vriendschap met het sterke, zwarte paard Topthorn, maar de twee moeten vechten voor hun vrijheid en hun leven. Pas jaren later mag Albert ook het leger in en het is puur toevallig dat de twee zielsverwanten elkaar weer terugvinden: Joey heeft dan al een lange weg afgelegd en ontzettend veel doorstaan. Hij heeft zich bewezen als een echt oorlogspaard: niet alleen door zijn kracht in de oorlog, maar ook doordat hij de oorlog van zijn leven heeft weten te overleven.

Tja… wat kan ik zeggen? Je hoeft niet per se een paardengek te zijn om deze film prachtig te vinden, want ook zonder die liefde is het gewoon een heel mooi verhaal over de oorlog, wat deze met zich meebracht en wat er eigenlijk precies gebeurde. Er worden namelijk veel verschillende kanten van WO I belicht: de cavalerie, de gewone mens, hoe het er écht aan toeging aan het front en welke rol dieren erin speelden. De personages zijn heel sterk en realistisch, alleen is het jammer dat we niet van allemaal een verhaal te horen krijgen of dat van sommigen het verhaal niet wordt afgemaakt. Het is een spannende film, lang maar zonder langdradig te worden doordat er regelmatig wordt geswitcht tussen situaties, plaatsen en personages. De cast is niet heel bekend maar wel erg sterk: Jeremy Irvine, voor wie dit zijn allereerste rol was, doet het heel goed, evenals Benedict Cumberbatch en Celine Buckens. En zoals het een echte Spielberg-film betaamt zijn de special effects en de manier waarop het verhaal wordt vormgegeven weergaloos: er zit humor in, maar ook enorm diepe emotionele momenten.

En dan de paarden… oef. Steven Spielberg zei in een interview met E! dat de paarden heel speciaal zijn gecast en getraind, zonder mishandeling of verwaarlozing of wat dan ook: alles gebeurde zuiver en netjes en er werd altijd rekening gehouden met het welzijn van de paarden. Het ligt waarschijnlijk ook aan de prachtige weergave van het verhaal, maar de paarden zijn gewoon perfect, spectaculair. Ze hebben een heerlijk eigen karakter, spreken bijna een soort eigen taal en ik weet echt niet hoe ze het doen, maar ze ”acteren” of ze zijn er gewoon op zo’n manier dat je echt van ze gaat houden, ook als je niets met paarden hebt. Ze zien er prachtig uit – ik heb een zwak voor Joey omdat hij heel erg lijkt op de pony die ik elke week op de manege berijd – en ze geven de film zoveel mooie lading en zoveel waarde… er wordt een heel sterk, vernieuwend verhaal verteld en dat is gewoon waarom dit zo’n juweeltje is. Ik ben best wel benieuwd naar de musical, deze schijnt heel bijzonder te zijn doordat er een speciaal soort poppensysteem is ontworpen voor de paarden…

WaarderingWaarderingWaarderingWaarderingWaardering

Titel: War Horse
Tagline: Seperated by war – tested by battle – bound by friendship.
Jaar: 2011
Genre: oorlog
Schrijver: Lee Hall
Regisseur: Steven Spielberg
Cast: Jeremy Irvine, Peter Mullen, Emily Watson e.a.
Duur: 146 minuten

You may also like...

2 Comments

  1. Ik ben ook echt helemaal weg van deze film! Ik kijk hem regelmatig en hij wordt nooit saai. Telkens ontdek ik weer nieuwe details en daardoor vind ik het elke keer weer leuk om te kijken! Ik wil ook echt heeeeel graag naar de musical. Gelukkig gaan ze ook rondreizen en doen ze Breda aan, dus de kans dat ik ga is zeer groot, hihi.

  2. Ik vond hem ook heel mooi en wil hem zeker nog een keer zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

[instagram-feed]