Als groot liefhebber van The Tudors en sowieso van kostuumdrama’s was ik dolenthousiast bij de ontdekking dat de boeken van Philippa Gregory – mijn favoriete schrijfster van historische romans – over de Rozenoorlog bewerkt zouden worden tot een serie. Dit deel van de geschiedenis, dat eigenlijk voorafgaat aan de heerschappij van Henry VIII, heeft mij nooit zo getrokken omdat het erg ver terug is en me erg ingewikkeld keek – maar ik kon het toch niet weerstaan, dus wat was ik blij toen ik ontdekte dat de serie mét Nederlandse ondertiteling op Netflix was gezet. Ik heb alle tien afleveringen in een week tijd gezien en man man man, wat is het een prachtig programma!
The White Queen is dus gebaseerd op de boeken van Philippa Gregory over de Rozenoorlog. Rond 1460 was er oorlog tussen de huizen York en Lancaster, die met elkaar streden om de troon en niet bang waren om elkaar uit te moorden en de kroon te krijgen. In de eerste aflevering van de serie is er net een voorlopig laatste slag geweest: Edward IV van het huis York heeft Henry VI van het huis Lancaster verslagen. Edward is nu koning, Henry en zijn gevreesde koningin Margaret van Anjou zwerven rond als vogelvrijen en Edward probeert weer vrede in het land te brengen. Hij is jong, voelt zich onoverwinnelijk, doet wat zijn instinct hem ingeeft en luistert vooral niet naar de adviezen van zijn beste vriend en raadgever Richard Neville, de graaf van Warwick. Als Edward tijdens een jacht de mooie weduwe Elizabeth Woodville ontmoet, wordt hij op slag verliefd en tegen ieders wensen in trouwt hij met har en maakt haar koningin van Engeland.
Elizabeth is de dochter van geliefd edelvrouw en verondersteld heks Jacquetta Woodville en de weduwe van sir John Grey, een krijgsheer van koning Henry die stierf in de strijd. Elizabeth en haar gezin, inclusief haar twee zoons Thomas en Richard Grey, zijn aanhangers van het huis Lancaster – maar als Elizabeth wanhopig wordt over de toekomst en erfenis van haar zoons legt ze zich toe op het verleiden van de koning. Daar hoeft ze niet veel moeite voor te doen, want ze wordt al snel tot over haar oren verliefd op hem. En daar is niet iedereen het mee eens: ze hoeft weinig moeite te doen om de harten van het volk te veroveren, maar die van haar nieuwe familieleden laten zich niet zomaar vangen – en ze krijgt al snel te maken met vijanden die gevaarlijker zijn dan ze lijken: vrouwen met net zoveel ambitie als zijzelf.
Zo zijn er Isabel en Anne Neville, de dochters van Warwick die Elizabeth weg willen hebben en wier vader zijn uiterste best doet om Edward naar zijn eigen pijpen te laten dansen. Isabel en Anne worden al snel allebei de vrouw van een broer van Edward, maar die broers zijn ook niet zo gecharmeerd van Elizabeth en willen de koning dat maar al te graag aan het verstand peuteren. Elizabeth en haar moeder maken er intussen al snel een gewoonte van om degenen die ze niet vertrouwen nauwlettend in het oog te houden en hun heksenkunsten los te laten op naderende gevaren. Maar terwijl Margaret Beaufort haar hele leven en haar hart en ziel in dienst stelt van het op de troon krijgen van haar zoon Henry – de neef van koning Henry VI, de jongen die de latere koning Henry VII zou worden – begint Elizabeth haar zelfvertrouwen te verliezen. Waar doet ze het nu eigenlijk voor: zichzelf of de mensen, het land, van wie ze houdt?
De cast van de serie, onder wie Rebecca Ferguson (Elizabeth), Max Irons (Edward, The Host, Red Riding Hood) en James Frain (Warwick, The Tudors, 24, Grimm) is enorm sterk zoals alleen een BBC-cast sterk kan zijn: de acteurs kruipen op zo’n manier in hun personages dat ze aanvankelijk niet zo sterk lijken, totdat je de personages leert kennen en beseft dat het acteerwerk zo intens is dat het lijkt alsof je de geschiedenis echt tot leven ziet komen. Ze zijn allemaal ontzettend goed, voornamelijk de twee die koning Edward en koningin Elizabeth spelen.
Maar naast het supersterke acteerwerk en de prachtige uitwerking van het verhaal, dat met enorm veel intriges, middeleeuwse glamour en de fabuleuze kostuums en sets is dit ook een serie die aandacht besteedt aan een min of meer vergeten stukje geschiedenis. Het heeft me doen nadenken over alles wat er toen gebeurde, de manier waarop mannen én vrouwen oorlog voerden – de mannen op de slagvelden en de vrouwen in de slaap- en huiskamers. De mannen met hun wapens, de vrouwen met hun charme en manipulatieve geest. Een tijd waarin broers elkaar verraadden of vermoordden om de troon te krijgen, waarin een koning zijn eigen neefjes van twaalf en negen liet verdwijnen. Het is natuurlijk altijd de vraag in hoeverre een serie als deze echt trouw is aan de ware geschiedenis en er zal best wat geromantiseerd zijn, maar dat maakt verder niet uit: het is een prachtige serie die een onwijs intrigerend verhaal vertelt en als je geïnteresseerd bent in deze tijd en/of deze mensen is het zeker een aanrader!
Oeh, wat een plaatjes!